Omagiu marelui diplomat român Nicolae Titulescu

În perioada 25 iunie – 2 iulie 2022 se desfășoară, în Poiana Braşov, cea de-a XXVII-a ediție a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tinerii diplomați, organizat de Ministerul Afacerilor Externe. Anul acesta, evenimentul stă sub semnul a două momente aniversare cheie pentru diplomația română: 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Străine (actualul minister al  afacerilor externe) și 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Ca de fiecare dată, înainte de începerea cursurilor, participanții vin la mormântul marelui diplomat român Nicolae Titulescu pentru a-i aduce un omagiu celui supranumit „Cavalerul păcii mondiale“, pentru rolul său activ în Societatea (Liga) Naţiunilor, precursoarea Organizației Națiunilor Unite, în cadrul căruia a deținut și funcția de președinte, de două ori.

„Ocazia care ne aduce laolaltă, ediţia a 27-a a Cursurilor Internaţionale ale Tinerilor Diplomaţi «Nicolae Titulescu», are o semnificaţie simbolică şi emoţională, oferindu-mi ocazia să aduc un omagiu din partea ministrului afacerilor externe ilustrului diplomat şi fostului ministru al Afacerilor Externe. Cursurile Internaționale pentru Tinerii Diplomați «Nicolae Titulescu» sunt unele dintre cele mai importante programe de diplomație publică ale Ministerului Afacerilor Externe, care continuă tradiția și onorează memoria diplomatului român și comemorează opera sa. Este o onoare pentru noi să revenim, anul acesta, la locul de odihnă al lui Nicolae Titulescu, după doi ani de absență din cauza pandemiei. Este o ocazie specială și un loc special, pentru că anul acesta sărbătorim 140 ani de la nașterea sa, iar acest lucru ne permite, încă o dată, să ne amintim rolul cheie pe care l-a jucat în istoria României și tributul său adus diplomației internaționale. Politician, diplomat, negociator, mediator al relațiilor în sistemul internațional, Nicolae Titulescu a contribuit, în calitate de ministru al Afacerilor Externe în anii interbelici, la promovarea activă a României în lume, incomparabil cu orice altă perioadă din istorie. El a fost singurul român care a devenit președinte al Ligii Națiunilor și singurul președinte care a deținut funcția de două ori. Campania lui Titulescu pentru suveranitatea şi egalitatea statului în relaţiile internaţionale, pentru securitatea colectivă şi pentru prevenirea agresiunii i-a reflectat idealurile. Marile sale idealuri pentru care a luptat sunt astăzi mai prezente ca niciodată, în actualul context geopolitic complex. Astăzi, mai mult ca niciodată, contribuția lui Titulescu ca promotor și vizionar al construcției europene, a cooperării transatlantice, a diplomației multilaterale, precum și convingerea sa fermă în viabilitatea proiectului unei societăți internaționale care să trăiască în pace și bună cooperare sunt de o importanță deosebită”, a subliniat secretarul de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale, Andrei Novac. 

Municipalitatea a fost reprezentată la acest eveniment de primarul Allen Coliban, care a subliniat importanța diplomației pentru rezolvarea conflictelor, dar și modelul pe care Nicolae Titulescu l-a impus în diplomația europeană.

Citeste și:  Lucrări de reabilitare a rețelei de apă, în cartierul Astra

,, Excelențele voastre, dragi oaspeți, aș dori să vă urez bun venit la Brașov, locul pe care l-a ales cel mai mare diplomat al nostru, Nicolae Titulescu, ca loc de odihnă final. Iată-ne în Brașov, inima României, lângă mormântul lui Nicolae Titulescu, și este o ocazie foarte bună să ne gândim la rolul diplomației în păstrarea păcii mondiale, într-o lume agitată de conflicte, de ego-uri și de multe războaie. Este o datorie pe care o veți purta pe umerii voștri, de a lupta  pentru pace și pentru valori. Și cred că acesta este cel mai bun loc pentru a începe dezbaterile și cursurile, lângă mormântul lui Nicolae Titulescu, care este o adevărată imagine a diplomației mondiale și mai ales a diplomației României. Așadar, tuturor, vă mulțumesc că ați ales Brașovul, vă mulțumesc că sunteți aici, vă mulțumesc că onorați memoria lui Nicolae Titulescu și luați această povară de a păstra pacea mondială înainte în cariera voastră, pornind de la modelul lui Nicolae Titulescu, care a însemnat excelență în educație și, de asemenea, alegerea corectă și dreaptă a marilor bătălii ale timpului său. Vă mulțumesc foarte mult și mult noroc la curs!”, a declarat primarul Allen Coliban.

