Parteneriatul strategic dintre România și SUA, în imagini, pe Republicii

Până pe 3 septembrie, brașovenii și turiștii care vor trece pe cea mai cunoscută arteră a orașului – Strada Republicii – au ocazia să rememoreze cei peste 25 de ani de parteneriat strategic româno-american, prin intermediul expoziției fotografice itinerante „Noi, Poporul/We the People”, vernisată ieri.

„Această expoziție spune povestea prieteniei dintre S.U.A. și România de-a lungul deceniilor. Și cred că această expoziție trebuie neapărat văzută de toată lumea, astfel încât să puteți înțelege mai bine parteneriatul nostru de securitate sau parteneriatul economic și legăturile care ne conectează pe noi, oamenii din Statele Unite și oamenii din România“, a declarat Alys Spensley, Consilier pentru Diplomație Publică al Ambasadei S.U.A. în România, cu ocazia vernisajului.

Potrivit reprezentanților Ambasadei SUA în România, colecția de 150 de imagini surprinde pe larg interacțiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997, și își propune să creeze un cadru personal pentru acest parteneriat, din trecut și din prezent, care să ofere tuturor privitorilor posibilitatea de a experimenta prietenia și colaborarea între cele două popoare, într-un mod inedit.

Citeste și:  Elevi brașoveni, premiați la Cluj, la Gala DpIT. Ce aplicații au realizat

„Este o expoziție itinerantă, o expoziție care sărbătorește și transpune în imagini cei 25 de ani de parteneriat strategic româno-american, 25 de ani care au ajutat foarte mult România, atât în planul securității și al apărării – avem parteneriatul cu NATO și parteneriatul cu Statele Unite ale Americii – cât și  în dezvoltarea economică și în consolidarea statului de drept, a democrației noastre, a luptei pentru libertăți și pentru drepturile omului. Consider că este un parteneriat important pentru ambele țări, pentru ambele națiuni, un parteneriat care ajută România să-și consolideze poziția de pol regional puternic și, totodată, oferă o expunere României în plan internațional și credibilitate în relațiile internaționale“, a explicat primarul Allen Coliban.

Vernisajul expoziției a cuprins și un program oficial, la Centrul Cultural Apollonia, încheiat cu un concert al cvartetului Impressione.

Citeste și:  Peste 120 de profesori și 7500 de elevi au beneficiat de activități de educație prin film la clasă în cadrul celei de-a doua ediții a programului KinoȘcoala

Evenimentul este organizat de Ambasada SUA în România în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe – Unitatea Arhive Diplomatice şi cu Agenţia Naţională de Presă Agerpres (din arhivele cărora provin și o parte dintre fotografiile expuse), în colaborare cu Universitatea din Craiova și Primăria Brașov.

Alături de doamna Alys Spensley, Consilierul pentru Diplomație Publică al Ambasadei S.U.A. în România, de primarul Allen Coliban și viceprimarul Sebastian Rusu, la eveniment au mai participat Diana-Stefana Baciuna, Secretar de Stat, Ministerul Culturii; directorul Directiei Diplomatie Culturală, Educație și Știință, Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Luca; prefectul județului, Mihai Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean Brașov, Todorică-Constantin Șerban; directorul general al Agenției Naționale de Presă Agerpres, Claudia Nicolae; directorul artistic al Centrului Cultural Apollonia, Florin Coșuleț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.