Poliția Locală Brașov a emis peste 100 de somații pentru proprietarii clădirilor vulnerabile din Centrul Istoric al Brașovului

Desprinderi de tencuială, elemente decorative dislocate, zugrăveli scorojite și decolorate, țigle căzute și ziduri deteriorate din cauza igrasiei! Sunt doar câteva dintre constatările polițiștilor locali de la Disciplina în construcții, făcute în urma acțiunilor de identificare a clădirilor aflate în stadiu avansat de degradare din Centrul Istoric al Brașovului.

Agenții sunt în plin proces de verificare și inventariere a caselor din cartierul vechi, unele dintre ele reprezentând un pericol iminent atât pentru proprietari, cât și pentru trecători. Acesta este și motivul pentru care au fost deja emise peste o sută de somații pentru aceia care dețin clădiri vulnerabile!

Vorbim deocamdată despre 73 de imobile categorisite astfel, iar cel mai dificil moment al activității este dat de identificarea tuturor deținătorilor de locuințe dintr-o clădire, ținând cont de faptul că la fiecare sunt în medie cam zece proprietari. Unii dintre aceștia și-au „părăsit” locuințele pentru a domicilia în străinătate, dar polițiștii locali sunt pregătiți să le trimită somațiile chiar și la actuala adresă.

Citeste și:  Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: La mulţi ani tuturor celor care trăiesc cu România în suflet!

Notificările constituie un prim pas în implementarea la nivelul orașului a noului normativ aprobat de Legislativul local la sfârșitul lunii ianuarie, regulament prin care sunt stabilite o serie de reglementări ce vizează menținerea în stare bună a imobilelor (HCL 61/27.01.2021 privind obligațiile persoanelor fizice și juridice de întreținere și curățenie a clădirilor aflate în proprietatea sau în folosința lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea, aflate pe raza Municipiului Brașov).

Astfel, proprietarii caselor degradate sunt, în primă fază, somați să își repare fațadele și acoperișurile (conform Legii 50/1991), iar în cazul nerespectării obligațiilor legale cu privire la aceste aspecte, atunci în etapa a doua se pot aplica sancțiuni, care pot ajunge până la 2.500 de lei, potrivit HCL 61/2021. De asemenea, cetățenii prin somație sunt înștiințați că autoritatea administrației publice locală poate executa lucrări de punere în siguranță a imobilelor deteriorate, însă pe cheltuiala proprietarilor sancționați.

Citeste și:  Modificări de trasee pentru autobuzele RATBV, pe 1 decembrie 2022

Conform celor constatate până acum în Centrul Istoric, cele mai multe case degradate sunt situate pe străzile 15 Noiembrie, Nicolae Bălcescu și Michael Weiss.

Procedurile de identificare clădirilor aflate în stadiu avansat de deteriorare din Centrul Istoric al Brașovului sunt în derulare, iar polițiștii locali de la Disciplina în Construcții au în vedere desfășurarea de acțiuni similare și în cartierele din municipiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.