Petiție online pentru susținerea Parcului Natural Brassovia – Geoparc UNESCO

USR Brașov a deschis o petiție online pentru amenajarea Parcului Natural Brassovia – Geoparc UNESCO. Pădurile din jurul Brașovului nu beneficiază de protecție, fiind încadrate ca păduri de exploatare, spun inițiatorii petiției.

„Toamna trecută, proiectul Primăriei Brașov de amenajare a drumului forestier Gorița ne-a arătat că pădurile din jurul Brașovului, ce au pentru comunitate un rol principal ecologic, recreativ și peisagistic, nu beneficiază de protecție, fiind încadrate ca păduri de exploatare. Atunci, presiunea pe care ați creat-o, prin proteste și prin semnarea petiției, a dus la suspendarea proiectului.

De aici a pornit ideea Parcului Natural Brassovia – Geoparc UNESCO, un proiect USR Brașov coordonat de către Mihai Orleanu (președinte Centrul de Ecologie Montana) și care a beneficiat de suportul lui Florin Stoican (specialist în biodiversitate, cunoscut pentru contribuția la înființarea Parcului Național Buila-Vânturarița și a Parcului Natural Văcărești).

Citeste și:  Drumul vechi spre Poiana Brașov, noua alee de promenadă a orașului

Acest proiect rezolvă, pe de o parte, nevoia protejării pădurilor Brașovului. Totodată, el creează contextul de dezbateri și de fundamentare științifică pentru tot ce înseamnă gestionarea corectă a întregii zone, prin realizarea unui plan de management integrat. Acesta va trebui să studieze și să armonizeze toate aspectele ce țin de interacțiunea om-natură – de la inventarul și managementul speciilor de faună și floră, la amenajarea de zone de pădure-școală și până la dezvoltarea unor noi trasee și produse turistice.

Allen Coliban, senator USR de Brașov și candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Brașov, a depus acest proiect în cadrul apelului de bugetare participativă lansat de Primăria Brașov. El vine în completarea demersurilor RPLP Kronstadt, care are un proiect de “Monitorizare a stării ecosistemelor forestiere şi valorificarea potenţialului recreativ, cultural şi istoric al pădurilor urbane şi periurbane administrate de RPLP Kronstadt RA”. Studiile realizate în cadrul proiectului RPLP Kronstadt se numără printre studiile ce vor fi folosite pentru fundamentarea încadrării zonei propuse (care este mai amplă decât cea inclusă în proiectul RPLP Kronstadt) în categoriile Parc Natural, respectiv Geoparc UNESCO. Întregul proces va include dezbateri publice ample, având rol de informare și de atragere a susținerii comunității.

Citeste și:  Cel mai mare concurs de jazz din Europa de Est revine la Cluj cu tinere talente

De ce și Parc Natural și Geoparc UNESCO?

Cele două forme de statut protejat sunt complementare. Parcul Natural oferă o protecție echivalentă cu nivelul V din normele IUCN (conservarea peisajului și recreere), în vreme ce Geoparcul UNESCO impune o atenție sporită cu privire la tratarea aspectelor ce țin de dezvoltarea durabilă. Ambele forme oferă o recunoaștere națională și internațională și ar reprezenta și un element identitar, de mândrie, pentru Brașov.

Susține și tu înființarea Parcului Natural Brassovia – Geoparc UNESCO! Semnează și distribuie petiția: https://bit.ly/2WhZ92E„, se arată în comunicatul USR Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.