Poliția Brașov: Black friday și capcanele vânzătorilor on-line

Luna noiembrie este cunoscută ca fiind luna cu cele mai mari reduceri din an, iar realizarea cumpărăturilor on-line a devenit din ce în ce mai întâlnită, însă trebuie acordată o atenție deosebită în ceea ce privește siguranța acestor achiziții.

Shopping-ul on-line aduce atât provocări, cât și oportunități, dar si un risc în ceea ce privește fraudarea atât a comercianților, cât și a consumatorilor.

Poliția Brașov recomandă cumpărătorilor să acorde o mare atenție de la ce comerciant și cum își achiziționează anumite produse, întrucât infractorii au lansat deja propriile campanii promoționale folosindu-se de imaginea unor branduri de renume din Romania.

Sub pretextul posibilității de a câștiga un premiu sau un voucher de cumpărături, utilizatori din România primesc mesaje cu link-uri care direcționează către site-uri compromise unde se prezintă oferte promoționale false.

Citeste și:  Banii pentru plata pensiilor înaintea sărbătorilor pascale au fost transferați integral Companiei Naționale Poșta Română

În prezent, au fost identificate câteva companii ale căror imagine de brand se folosește, însă nu este exclus ca atacatorii să extindă numărul de organizații a căror identitate vizuală să fie folosită în atacuri.

Pentru a evita să fiți victimele fraudelor on-line, vă recomandăm:

  • Evitați accesarea link-urilor provenite din surse necunoscute și analizați-le cu o soluție de securitate înainte de a da click;
  • Nu furnizați date cu caracter personal, financiar sau de autentificare în urma primirii unor astfel de link-uri;
  • Verificați existența promoției pe canalele oficiale ale brandului (site, canale verificate sau social media);
  • Nu plătiți în avans bunurile comandate de la persoane necunoscute. Folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la livrare;
  • Dacă ați efectuat totuși plata on-line, fiți atenți atunci când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se solicire codul CVV (codul din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe spatele cardului). Este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor on-line pe care să-l alimentați cu sumele necesare achizițiilor.
Citeste și:  MF publică Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România. Înscrierile încep la 29 iulie 2024 

Sesizați autorităților orice tentativă de înșelăciune! Învațați să faceți cumpărături on-line fără riscuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.