OMS: Variola maimuței va fi redenumită pentru a evita driscriminarea și stigmatizarea

Variola maimuţei („monkeypox”) a fost redenumită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a anunţat că boala se va numi acum „mpox”, în încercarea de a ajuta la combaterea discriminării şi a stigmatizării, relatează The Guardian, citat de news.ro.

OMS şi-a anunţat intenţia de a redenumi boala în luna iunie, după ce au apărut îngrijorări că denumirea iniţială era înşelătoare, de natură să stigmatizeze şi să discriminaeze, iar în luna august a fost lansată o campanie de crowdsourcing pentru a găsi un nou nume.

În prezent, OMS a dezvăluit că referirea la primatele non-umane urmează să fie eliminată.

Mpox va deveni un termen preferat, înlocuind denumirea de variola maimuţei (monkeypox), după o perioadă de tranziţie de un an. Acest lucru serveşte la atenuarea preocupărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de o schimbare a numelui în mijlocul unui focar global”, a precizat agenţia de sănătate a ONU într-un comunicat.

OMS a adăugat că o problemă-cheie în alegerea noului nume a fost utilizarea sa în diferite limbi, în timp ce caracterul adecvat ştiinţific, uşurinţa în pronunţie şi absenţa referinţelor geografice sau zoologice se numără printre celelalte consideraţii.

Boala mpox, care a fost identificată pentru prima dată la oameni în 1970 în Republica Democratică Congo, a devenit cunoscută în ultimele luni după ce a izbucnit un focar global fără precedent în luna mai, cu precădere în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.