Pe 6 iunie, Cristian Mandeal continuă integrala Brahms la Filarmonica din Brașov

În seara de 6 iunie, la Sala Patria din Braşov, Cristian Mandeal continuă seria concertelor Brahms la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Brașov, unde a acceptat recent poziția de dirijor invitat principal. Noul episod al acestei integrale va cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră cu Viniciu Moroianu ca solist şi Simfonia a III-a de Brahms. În cursul anului 2019 vor mai avea loc alte trei concerte integral Johannes Brahms pe scena aceleiași Filarmonici de Stat din Brașov.

        „Excepționala concentrație de idei, bogăția în  concizie, fluența în densitate, claritatea gândului, mesajul direct, varietatea subtilă și neostentativă a detaliului conferă Simfoniilor brahmsiene o calitate specifică genului cameral, privit ca o chintesență a expresiei muzicale pure. Ultima perioadă de creație a lui Brahms, începând cu mijlocul decadei anilor 1870, se remarcă prin înclinația tot mai pronunțată a compozitorului spre unitate organică. Un exemplu grăitor în acest sens este Simfonia a III-a, apărută în 1883, cea mai scurtă și mai sintetică din grupul celor patru. Pe de altă parte, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră este cu siguranță una dintre cele mai impunătoare dintre toate lucrările brahmsiene, „simfonic” prin arhitectura sa extinsă la patru părți, pretențios datorită bravurii încordate, intrinsecă texturii părții solistice.”, afirma Cristian Mandeal înaintea repetiţiilor.

Publicul braşovean are o ocazie unică să ia contact cu muzica lui Brahms într-o serie de concerte gândită special în acest scop, alegerea lui Johannes Brahms pentru această integrală fiind extrem de ofertantă, muzica marelui romantic german generând de-a lungul oricărei cariere interpretative invitaţii la relectură.

Citeste și:  Salvamontiștii brașoveni deschid ușile "Școlii Altfel" cu ateliere captivante și activități educative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.