Pompierii militari au salvat peste 3.700 persoane aflate în dificultate

În ultimii ani se constată o intensificare atât a tipurilor de riscuri, cât şi a frecvenţei de manifestare a acestora, aspecte ce conduc la producerea situaţiilor cu efecte asupra vieţii şi sănătăţii populaţiei, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale.

Impactul se reflectă în activitatea zilnică desfăşurată de salvatori, aceştia acţionând, în medie, pentru gestionarea a 1.340 de situaţii de urgenţă/zi. Numai în primele şase luni ale anului, pompierii militari au salvat peste 3.700 persoane aflate în dificultate, iar numărul total al acţiunilor de intervenţie a crescut cu 12%, faţă de perioada similară a anului 2018.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă menţine ca prioritare misiunile orientate spre siguranţa cetăţeanului şi asigurarea protecţiei comunităţilor, manifestând o preocupare constantă pentru eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă înregistrate la nivel naţional.

Pregătirea în situaţii de urgenţă presupune susţinerea continuă a acţiunilor derulate de către instituţia noastră pentru dezvoltarea celor două paliere reprezentative: intervenţie şi prevenire.

Citeste și:  O nouă emisiune de titluri de stat Tezaur a fost lansată

Acţiunile de intervenţie în situaţii de urgenţă au însumat, în primele şase luni ale anului în curs, 243.030 misiuni ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut.

Din totalul misiunilor derulate, 195.577 au aparţinut serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), în urma cărora 183.946 adulţi şi 16.862 copii au beneficiat de prim-ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă, în creştere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut.

În perioada de referinţă, pompierii au acţionat pentru stingerea a 21.174 incendii (11.779 dintre acestea de vegetaţie uscată). O particularitate a primului semestru este constituită de creşterea semnificativă a numărului incendiilor de vegetaţie uscată, cu aproximativ 300% faţă de perioada similară a anului trecut. Acest aspect este o consecinţă a numărului mare de arderi necontrolate înregistrate în primele luni ale acestui an, ca urmare a curăţării terenurilor agricole, prin incendiere.

În plan preventiv, în perioada ianuarie-iunie 2019 a.c., inspectorii au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la instituţii publice şi operatori economici din diverse domenii de activitate.

Citeste și:  22 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Astfel, în primul semestru al acestui an, la nivel naţional s-au desfăşurat 23.239 de controale (în creştere cu 19% faţă de perioada similară a anului 2018) la operatori economici, instituţii şi alte categorii de obiective. În urma acţiunilor derulate în teren, specialiştii noştri au constatat 80.170 deficienţe, pentru care s-au aplicat 50.949 avertismente şi 7.198 amenzi în cuantum de 26.080.572 lei, în creştere cu 14% comparativ cu primul semestru al anului 2018.

Totodată, în perioada de referinţă, în urma controalelor efectuate nu au fost identificate situaţii care să determine încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, conform reglementărilor legale în vigoare. Astfel, pentru niciunul dintre obiectivele verificate nu s-a impus dispunerea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor.

Citeste și:  Prima ediție a Târgului de vinuri KronWines Brașov își deschide porțile în perioda 27-29 septembrie

Pe lângă identificarea şi înlăturarea disfuncţionalităţilor specifice, specialiştii în prevenirea situaţiilor de urgenţă au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi au desfăşurat exerciţii de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

Pentru verificarea modului de reacţie şi evacuare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, pe timpul controalelor au fost executate peste 11.000 de exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie, pentru verificarea modului de reacţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au fost înregistrate 16.299 solicitări de emitere a actelor administrative care să certifice realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor sau de protecţie civilă, fiind eliberate 4.906 avize şi autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.