Facilitatea prin care angajatorii puteau deduce din impozit cheltuielile cu educația timpurie a copiilor angajaților se suspendă până la sfârșitul anului. Este vorba de sume de până la 1500 de lei pentru fiecare copil trimis la creșă sau gradiniță.
Ministerul de Finanțe a pregătit un proiect de ordonanță de urgență pentru suspendarea facilității despre care spune printre altele că încalcă legislația europeană în domeniul impozitării. Potrivit ministerului, legea nu precizează nici sursele de finanțare. Impactul bugetar ar fi de 4,5 miliarde lei care ar urca deficitul bugetar până la 7,56% din PIB.
Aplicarea acestei măsuri se suspendă, începând cu data de 1 aprilie 2021 până la data de 31 decembrie 2021, inclusiv.
În România sunt aproximativ 600.000 de copii cu vârsta între 3 şi 6 ani.
Ce prevede cadrul legal actual:
Potrivit noului cadru fiscal, cheltuielile cu educația timpurie menționate sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal și se scad din impozitul pe profit datorat în perioada efectuării acestora, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.
Prin același act normativ, respectiv Legea nr. 239/2020, sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor au fost introduse în categoria veniturilor neimpozabile din salarii și asimilate salariilor.
Totodată, prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor au fost excluse din baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.