Podul peste Olt de la Comăna a fost dat în folosință

Podul nou peste râul Olt, situat pe drumul judeţean DJ 104 k, în comuna Comăna, este de astăzi, oficial, dat în funcţiune.

În prezenţa reprezentanţilor Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), ai antreprenorului şi ai autorităţilor locale şi judeţene, la faţa locului a avut loc semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. La eveniment a participat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, prin a cărui implicare a fost posibilă realizarea acestui proiect de către Compania Naţională de Investiţii.

În vara anului 2018, o viitură puternică produsă pe râul Olt a măturat din temelii podul care asigura legătura între satele Crihalma şi Comăna de Jos. În urma dezastrului, locuitorii satului Crihalma au fost nevoiţi să ocolească zeci de kilometri pentru a ajunge în centrul de comună.

Demersurile privind reconstrucţia podului au fost iniţiate de administraţia judeţeană, care avea în lucru o documentaţie de proiectare pentru un pod nou în acea zonă. După finalizarea proiectului tehnic, graţie demersurilor realizate de preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea documentaţia a fost predată la CNI, aceasta derulând şi finanţând construcţia propriu-zisă. Solicitarea autorităţilor judeţene pentru preluarea investiţiei de către CNI s-a făcut în 10 iulie 2018, iar procedurile de achiziţie s-au succedat rapid. Astfel, contractul de execuţie a fost încheiat pe 12 septembrie, la valoarea de 21.860.216 lei, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 26 octombrie 2018.

Citeste și:  Zoo Brașov organizează sâmbătă o serie de activități educative cu ocazia Zilei Internaționale a Cămilei

Noul pod a fost realizat din beton armat cu o lungime de 86,6 metri, o lăţime a părţii carosabile de 7,8 metri, la care se adaugă trotuare pentru pietoni pe ambele laturi, cu o lăţime de 1 metru. Podul a fost prevăzut şi cu două rampe de acces cu o lungime de aproximativ 250 metri fiecare. Totodată, s-au realizat lucrări de protecţie şi asupra albiei râului. În urma calculării debitului maxim al Oltului a reieşit o înălţime la tablierea podului mai mare decât a precedentului, astfel încât acesta să nu mai fie afectat de viituri.

„Ca de fiecare dată, Consiliul Judeţean Braşov a sprijinit şi sprijină toate comunităţile locale din judeţ. În vara anului 2018, comuna Comăna a fost ruptă în două, la propriu, în urma acelei viituri puternice şi nimeni nu mai credea că se va construi un pod nou peste Olt. La momentul respectiv, administraţia judeţeană lucra la un proiect tehnic pentru construirea unui pod nou peste Olt. Calamitatea abătută asupra cetăţenilor satului Crihalma, nevoiţi să ocolească zeci de kilometri pentru a ajunge la Comăna, în loc să parcurgă doar doi kilometri pe pod, a determinat conducerea CJ să urgenteze finalizarea proiectării, să obţină toate autorizaţiile şi avizele necesare pentru o construcţie nouă şi împreună cu conducerea Primăriei Comăna să facă toate diligenţele necesare la Compania Naţională de Investiţii pentru finanţarea şi realizarea proiectului. Mulţumim conducerii Consiliului Judeţean şi preşedintelui Adrian-Ioan Veştea pentru eforturile făcute, astfel încât legătura între satele noastre să poată fi realizată într-un timp foarte scurt. Această lucrare este una dintre cele mai mari realizări din zona Rupea”, a spus Viorel Grusea, primarul din Comăna.

Citeste și:  Examenul de Bacalaureat 2024 continuă și astăzi, cu evaluarea competenţelor digitale

Podul de la Comăna este primul pod construit de la zero în ultima jumătate de secol, în judeţul Braşov. Totul a fost posibil datorită preocupării conducerii administraţiei judeţene, care în actualul mandat a lansat în proiectare şi execuţie mai multe poduri noi peste Olt.

„Acest pod a fost printre primele proiecte de care m-am ocupat imediat după preluarea mandatului la conducerea Consiliului Judeţean Braşov. Astăzi inaugurăm acest pod extrem de important pentru comunitatea din Comăna; ne pregătim apoi pentru darea în folosinţă a podului de la Hălmeag pe care l-am construit de la zero cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală; vom semna în aceste zile contractul de execuţie a lucrărilor la podul de la Voila – un alt proiect PNDL, iar podul de la Augustin, de pe drumul interjudeţean Covasna – Braşov, va fi refăcut cu fonduri accesate în cadrul POR 2014-2020. Vorbim, iată, despre patru poduri noi şi de mari dimensiuni, situate pe râul Olt, pe care le avem în diverse stadii de execuţie, la care se adaugă alte poduri şi podeţe de pe Drumul de sub munte, care vor fi şi acestea refăcute sau modernizate. Lucrări de o asemenea amploare sunt fără precedent în ceea ce înseamnă, la nivelul judeţului Braşov, modernizarea infrastructurii rutiere şi asigurarea conectivităţii comunităţilor locale. Sunt mândru de această realizare şi îi asigur pe cetăţenii judeţului nostru că nu ne vom opri aici”, a declarat preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.