Parada Junilor, anulată de pandemia de coronavirus

Premieră tristă la Brașov: emblematica paradă a junilor, care se desfășura an de an pe străzile orașului, nu se va ține anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus. Cetele de juni au transmis chiar mesaje brașovenilor să stea acasă. Este pentru prima dată de la reluarea obiceiului, din 1968, cănd în Duminica Tomii, cetele de juni călări nu le vor da brașovenilor vestea Învierii Domnului în Centrul Vechi al orașului.

Parada călare a Junilor Braşovului, un eveniment unic în România şi una dintre cele mai importante manifestări ale identităţii Braşovului, la care asistau anual mii de persoane.

Cele şapte grupuri ale Junilor Braşovului – Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Albiori, Junii Roşiori, Junii Curcani, Junii Braşovecheni şi Junii Dorobani – pleacă în prima duminică de după Paște din Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului pe traseul: strada Constantin Brâncoveanu – G.Bariţiu – Piaţa Sfatului – Mureşenilor – Eroilor – Republicii – Piaţa Sfatului – Apolonia Hirscher – Prundului – Pe Tocile – Podul Creţului – Pietrele lui Solomon.

Citeste și:  Săptămâna Luminată aduce Junii în Cetate, dar și zeci de evenimente în Piața Sfatului, la Pietrele lui Solomon și la Cetățuie

După ce junii din cele şapte cete îndeplinesc ritualul cântării Troparului Învierii şi al Horei Junilor, aceștia cinstesc un pahar de vin cu invitaţii şi încep petrecerea câmpenească până la căderea întunericului, dansând jocurile strămoşeşti specifice cartierului Şchei. La serbarea câmpenească participă anual sute de localnicii cât şi turiştii aflaţi în zonă.

Foto: Alexe Bâlbu

„În prima duminică după Paşti („Duminica Tomii”), eram obişnuiţi cu descălecatul Junilor în Cetate. Puţini mai ştiu însă că reluarea, în anul 1968, a acestui impresionant ritual arhaic s-a permis datorită intervenţiei benefice la forurile superioare de partid a unui om deosebit, prof. Petru Istrate, ce şi-a riscat la acel moment funcţia de conducere din aparatul local de dragul Şcheiului, pe care l-a iubit şi servit toată viaţa, deşi nu fusese originar de aici”, a scris Gruia Hilohi pe pagina personală de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.