Parlamentul European a aprobat un ajutor de 8,2 milioane de euro pentru România

Comisia Bugete a Parlamentului European a aprobat marţi un ajutor de 8,2 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru regiunea de nord-est a României în urma inundaţiilor din vara anului 2018, informează un comunicat al legislativului comunitar.

În total, pachetul aprobat de Comisia Bugete a PE totalizează 293,5 de milioane de euro de la Fondul de Solidaritate al UE (FSUE), iar celelalte beneficiare în afară de România sunt Italia şi Austria.

Italia primeşte cea mai mare parte din sumă, 277,2 de milioane de euro, pentru remedierea pagubelor provocate de ploi abundente, vânt puternic, inundaţii şi alunecări de teren în toamna lui 2018, în timp ce Austria beneficiază de un ajutor de 8,1 milioane de euro drept asistenţă ca urmare a unor fenomene meteorologice similare.

Citeste și:  Preşedintele Biden a declarat că Statele Unite ale Americii nu vor livra avioane de luptă Ucrainei

Proiectul de raport, pentru care raportor a fost eurodeputatul PPE român Siegfried Mureşan, a fost aprobat cu 35 de voturi pentru, unul împotrivă şi trei abţineri, informează comunicatul citat.

De asemenea, membrii Comisiei Bugete au aprobat şi o creştere cu 100 de milioane de euro pentru programele Orizont 2020 (cercetare) şi Erasmus +, destinat mobilităţii tinerilor, urmare a deciziei PE şi a Consiliului UE în cadrul acordului privind bugetul UE pe 2019 din decembrie 2018.

Nu în ultimul rând, membrii Comisiei Bugete a PE au decis – cu 32 de voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere – să restituie statelor membre 1,8 miliarde de euro din bugetul pentru 2018, prin scăderea contribuţiei la bugetul UE. Acesta este un exerciţiu anual, surplusul provenind de obicei din dobânzi şi penalităţi încasate de Comisia Europeană şi din programe europene implementate parţial, se precizează în comunicatul PE.

Citeste și:  Papa Francisc începe o călătorie de şase zile în Republica Democrată Congo şi Sudanul de Sud

Toate aceste proiecte de rapoarte vor fi supuse aprobării plenului Parlamentului în cadrul sesiunii din 16-19 septembrie, de la Strasbourg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.