
Avansul tehnologic și accesul tot mai facil pe platformele online fac ca piața de media buying – achiziție a spațiului publicitar – să crească rapid, cu o rată anuală estimată la 6,2%, până în 2032. Interesul companiilor este tot mai mare, dar, pentru a rentabiliza investițiile făcute, acestea trebuie să analizeze și monitorizeze constant o serie de indicatori de performanță, avertizează experții agenției Digital Atelier Studio (DAS).
„Indicatorii de performanță reprezintă busola oricărei campanii de succes. Nu doar pentru că măsoară performanța, ci și pentru că oferă și perspective valoroase pentru ajustări rapide și strategii mai eficiente. Fără o analiză detaliată a acestora, bugetele se pot pierde fără rezultate vizibile. Poate cea mai mare greșeală a antreprenorilor este faptul că aleg să-și evalueze singuri campaniile. Nu poate ieși nimic bun în lipsa expertizei unui profesionist, deoarece statisticile trebuie interpretate corect pentru a oferi randamentul așteptat”, a explicat Marius Lăzărescu, specialist în media buying și co-fondator al Digital Atelier Studio.
Indicatorii de performanță (Key Performance Indicators – KPI) au ca principal scop maximizarea rentabilității investiției. Practic, îți oferă garanția că munca ta nu este în zadar și îți indică eventualele schimbări necesare ale abordării. Prin analiza KPI-urilor, un expert în media buying poate evalua rezultatele generate în urma implementării strategiilor de publicitate și recomanda modificările care sunt necesare pentru creșterea performanței.
Iată care sunt principalii KPI care trebuie monitorizați pentru a obține rezultatele așteptate:
- Click-Through Rate (CTR) – Reprezintă procentul utilizatorilor care au dat click pe reclamă din totalul celor care au văzut-o. Un CTR ridicat poate fi tradus printr-o implicare crescută a publicului, ceea ce înseamnă mai multe șanse de a genera trafic relevant. Este un semn că ai reușit să atragi atenția audienței și că, implicit, te afli pe drumul cel bun.
- Rata de conversie – Este procentul de utilizatori care au realizat o acțiune dorită (de exemplu: achiziție, înscriere etc.) din totalul celor care au interacționat cu reclama ta. Conversia nu înseamnă doar achiziție, ci orice acțiune pe care o finalizează clienții și care ajută la valorificarea brandului pe piață. Rata de conversie este un element important în evaluarea performanței unei campanii publicitare.
- Return on Investment (ROI) – Randamentul investiției este o componentă esențială – toți antreprenorii își doresc să știe unde se duc banii lor, mai ales când vine vorba de publicitatea online. Valoarea ROI-ului îți poate explica cel mai bine dacă bugetul a fost gestionat corespunzător. Un ROI negativ înseamnă că promovarea nu a generat suficiente venituri pentru a acoperi costurile.
- Rata de engagement – Reprezintă procentul de utilizatori care au interacționat cu reclama (like, share, comentariu, clic) din totalul celor care au văzut-o. Dacă este scăzută, înseamnă că audiența nu a fost impresionată de abordarea pe care ai avut-o în comunicare. Așadar, ar trebui să reevaluezi conținutul în așa fel încât să se potrivească segmentului căruia te adresezi.
- Vizibilitatea – Chiar dacă pare un termen destul de general, vizibilitatea poate influența drastic succesul campaniilor. Este exprimată procentual și se referă, în principal, la calitatea pixelilor și a designului anunțului. Cu cât formatul este mai ușor de accesat, cu atât va genera mai interes din partea utilizatorilor.
„Urmărirea și analiza indicatorilor de performanță este esențială pentru a evalua eficiența campaniilor publicitare și optimiza bugetele. În media buying mai ales, monitorizarea este factorul-cheie care influențează rezultatele oricărei inițiative de sporire a vizibilității. Experții în acest domeniu pot depista rapid erorile și identifica soluțiile de optimizare a campaniilor care pot asigura un randament superior”, a mai precizat Marius Lăzărescu.