Patriarhul Ecumenic a binecuvântat noul an bisericesc

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat duminică slujba Indictionului, un ceremonial specific începutului de an bisericesc, în prezența a zeci de arhierei ai Patriarhiei Constantinopolului și s-a rugat pentru integritatea creației, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la declararea zilei de 1 septembrie ca Zi de rugăciune pentru protecția mediului înconjurător, potrivit basilica.ro .

La finalul sfintei liturghii oficiate la Catedrala patriarhală Sfântul Gheorghe din Fanar, Patriarhul Ecumenic și ceilalți ierarhi prezenți au semnat Actul Noului Indiction.

Pentru a sublinia cei 30 de ani de eforturi și inițiative în domeniul ecologiei ale Patriarhiei Constantinopolului, Patriarhul Bartolomeu a transmis un apel pentru protejarea integrității creației.

Citeste și:  10 Mai: Ziua Regalităţii. O zi cu trei momente semnificative în istoria României

„În esență, interesul Bisericii pentru protecția creației este o extensie a Sfintei Euharistii în toate dimensiunile relației ei cu lumea”, s-a menționat în mesajul patriarhal.

Grija pentru mediul natural nu este o activitate suplimentară, ci o expresie esențială a vieții bisericești. Ea nu are un caracter lumesc, ci mai degrabă unul pur bisericesc. Ea este „o slujire liturgică”. Toate inițiativele și acțiunile Bisericii sunt o „eclesiologie aplicată”.

Patriarhul Constantinopolului a atenționat că problemele ecologice sunt de natură globală, de aceea „pentru a rezolva aceste provocări, avem nevoie de o mobilizare multilaterală, un acord comun, o direcție și o acțiune comună”.

El a apreciat inițiativele eparhiilor, parohiilor și mănăstirilor Patriarhiei Constantinopolului pentru protejarea mediului înconjurător, dar și pentru dezvoltarea unor programe de educație ecologică.

Citeste și:  10 Mai: Ziua Regalităţii. O zi cu trei momente semnificative în istoria României

La slujbă au participat mai mulți teologi ortodocși veniți la Istanbul pentru conferința internațională dedicată patrimoniului teologic al Părintelui Georges Florovsky, la împlinirea a 40 de ani de la moartea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.