Patriarhul Daniel: Nu este suficient să postim mult, dacă nu suntem și milostivi

„Nu e suficient să nu faci rău nimănui, ci trebuie să faci mult bine ca să te mântuiești”, a reamintit Patriarhul Daniel duminică, la Paraclisul Sf. M. Mc. Gheorghe din Reședința Patriarhală, transmite Basilica.ro.

„Evanghelia de astăzi ne atrage atenția că nu este suficient să postim mult, să ne rugăm mult, să ne înfrânăm de la păcat și de la bucate, dacă nu suntem și milostivi”, a spus Preafericirea Sa reflectând la discuția Mântuitorului Hristos cu un tânăr bogat (Luca 18:18-27).

De ce? „Pentru că iubirea milostivă sau bunătatea sufletului arătată față de cei în nevoi este începutul asemănării omului cu Dumnezeu Cel Milostiv”, a detaliat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Citeste și:  Peste 108.200 de persoane şi aproximativ 43.600 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

„Dumnezeu dorește ca noi să fim nu numai recunoscători față de El, ci să fim și milostivi față de semenii noștri care se află în nevoi”.

Părintele Patriarh a notat că, „spre deosebire de bogatul nebun sau necredincios, căruia i-a rodit țarina din belşug și care nu se gândea decât la mâncare, băutură şi plăceri trupeşti, fără nicio preocupare spirituală, bogatul din Evanghelia de astăzi este un bogat credincios, evlavios şi moral, preocupat de mântuirea sufletului său”.

Domnul Iisus i-a reamintit dregătorului poruncile voind să-i arate că tot ceea ce făcuse el bine până atunci nu era suficient.

„Domnul Iisus Hristos a descoperit în sufletul dregătorului bogat o boală sau o patimă ascunsă: lăcomia de averi. Era prea mult alipit de bogățiile materiale din lumea aceasta”.

Citeste și:  Sute de tineri au protestat în Piața Universității împotriva lui Călin Georgescu

Patriarhul României a mai spus că atunci când Iisus i-a recomandat tânărului dregător eliberarea din robia ascunsă a lăcomiei, acesta s-a întristat „pentru că i s-a propus o pierdere materială în schimbul unui câștig spiritual, pe care nu l-a înțeles la început”.

În mod surprinzător, Iisus nu îi mai explică nimic, a observat Preafericirea Sa, ci îl lasă în starea de întristare „pentru că întristarea era începutul luptei dregătorului bogat cu sine însuși”.

Citește continuarea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.