La ceremonie au fost prezenți și prefectul Cătălin Văsii și vicepreședintele Consiliului Județean, Șerban Todorică.

Citeste și:  Participarea României la târgul internațional de turism din Viena: O incursiune autentică în tradiții și destinații turistice românești

Cursurile „Nicolae Titulescu” sunt unul dintre programele reprezentative de diplomație publică ale Ministerului Afacerilor Externe, destinat viitorilor profesioniști ai domeniului, fiind în același timp un omagiu adus memoriei ilustrului diplomat român Nicolae Titulescu, de la nașterea căruia anul acesta se aniversează 140 de ani.

În cadrul ediției din 2022, tematicile de curs se vor raporta la contextul internațional actual, marcat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu orientare către subiecte strategice și din sfera securității, păstrând totodată cadrul general pentru discuții și dezbateri între cursanți și lectori pe subiecte de interes din domeniul politicii externe, al istoriei și culturii române.

La cursuri participă 29 de diplomați din străinătate (Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Georgia, Italia, San Marino, Lituania, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Turcia, Ungaria) și din România, precum și din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Prima ediție a programului de diplomație „Cursurile Internaționale «Nicolae Titulescu» pentru tineri diplomați“ a avut loc în anul 1991 și perpetuează, în plan simbolic, tradiția de cinstire a memoriei marelui om de stat, diplomatului, personalității de prim rang a scenei internaționale, care a fost Nicolae Titulescu.

Citeste și:  Ultima zi a festivalului MASSIF 2024 a fost una fără evenimente negative

În cadrul programului, în fiecare an, sunt invitați să susțină prelegeri specialiști din Ministerul Afacerilor Externe, mediul academic și societatea civilă, din România și din străinătate, sprijinind astfel tinerii diplomați străini și români în dezvoltarea pregătirii profesionale în sfera relațiilor internaționale, dar și pentru aprofundarea anumitor cunoștințe specifice privind cultura, tradițiile și politica externă a României.

Nicolae Titulescu este recunoscut la nivel internațional atât prin poziția pe care a ocupat-o, de două ori, de  preşedinte al Societăţii (Ligii) Naţiunilor, (1930 și 1931) precursoarea Organizației Națiunilor Unite, dar și pentru lupta pe care a dus-o pentru apărarea păcii. Pe plan intern, şi-a onorat crezul „Partidul meu e România”, indiferent de orientarea politică a guvernului din care făcea parte. Pe plan extern a apărat egalitatea dintre statele mari şi cele mici, pacea şi respectarea suveranităţii.

După ce, în 17 martie 1941, Titulescu moare în exil, după o lungă suferință, în 1992, conform dorinței sale din testament, rămășițele sale au fost aduse în țară și înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, după o dificilă procedură legală, organizată de diplomatul Jean-Paul Carteron, creatorul Forumului Crans Montana.

„În ce mă privește, cum m-am considerat întotdeauna ca un soldat al teritoriilor alipite României între 1918-1920, doresc să fiu îngropat la Brașov, într-un loc ceva mai la o parte. Prietenii mei din Ardeal vor ști să găsească un loc potrivit dorinței mele. Take Ionescu sus la Sinaia și eu la picioarele lui, jos la Brașov, pentru repausul etern, este felul cel mai convenabil și doresc ca locuitorii Brașovului să accepte rugamintea mea” (Nicolae Titulescu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.