Până pe 30 aprilie sunt deschise înscrierile pentru a obține un permis gratuit de călătorie cu trenul Discover EU

Începând din această vară, zeci de mii de tineri vor călători din nou în Europa cu trenul, gratuit, datorită celei mai recente ediții din cadrul programului DiscoverEU.

Comisia Europeană a lansat pe 16 aprilie, în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului, cea mai recentă rundă de înscrieri în cadrul inițiativei DiscoverEU. Acesta se va încheia marți, 30 aprilie, la ora 12:00 CET.

Cine se poate înscrie? Unde se pot face înscrierile?

Pentru a obține unul dintre cele 35 500 de permise gratuite, sunt eligibili tinerii născuți între 1 iulie 2005 și 30 iunie 2006.

Înscrierile se fac pe Portalul european pentru tineret prin completarea formularului de înscriere care conține și cinci întrebări simple de tip quiz, despre Uniunea Europeană plus o întrebare suplimentară, de departajare. Candidații selectați vor primi un permis gratuit de transport feroviar pentru a călători în Europa timp de până la 30 zile. Perioada călătoriei poate fi aleasă oricând în intervalul 1 iulie 2024 și 30 septembrie 2025.

Unde puteți călători? Idei de itinerarii

Cererea de propuneri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană dar și din țările asociate la programul Erasmus+, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Titularii de bilete își pot planifica propriile rute sau se pot inspira din cele existente. De exemplu, ei pot descoperi o rută lansată anul trecut, axată pe orașe și locuri care fac ca Uniunea Europeană să devină „frumoasă, durabilă și favorabilă incluziunii”, în conformitate cu principiile noului Bauhaus european.

Citeste și:  Direcția de Asistență Socială Brașov organizează selecția asociațiilor pentru subvenții în 2024

Participanții pot beneficia, de asemenea, de itinerarul cultural DiscoverEU, o inițiativă a Anului european al tineretului 2022, care combină diverse destinații culturale, inclusiv arhitectura, muzica, arta fină, teatrul, moda și designul. Participanții pot vizita capitalele europene ale culturii, care se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO, siturile care poartă Marca patrimoniului european sau locațiile „Access City Award”, care sunt orașe care au mers mai departe pentru a deveni mai accesibile tuturor.

Card de reduceri pentru cazare, alimentație, obiective culturale

DiscoverEU este mult mai mult decât un bilet. Participanții vor primi, de asemenea, un Card european de tineret cu peste 40 000 de posibilități de reducere pentru transportul public, cultură, cazare, alimentație, sport și alte servicii în țările eligibile. În plus, agențiile naționale Erasmus+ organizează reuniuni de informare înainte de plecare, iar agențiile naționale din toate țările Erasmus+ pregătesc întâlniri DiscoverEU, programe de învățare cu o durată de la o zi la trei zile.

Citeste și:  Natalia Barbu nu s-a calificat în finala Eurovision 2024! Republica Moldova ratează din nou prezența pe scena mare

Discover EU – un program incluziv

Incluziunea socială este o prioritate absolută a programului Erasmus+, astfel încât participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate primesc sprijin în călătoriile lor. Începând din octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au pus în aplicare Acțiunea de incluziune DiscoverEU, permițând organizațiilor care lucrează cu tineri cu mai puține oportunități să solicite un grant. Această acțiune oferă un sprijin suplimentar participanților, cum ar fi finanțare suplimentară și posibilitatea de a călători împreună cu însoțitori. De la prima cerere de propuneri din octombrie 250, agențiile naționale Erasmus+ au acordat peste 2022 de proiecte, iar în acest an au loc două cereri de propuneri pentru acțiunea de incluziune.

Istoricul programului Discover EU

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Acesta este integrat în programul Erasmus+ 2021-2027.

Citeste și:  MAI propune modificarea legislaţiei ca să permită monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor în control judiciar şi arest la domiciliu

Din 2018, peste 1 milion de candidați și-au depus candidatura pentru 284 000 de permise de călătorie disponibile. Conform celui mai recent sondaj ulterior călătoriei, 72% dintre candidați au declarat că este prima dată când călătoresc în afara țării lor de reședință cu trenul. Pentru mulți, a fost, de asemenea, prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au indicat un sentiment sporit de independență. Peste două treimi au declarat că nu ar fi fost în măsură să își finanțeze permisul de călătorie fără DiscoverEU.

Experiența DiscoverEU le-a oferit tinerilor o mai bună înțelegere a altor culturi, precum și a istoriei europene și le-a îmbunătățit competențele lingvistice. Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a promova inițiativa. Grupul oficial #DiscoverEU are peste 96 000 de membri, în care tinerii călători se pot contacta reciproc pentru a face schimb de experiențe și sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.