Polițiștii brașoveni continuă activitatea de prevenție pentru o „Vacanță în siguranță”

Ieri, 21 iulie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității și Serviciul Rutier s-au aflat în mijlocul copiilor, adolescenților și însoțitorilor de grup aflați într-o tabără situată pe raza localității Sâmbăta de Sus, județul Brașov, unde au desfășurat activități în cadrul campaniei de prevenire a victimizării minorilor „Vacanță în siguranțăˮ.

Scopul acţiunii l-a reprezentat creşterea gradului de informare a copiilor privind riscurile și vulnerabilitățile în mediul online, precum și transmiterea de recomandări pentru prevenirea victimizării minorilor pe linia siguranței rutiere, a protejării bunurilor personale și evitarea comportamentelor de risc.

Au fost dezbătute diferite teme privind comportamentele de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în trafic, despre interacțiunea cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător, despre lipsa lor de acasă fără acordul părinților/adulților din familie, precum și despre accesarea în siguranță a rețelelor de socializare și consecințele pe care le are apelul fals la 112. 

Polițiștii le-au reamintit copiilor regulile de deplasare pe drumurile publice în calitate de pietoni și importanța respectării normelor rutiere, regulile aplicabile conducătorilor de trotinete electrice, fiind distribuite broșuri cu recomandări în acest sens. Celor mici le-au fost prezentate autospecialele din dotare și le-au fost explicate, pe înțelesul lor, regulile de circulație și semnificația indicatoarelor și marcajelor rutiere, pe care trebuie să le respecte în calitate de pietoni.

Citeste și:  Peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea spitalului din Rupea

Totodată, polițiștii le-au oferit informații despre riscurile la care se expun consumatorii de substanțe interzise, dar și recunoașterea semnelor consumului de droguri la persoanele vulnerabile, făcându-le recomandări privind modalități sănătoase de petrecere a timpului liber.

Cei mici au fost bucuroși de prezența polițiștilor care le-au oferit răspunsuri la toate întrebările adresate.

Activitățile polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov vor continua pe tot parcursul vacanței școlare, în cadrul campaniei naționale “Vacanță în siguranță”, având ca obiective specifice siguranța copiilor.

RECOMANDĂRI GENERALE PENTRU COPII

Fiți atenți când sunteți abordați de persoane străine! Respingeți orice apropiere sau atingere din partea unor necunoscuți, nu consumați dulciuri sau sucuri oferite de aceștia! Refuzați alcoolul!

Aveți grijă de lucrurile voastre, nu le lăsați nesupravegheate sau neasigurate, deoarece îi pot tenta pe răufăcători, care vi le pot fura!

Nu vă urcați în mașinile necunoscuților și nu îi însoțiți pe stradă, indiferent de motivul invocat de ei! Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!

Dacă sunteți singuri acasă, nu permiteți accesul în casă unor persoane necunoscute!

Nu plecați de acasă fără acordul părinților/adulților din familia voastră! Anunțați-i unde, cu cine și până când stați!

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

RECOMANDĂRI PRIVIND SIGURANȚA ONLINE

Stabiliți setările de confidențialitate ale profilurilor de socializare pe care le utilizați și setați parole complexe pentru conturile online, pe care să le schimbați periodic;

Folosiți doar website-uri de încredere și aplicații din magazinele oficiale!

Nu trimiteți imagini/filmulețe în ipostaze intime nici măcar persoanelor cunoscute, raportați imaginile inadecvate care vă apar în mediul virtual, fără a le distribui!

Fiți atenți la persoanele necunoscute cu care intrați în contact în mediul online, raportați orice comportament neadecvat (funcția report/block) și cereți ajutorul dacă sunteți amenințați sau șantajați de cineva!

Nu distribuiți informații legate de nume/prenume, locație, familie, bunuri sau carduri bancare!

RECOMANDĂRI PRIVIND SIGURANȚA RUTIERĂ

            Aveți grijă la autovehicule, respectați regulile de circulație și deplasați-vă doar pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor!

            Nu traversați strada în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii!

            Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai după ce v-ați asigurat că nu se apropie nici un vehicul!

            În intersecţiile fară marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi că nu se apropie niciun vehicul!

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

            Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii!

PENTRU A PREVENI VICTIMIZAREA ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CONSUMUL DE SUBSTANȚE PSIHOACTIVE, OFERIM URMĂTOARELE SFATURI:

Informați-vă ce sunt drogurile, cum acţionează, care sunt consecinţele. Informaţia te face mai puternic, te ajută să iei decizii mai bune!

Alegeți-vă cu mare atenţie prietenii! Nu vă înconjurați de persoane cu reputaţie proastă și aveți curajul să spuneți „NU”! Dacă faceți parte dintr-un grup în care se consumă substanțe stupefiante, e timpul să vă căutați alţi prieteni! Un prieten adevărat nu vă îndeamnă să faceți ceva ce v-ar putea dăuna!

Vorbiți cu părinții dacă vi s-a propus să consumați droguri sau ați fost martor la un asemenea act.

Drogurile afectează voința și autocontrolul.

Sub influența drogurilor nu îți poți aminti cu exactitate ce ai făcut, iar dacă te afli la volan, poți produce accidente.

Toate drogurile modifică starea și funcționalitatea creierului, alterând funcțiile normale ale structurii cerebrale.

Drogurile te îndepărtează de familie, școală și colegi.

În caz de nevoie sau dacă aveți cunoștință despre săvârșirea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist ori sunați la numărul unic de urgență 112!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.