Organizaţia Salvaţi Copiii a dăruit Maternităţii Braşov un incubator nou

Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea” din Braşov a fost dotată, recent, printr-o donaţie a Salvaţi Copiii România, cu un incubator performant, de ultimă generaţie, în valoare de 26.530 euro, în care este deja îngrijit un copil născut prematur, cu o greutate de aproximativ 600 de grame, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a menţionat marţi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia pe care o conduce se întoarce la Braşov pentru a şaptea oară, cu echipamente necesare secţiei de neonatologie, subliniind că Maternitatea de aici este una mare, cu multe naşteri înregistrate anual şi, în consecinţă, şi un grad de prematuritate al nou-născuţilor destul de mare. În 2018, în acest spital au venit pe lume 4.281 de copii, dintre care 530 de prematuri, iar de la începutul anului, au venit pe lume, aici, 1.430 de copii, dintre care 200 de prematuri.

„Desigur că nevoia de echipamente există în continuare, ştim că e nevoie de un ecograf performant şi hotă de flux laminat, ne-am făcut temele, aşa că le vom avea în vedere pentru următoarele dotări. Salvaţi Copiii, de 8 ani, şi-a făcut o prioritate din neonatologie, ne-am făcut o prioritate şi din a obţine finanţările necesare, au fost ani când bugetele de la Ministerului Sănătăţii şi CAS au fost puse în pericol şi atunci am intervenit şi noi, ne-am făcut o obişnuinţă din a ajuta secţiile de neonatologie cu echipamentele necesare, până când alte autorităţi o vor face. Anul acesta, vom achiziţiona 115 echipamente pentru 49 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi”, a afirmat Alexandrescu.

Citeste și:  „Sub cerul albastru al Ucrainei‟, recital de poezie și pian la ICR Stockholm, în cadrul Festivalului European Primăvara Ucraineană

Amalia Năstase, ambasador al Campaniei de Reducere a Mortalităţii Infantile, a subliniat importanţa implicării populaţiei în redirecţionarea cotei legale din impozitul pe venit pentru sprijinirea unor astfel de campanii.

„Nu ştiu cât am contribuit la reducerea ratei mortalităţii la copiii născuţi prematur, dar ştiu sigur că am stârnit discuţii despre neonatologie, am depus eforturi uriaşe pentru a schimba lucrurile în acest domeniu, al prematurilor”, a afirmat Amalia Năstase, arătând că, personal, le sfâtuieşte pe femeile care trebuie să nască să o facă în spitalele de stat, sfat care nu este valabil pentru alte domenii medicale.

Şefa secţiei Neonatologie a Maternităţii Braşov, dr. Olimpia Petrescu, a subliniat că acei copii care se nasc prematur nu pot să supravieţuiască şi să se dezvolte fără aceste incubatoare, menţionând că, înainte de această donaţie, secţia ATI era dotată cu 10 incubatoare, achiziţionate anul trecut cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov.

Citeste și:  Noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații

Potrivit dr. Petrescu, incubatorul donat de Salvaţi Copiii este „topul de gamă”, permiţând îngrijirea unui nou-născut extrem de mic – cum este primul caz, un copil care, în prezent, cântăreşte 560 de grame – şi asigură condiţii de umiditate, căldură, transparenţă de acces la copil, astfel încât toate manevrele să se facă în condiţii de siguranţă.

La rândul său, managerul Maternităţii, dr. Mircea Preda, a menţionat că Salvaţi Copiii este, de 6 ani, singura fundaţie „cu prezenţă constanţă în ceea ce priveşte ajutorul” pentru unitatea sanitară pe care o conduce.

„În urmă cu 6 ani, realmente, nu era niciun incubator ultraperformant la acel moment şi, datorită Salvaţi Copiii şi a politicilor de la nivelul CJ Braşov, am reuşit să creştem şi pe partea de dotare, şi pe cea de oameni. (…) Suntem într-o poziţie fericită faţă de acum şase ani, când aveam nevoie de un 95% din echipamente şi mobilier de a fi înlocuit. La ora actuală, necesarul ajunge la aproximativ 40%, incluzând şi clădirea care va intra în reabilitare anul acesta, şi pentru care vom avea anul viitor achiziţii şi de mobilier şi de echipamente. Sunt convins că undeva la sfârşitul anului viitor, acest procent procent se va inversa şi vom ajunge undeva la 95% din necesar acoperit”, a punctat dr. Preda.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

Potrivit acestuia, rata de mortalitate infantilă a scăzut în ultimii ani, fiind, însă, în continuare relativ ridicată inclusiv din cauza transferurilor de cazuri din alte locaţii. „Suntem printre puţinele spitale care nu refuzăm niciun transfer, indiferent din ce judeţ vine, chiar dacă vine de la sute de kilometri”, a explicat dr. Preda.

În ultimii 8 ani, Salvaţi Copiii România, a investit 5 milioane de euro în dotarea a 96 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din toate judeţele ţării, investiţia în aparatură medicală donată maternităţilor şi secţiilor de neonatologie din judeţul Braşov ridicându-se la 190.000 euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.