Parlamentul României sub asediu cibernetic: Datele deputaților publicate pe internet, DIICOT intră în acțiune

Autoritățile române au confirmat că Camera Deputaților a fost afectată de o breșă de securitate. În urma unui atac cibernetic, hackerii au reușit să fure 250 GB de documente, printre care și informații cu caracter sensibil.

Printre informațiile deja publicate se află și documente care aparțin premierului Marcel Ciolacu, fiind accesibile publicului de cel puțin câteva zile. De asemenea, o informație care nu a fost confirmată de autorități este legată de existența unei cereri de răscumpărare în valoare de 0.81 bitcoin, echivalentul a aproximativ 43.000 de euro.

Parlamentul României se confruntă cu o vulnerabilitate în securitate. Se pare că sunt implicate 250 GB de date, multe dintre acestea având caracter personal, inclusiv cărți de identitate sau serii de telefoane mobile ale parlamentarilor. Informațiile sunt publice de cel puțin o zi, fiind disponibile pe un agregator care monitorizează astfel de acțiuni cibernetice.

În această situație, Serviciul de Telecomunicații Speciale a subliniat marți seara că nu dispune de responsabilități în ceea ce privește administrarea sau asigurarea securității cibernetice a sistemului informatic al Camerei Deputaților.


Pe lângă aceasta, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a anunțat marți că a inițiat un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic asupra Camerei Deputaților. În cadrul acestuia, se desfășoară investigații în rem pentru presupusele infracțiuni de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.