Polițiștii brașoveni, din nou la datorie

Ieri, 28 iulie 2021, polițiștii rutieri și de ordine publică cu aviz de poliție rutieră, precum și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, specializați în domeniul delictelor silvice, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, au organizat și  desfășurat o acțiune, cu efective mărite, privind combaterea delictelor silvice și a nerespectării regulilor de circulație de către participanții la traficul rutier în mediul urban și rural, în cadrul activităților fiind angrenate 94 de forțe de ordine.

Scopurile activităților desfășurate au fost de a verifica respectarea legislației în domeniul silvic și a normelor legale privind circulația pe drumurile publice.

Obiectivele acțiunii au fost:

  • Verificarea respectării legislației din domeniul prevenirii și combaterii delictelor silvice, pe linia transportului de material lemnos pe drumurile publice;
  • Prevenirea și combaterea transporturilor ilegale de materiale lemnoase prin diferite metode;
  • Verificarea existenței și legalității documentelor necesare privind transporturile de material lemnos, precum și deținerea documentelor legale de proveniență și corectitudinea întocmirii acestora;
  • Creșterea gradului de siguranță a participanților la traficul rutier;
  • Respectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice;
  • Conștientizarea opiniei publice asupra dinamicii și consecințelor accidentelor rutiere produse de către categoriile de participanți la trafic;
  • Conștientizarea participanților la trafic, în special a pietonilor, cu privire la necesitatea respectării normelor rutiere și a riscului la care se expun în cazul încălcării acestora;
  • Depistarea și sancționarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză;
  • Depistarea și sancționarea conducătorilor de vehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive;
  • Prevenirea producerii de accidente rutiere;
  • Prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, respectiv, viteza neadaptată la condițiile de drum, viteza neregulamentară, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, depășire neregulamentară, neacordare prioritate pietoni, neacordare prioritate vehicule, abateri săvârșite de către bicicliști, abateri săvârșite de către pietoni, respectiv traversare neregulamentară, deplasare pe partea carosabilă și nerespectarea prevederilor legale de către conducătorii de atelaje hipo.
Citeste și:  Aproape 2.400 de intervenții și peste 9.500 de sancțiuni contravenționale în ultimele 24 de ore

În cadrul activităților desfășurate au fost utilizate echipamentele video de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare, etilotestele, etilometrele, aparatele Drugtest și cinemometrele TruCam.

Astfel, pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat 3 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și 286 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Dintre cele 286 de sancțiuni contravenționale aplicate pentru nerespectarea prevederilor privind circulația pe drumurile publice, 176 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 6 sancțiuni contravenționale aplicate pentru abateri săvârșite de către pietoni, 3 sancțiuni contravenționale aplicate pentru abateri săvârșite de către bicicliști, 2 sancțiuni contravenționale pentru efectuarea manevrei de depășire în mod neregulamentar, 2 sancțiuni contravenționale pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și 97 de sancțiuni contravenționale pentru săvârșirea altor abateri la regimul rutier.

Citeste și:  Fântânile arteziene din Brașov vor fi repuse în funcțiune în următoarele săptămâni

De asemenea, polițiștii au reținut 13 permise de conducere și 11 certificate de înmatriculare, fiind constatată și 1 infracțiune la regimul rutier, respectiv conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fiind întocmit dosar penal, instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de peste 115.400 lei.

Recomandăm tuturor participanților la traficul rutier să adopte o conduită preventivă, să manifeste responsabilitate în trafic, să circule cu prudență și le solicităm să respecte normele legale în vigoare privind circulația pe drumurile publice, precum și indicațiile polițiștilor rutieri.

Reamintim faptul că, scopul tuturor activităților desfășurate de către polițiștii brașoveni nu este acela de a aplica sancțiuni contravenționale, dar nu va fi tolerată nicio abatere de la lege!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.