Parteneriat între Primăria Braşov şi COSR pentru înfiinţarea unui centru olimpic

Primăria Braşov şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) au pus bazele unui parteneriat care vizează înfiinţarea unui centru olimpic în oraşul de sub Tâmpa, precum şi organizarea aici a unor competiţii internaţionale, principalul obiectiv fiind găzduirea, în 2028, a Jocurilor Olimpice de Tineret, potrivit Agerpres.

„Braşovul este şi trebuie să rămână capitala sporturilor de iarnă, iar în acest parteneriat direcţiile pe care ne propunem să colaborăm sunt acelea de dezvoltare a Braşovului ca organizator de competiţii majore, inclusiv organizarea JO de Tineret în 2028. Pe lângă aceasta, vrem să dezvoltăm un centru olimpic de performanţă pentru sporturile de iarnă. (…) Ca perspectivă imediată, ne concentrăm pe înfiinţa acestui centrului olimpic la Braşov, pentru care avem deja acorduri de colaborare cu câteva universităţi din România (…), aştept să concretizăm parteneriate într-o formă scrisă (…) şi sunt optimist că vom avea un proiect pentru care să cerem finanţare europeană în cel mai scurt timp”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Braşov, Allen Coliban.

Citeste și:  Parcul de pe platforma Lubrifin – IUS, în dezbaterea Consiliului Local

La rândul său, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a subliniat că Braşovul este un centru polisportiv, nu doar al jocurilor de iarnă, iar dacă îşi va îmbunătăţi infrastructura sportivă, „poate visa” la organizarea unor competiţii majore internaţionale.

„Braşovul este un oraş polisportiv, unde sunt activităţi sportive atât iarna cât şi vara şi, inclusiv datorită poziţiei geografice, poate avea acest statut de principal oraş sportiv al României. Avem exemplul Clujului, am văzut că, atunci când avem infrastructură la standarde internaţionale, putem avea competiţii sportive de înalt nivel. Faptul că, în 2013, aici s-a organizat Festivalul Olimpic al Tineretului European ne dă încredere şi aceasta vine de la instituţiile internaţionale, care au văzut aceste condiţii la Braşov”, a afirmat preşedintele COSR.

Citeste și:  O nouă ediție a programului Start-up Nation tot mai aproape de aprobare

Conform lui Covaliu, în acest moment, Braşovul are nevoie de extinderea domeniului schiabil, de încă un patinoar, o pistă pentru patinaj pe gheaţă şi alta pentru snowboarding, precum şi de o sală de curling.

„Când va avea această infrastructură pentru sportul de performanţă, sunt absolut convins că Braşovul va putea găzdui competiţii sportive de înalt nivel, 2028 fiind obiectivul nostru principal şi, sigur, într-o perspectivă mai îndelungată, putem visa şi la organizarea unei competiţii de cel mai înalt nivel aici”, a punctat preşedintele COSR.

El a menţionat că COSR are deja expertiză în ce înseamnă centrele olimpice pentru juniori şi tineret pe de o parte, cum este cel de la Izvorani şi, pe de alta, în privinţa centrelor olimpice de testare şi asistenţă ştiinţifică, „identităţi care merg mână în mână, fiind o singură echipă ce înglobează ambele direcţii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.