Planetariul Brașov oferă gratuit 1.000 de perechi de ochelari pentru eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie

Planetariul Brașov oferă gratuit 1.000 de perechi de ochelari de soare pentru eclipsa parțială din 25 octombrie. Eclipsa parțială de Soare care va avea loc marți, 25 octombrie, și va fi vizibilă și în România va începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.

Ochelarii de eclipsă, pe care Planetariul Brașov îi va oferi participanților (cu titlu gratuit, în limita a 1.000 de bucăți) reprezintă doar o modalitate de a urmări o eclipsă de Soare.

„Alături de noi, în Parcul Nicolae Titulescu, puteți vedea cum Luna acoperă parțial discul solar și prin 3 telescoape, fiecare oferind posibilitatea urmăririi stelei aflate la 150 de milioane de kilometri distanță într-un mod diferit”, transmit reprezentanții planetariului.

Prin telescopul Lunt LS130MT/B1800, cu «filtru» H-Alpha, ultima achiziție a Planetariului Brașov, se poate observa Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se, printre altele, protuberanțele, spiculele sau filamentele solare.

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

Prin telescopul Skywatcher 80/600 ED Apo, dotat cu «filtru» Ca-H line (Daystar Quark), se poate observa Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel, printre altele, faculele și plajele solare.

Prin telescopul Skywatcher 100/900 ED Apo, dotat cu prismă Herschel, se poate observa Soarele în lumină vizibilă, fiind evidențiate foarte bine petele solare.

„Ca să avem o eclipsă parțială de Soare, Luna trebuie să intre între Pământ și steaua lui. Ca să vedem eclipsa parțială de Soare, pe lângă ochelari de protecție sau telescoape dotate cu filtre speciale, norii nu trebuie să intre între Pământ și steaua lui. Se pare că pe 25 octombrie vom avea cer parțial acoperit, deci, sperăm să fie liber între 12.30 și 14.30 și acoperit în restul zilei. Pentru ca media să iasă parțial acoperit, bineînțeles!”, mai adaugă reprezentanții planetariului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.