Opera Brașov deschide stagiunea cu cea mai cântată operă din lume: „Carmen” de G. Bizet

Opera Brașov deschide stagiunea 2021 – 2022 sâmbătă, 18 septembrie 2021, de la ora 18.30, în sala de pe str. Bisericii Române nr. 51, cu cea mai iubită și cântată operă de pe mapamond: „Carmen” de G. Bizet. Scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, opera a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875.

Producția ultimei opere scrise de Georges Bizet, „Carmen”, a fost întârziată din cauza temerilor compozitorului că temele trădării și crimei vor aduce ofense societății acelor vremuri. Între cei prezenți la premieră, s-au aflat și Jules Massenet și Camille de Saint-Saëns, care, pur și simplu, au adorat-o. Charles Gounod l-a acuzat pe Bizet de plagiat și multe dintre criticile presei au fost negative. Bizet a fost convins că opera este un eșec! El moare la 36 de ani, la numai trei luni de la premiera operei, fără să realizeze că lucrarea sa va deveni una spectaculoasă și va fi una cu un succes incredibil. Nici o operă nu a atins performanța popularității așa cum a făcut-o „Carmen”!

Citeste și:  Noaptea ca ziua la Complexul Sportiv Carpați din Brașov! Se montează stâlpii de nocturnă

Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale. În distribuție: Carmen – Carmen Topciu, Don José – Hector Lopez (invitat Opera Națională Română Cluj-Napoca), Escamillo – Adrian Mărcan, Micaela – Silvia Micu (invitată), Frasquita – Corina Klein, Mercédès – Cristina Roșu, Dancaïre – Lorand Cristian, Remendado – Dan Ionescu, Zuniga – Dan Popescu, Morales – Marian Rește (debut). Soliști balet: Raluca Gherman Șut, Dorin Mirea, Melania Condoiu, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică poartă semnătura lui Cristian Mihăilescu. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Nermina Damian. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Citeste și:  Exponate inedite la primul muzeu al sporturilor din România, inaugurat la Brașov

Preț bilete: 50 lei (sală + lojă); 30 lei (balcon lateral)

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

La evenimentele Operei Brașov, accesul spectatorilor va fi permis numai după ce va fi efectuată măsurarea temperaturii. Purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.