Peste 40 de participanți la prima ediție a Cupei „Liviu Cornel Babeș” la schi (Poiana Brașov)

Pentru a marca cei 34 de ani de la momentul în care LC Babeș s-a autoincendiat pe pârtia Bradul în semn de protest împotriva regimului comunist, Asociația 15 Noiembrie 1987, în parteneriat cu Primăria Brașov, a organizat astăzi o competiție de schi dedicată elevilor.

Asociația 15 Noiembrie 1987, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Brașov, Clubul Sportiv Corona Brașov – secția de schi, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și ALRUE Brașov Decembrie 1989 a organizat astăzi prima ediție a Cupei Liviu Cornel Babeș la schi, dedicată copiilor, pentru a marca 34 de ani de protestul eroului martir Liviu Cornel Babeș, care și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în fața câtorva sute de turiști români și străini.

„Anul acesta, pentru prima oară, am organizat Cupa Liviu Cornel Babeș la schi, cupă dedicată în special copiilor, de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a. Cine a fost Liviu Cornel Babeș? Este eroul martir al Brașovului. Am vrut să aducem o rememorare a ceea ce a făcut el, pentru copii, și să organizăm în fiecare an de astăzi înainte o cupă «Liviu Cornel Babeș», exact pe pârtia Bradul, ca să nu se uite despre un erou al Brașovului și al întregii țări“, a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987.

La această primă ediție a Cupei „Liviu Cornel Babeș” au participat 42 de copii, împrțiți pe trei categorii de vârstă: clasele 0-4, clasele 5-8, clasele 9-12, cu subcategoriile fete/băieți. Participarea a fost gratuită, iar înscrierea s-a făcut într-o primă fază prin intermediul unităților de învățământ, dar și astăzi, „la start“.

Citeste și:  Caravana Shakespeare sosește la Brașov și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare”

O cursă specială RATVBV le-a  asigurat copiilor și însoțitorilor acestora transportul gratuit spre Poiana Brașov, iar urcarea cu teleschiul pentru manșa de concurs va fi gratuită.

Toți participanții au primit, pe lângă diplomele de participare, o broșură cu povestea lui Liviu Cornel Babeș. Câștigătorii din fiecare categorie au primit diplome, cupe, medalii, termosuri, căciuli, bandane, cărți, caiete, pixuri, vouchere cu intrări la Paradisul Acvatic și  vouchere pentru diverse discount-uri la partenerii evenimentului.

Cine a fost Liviu – Cornel Babeș?

În 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Cornel Babeș și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în semn de protest față de politica opresivă și inumană a regimului ceaușist. La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbușit, sub privirile celor prezenți, între care și foarte mulți turiști străini, după ce înainte de a se autoincendia a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

„Am auzit un geamăt și un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-și stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia ca-i aud sfârâitul părului și al pielii. Durerea sa era cumplită, dar, deși trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze. Atunci a apărut cineva cu o pătură și împreună am încercat să-l stingem”, povestea ulterior presei occidentale Douglas Wallace, un turist britanic care a încercat să stingă flăcările care l-au cuprins pe brașovean.

În 2 martie 1989, seara, Liviu Cornel Babeș murea la Spitalul Județean, din cauza arsurilor grave pe care le suferise. În aceeași seară, la Europa Liberă s-a transmis un anunț scurt care spunea că se pare că un român și-a dat foc pentru a protesta împotriva comunismului.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

În aprilie 1989, Occidentul a aflat despre Liviu Cornel Babeș prin intermediul ziarului „The Free Romanian“, articol care apoi a fost preluat și de prestigiosul „The Sunday Times“.

În 1997, Liviu Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat post-mortem Cetățean de onoare al Brașovului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.