Pesta porcină, la graniţa judeţului Brașov

Pesta porcină africană a fost confirmată, vineri, într-o gospodărie din judeţul Covasna. Virusul a fost depistat la doi porci morţi găsiţi la groapa de gunoi a municipiului Sfântu Gheorghe, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Covasna l-au identificat repede şi pe proprietarul gospodăriei din care proveneau cadavrele. Gospodăria lui a fost plasată sub supraveghere oficială. „Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă timp de aproape un an, fiind furajate de cele mai multe ori cu resturi alimentare, provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare”, se arată într-in comunicat ANSVSA. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi a organelor de poliţie.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Covasna s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. Astfel, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.
DSVSA Covasna îi atenţionează pe crescătorii de porci să anunţe imediat orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancţionată inclusiv penal.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.