„Pescuitorii de perle” se întorc, la Opera Brașov, după șase ani

Sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vom revedea, după șase ani, o capodoperă a liricii franceze: „Pescuitorii de perle” de Georges Bizet!

Libretul a fost scris de Michel Carré și Eugène Cormon. Premiera operei a avut loc la 30 septembrie 1863, la Théâtre Lyrique din Paris. La acel moment, Bizet nu împlinise încă 25 de ani, nefiind consacrat în lumea muzicală pariziană. Cererea de a compune „Pescuitorii de perle” a venit în urma câștigării prestigiosului Prix de Rome. În ciuda primirii favorabile din partea publicului, reacțiile presei au fost ostile, deși alți compozitori, printre ei și Hector Berlioz, au apreciat în mod deosebit muzica lui Bizet.

Citeste și:  Peste 108.200 de persoane şi aproximativ 43.600 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

Amplasată în timpuri străvechi, pe exotica Insulă Ceylon, acțiunea operei înfățișează povestea de prietenie dintre doi bărbați, Zourga și Nadir, ambii pescuitori de perle, jurământul acestora, ce le este periclitat de dragostea lor pentru aceeași femeie, Leila, a cărei dilemă este dată de conflictul dintre iubire și jurământul ei sacru ca preoteasă.

Duetul de prietenie „Au fond du temple saint”, consacrat sub numele de „duetul pescuitorilor de perle”, este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate în repertoriul liric. De altfel, Bizet a compus, pentru această operă, o muzică cu un efect „halucinogen”, plină de un romantism melancolic.

În distribuție, soliștii Operei Brașov: Leila – Cristina Radu, Nadir – Liviu Iftene, Zourga – Alexandru Chiriac (debut), Nourabad – Dan Popescu. Solişti balet: Andreea Rusu, Bogdan Rădăcină. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia poartă semnătura regizorală a lui Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia și asistența de regie: Nermina Damian. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regie scenă: Marilena Aldea.  

Citeste și:  Declarație comună privind Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

     • Spectacolul durează două ore și 20 de minute și are două pauze.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Biletele pentru repetiția generală se pot cumpăra atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 sau cu o oră înainte de începerea evenimentelor (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

Eveniment desfășurat cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.