Piața Sfatului, obiect de studiu în amenințările de tip terorist

Specialiști din mai multe state și organizații europene în domeniul aplicării legii, securității și terorismului discută astăzi și mâine, la Brașov, scenarii de acțiune împotriva terorismului, luând ca studiu de caz Piața Sfatului.
Este cea de-a doua întâlnire în cadrul proiectului PRoTECT, după ce în urmă cu o lună a fost realizat un studiu de vulnerabilitate, al amenințărilor de tip atac terorist care se pot petrece la evenimentele publice din oraș.
Brașovul este singurul oraș din România care este inclus într-un astfel de proiect european și unul dintre primele orașe europene care au dorit să facă parte din proiect. Discuțiile de astăzi au vizat dezvoltarea și implementarea securității pentru zonele de risc, cu accent pe zonele urbane aglomerate, precum și cooperarea tuturor factorilor implicați în gestionarea incidentelor de natură a periclita siguranța publică, fiind prezentat inclusiv un manual european de evaluare a vulnerabilității și modul său de aplicare. Participanții au vizitat apoi Piața Sfatului și au discutat,în grupuri de lucru, măsuri prioritare ce ar trebui implementate pentru reducerea riscurilor.

„Brașovul este studiu de caz în acest proiect, sunt importante concluziile și căile viitoare de acțiune. Beneficiile vor fi directe, în sensul în care acest loc atât de important pentru Brașov, Piața Sfatului, în care se derulează cele mai importante evenimente cu public în aer liber, va avea parte de un sistem pentru protecția participanților. Siguranța în fața posibilelor atentate este un lucru care ne preocupă nu numai pe noi, este o problemă de actualitate și mă bucur că Brașovul este partener în acest proiect în care sunt implicate instituții de siguranță națională din mai multe state europene și că a fost ales pentru acest studiu ale cărui concluzii vor fi apoi diseminate și aplicate în situații similare din țară și din alte orașe europene“ – George Scripcaru, primarul Brașovului.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

„Este un proiect extrem de important pentru autoritățile locale pentru că este vorba despre colectarea de informații și soluții de a proteja spațiile publice din localitățile urbane în general, și în mod particular în Brașov și alte patru localități europene – Eindhoven (Olanda), Larisa (Grecia), Malaga (Spania), Vilnius (Lituania). Toate aceste orașe sunt cele care derulează acest proiect și care vor veni cu soluții de minimizare a vulnerabilităților pe care le pot avea aceste orașe. Suntem aici la primul seminar din proiect, la Brașov, care este o bijuterie de oraș, și din această cauză foarte atractiv pentru turiști și totodată pentru oameni care au sentimente mai puțin plăcute, iar noi trebuie să protejăm mulțimea care se adună în piețele din acest oraș și să le oferim oamenilor securitate. Poți pune oricâte garduri și aduce oricâte forțe de ordine, însă acestea nu au ca efect crearea unui sentiment de siguranță, ci dimpotrivă. De aceea este necesar acest proiect, pentru a colabora în găsirea celor mai bune soluții care să crească gradul de siguranță al cetățenilor și sentimentul de securitate. Este un proiect foarte improtant pentru autoritățile locale din toată Europa, și este important ca toate aceste autorități să ia contact cu rezultatele acestui proiect. Proiectul se va încheia peste un an și jumătate, și în toată această perioadă noi vom comunica rezultatele analizelor noastre și soluțiile găsite.“ – Peter Van Crommert, managerul proiectului, coordonator DITSS.*

„Noi avem un rol determinant în politica Comisiei Europene și a municipalităților privind lupta împotriva terorismului și securitatea publică, prin intermediul tehnologiei. Este important să fim pregătiți pentru posibilele atacuri care se pot întâmpla, deși Europa este un mediu destul de sigur, cu un risc general destul de scăzut. Provocarea aici este de a avea resursele și metodele potrivite de a preîntâmpina sau de a minimiza efectele unor situații neplăcute dacă acestea au loc. Suntem foarte mândri că Brașovul este primul oraș care a decis să vină alături de noi în această inițiativă, de a reuni resursele locale, tehnologia și cunoștințele pe care noi le avem pentru atingerea acestui scop. Proiectul începe la Brașov și reunește cinci municipalități, însă soluțiile găsite în aceste cinci orașe-pilot vor fi introduse în rețeaua EFUS, care reunește 250 de orase europene, care vor avea acces la aceste soluții și vor putea învăța cum să își îmbunătățească securitatea“ – Patrick Padding, liderul proiectului, liderul unității centrale ENLETS*

Citeste și:  Peste 400 dintre cei mai puternici cicliști din Europa sunt așteptați la primul Campionat European de Mountain Bike din România

„Suntem parteneri în acest proiect alături de Primăria Brașov și structuri de aplicare a legii și autoprități locale din mai multe țări europene. Prin acest proiect încercăm să eficientizăm modul în care asigurăm securitatea spațiilor publice din orașe mari, în special cu ocazia unor evenimente care presupun o prezență însemnată de populație și care pot fi afectate de riscuri diverse, cele mai grave fiind cele de natură teroristă. Bineînțeles că România este o țară sigură din acest punct de vedere, dar trebuie să știm cu toții că această siguranță nu a venit de la sine, ci este rodul eforturilor pe care le fac toate instituțiile implicate în acest domeniu, iar cooperarea la nivel european și inclusiv în afara spațiului UE este foarte importantă în mediul de securitate actual, în special având în vedere evoluția evenimentelor din ultimii ani. Noi avem în acest proiect rolul de a aduce expertiza polițiștilor români în misiuni de acest gen, și, ca rezultat practic și aplicabil, am realizat o evaluare a riscurilor având ca locație centrală Piața Sfatului din Municipiul Brașov, un loc în care se întâmplă evenimente socio-culturale importante, cu o prezență însemnată de oameni. Am beneficiat de experiența partenerilor din proiect pentru realizarea acestei evaluări a vulnerabilităților în cadrul workshopului de luna trecută, iar în aceste zile prezentăm raportul rezultat, concluziile și modalitățile de acțiune pentru gestionarea eficientă a oricăror riscuri care pot afecta o locație de acest gen“ – comisar-șef de poliție Viorel Mihăiță, directorul Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din Poliția Română.

Citeste și:  Noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații

Piața Sfatului a fost aleasă ca studiu de caz în proiect pentru că reunește mai multe condiții tipice care o pot face o țintă a atacurilor teroriste, fiind o zonă de promenadă foarte aglomerată, o zonă în care se desfășoară evenimente, include catedrala Ortodoxă și Biserica Neagră, care sunt obiective de ordin religios, include zone de shopping, restaurante, muzee, este centrul de interes al orașului vechi și, din acest motiv, poate ajuta la formarea majorității scenariilor și constatarea vulnerabilităților ce pot fi studiate și corectate pentru preîntâmpinarea unui atac terorist.

Date despre proiect:

Nume: „Public Resilience using Technology to Counter Terorism ” (Rezistență publică prin utilizarea tehnologiei pentru combaterea terorismului), iar acronimul: PRoTECT.
Obiectiv specific:
Protejarea spațiilor publice, îmbunătățirea protecției spațiilor publice, zonelor urbane și altor ținte ușoare (persoane) prin intermediul instruirilor, schimbului de bune practici și activităților de sensibilizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.