Povestea unei brașovence băgată forțat în izolare pentru că a intrat ‘din România în România’

O brașoveancă a fost băgată forțat în izolare la domiciliu după ce a intrat „în România venind tot din România”. De fapt brașoveanca, plecată la înmormântarea bunicii ei din Chișinău, nu a ieșit nicio clipă de pe teritoriul României.

Ajunsă la intrarea în Republica Moldova personalul de la frontieră i-a spus că intrată în țară va fi introdusă în carantină și că oricum va pierde înmormântarea bunicii, așa că grănicerii au sfătuit-o să întoarcă mașina și să renunțe la deplasare.

Brașoveanca nu a intrat nicio clipă pe teritoriul Republicii Moldova și susține că nu a intat în contact cu nicio persoană pe zona dintre frontiere. Cu toate acestea vameșii români pe lângă care tocmai trecuse și care nu au scăpat-o din vedere în cele câteva minute în care a decis să renunțe la drum, au considerat-o venită din Republica Moldova și i-au cerut să declare adresa pentru izolare, iar aventurile de la vană nu se opresc aici.

Se făcuse între timp ora 22.00 și intrase în vigoare restricția de circulație. Femeia întreabă unde poate înopta.

Răspunsul lucrătorilor de la frontieră a fost incredibil, i s-a cerut să conducă spre Brașov cu toate riscurile pe care încălcarea restricției le impunea. Redăm în continuare povestea brașovencei Zvetlana Tulucă, aflată două săptămâni în autoizolare, fără vreo explicație.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

„Îmi moare bunica la Chișinău, de care am fost foarte apropiată, a trăit în Brașov 14 ani, ajutându-mă să-mi cresc copiii mei, strănepoții ei.

Pornesc spre R.Moldova. Plâng tot drumul, ajung la vama, mi se verifică actele și mă avertizează că s-ar putea să stau în R.Moldova în carantină. Trec controlul, plec și mă opresc să dau câteva telefoane să întreb ce și cum. Întreb dacă, în caz de urgența, exista vreun regim special. Nimeni nu știe nimic.

Pornesc spre punctul de control moldovenesc, stau în mașina, și când ajunge vameșul, îl întreb dacă există un regim de urgența.Dă și dânsul câteva telefoane, nu se poate face nimic, nu s-a gândit nimeni la astfel de situații, și sunt avertizată că dacă intru în R.Moldova, voi fi obligată să stau în autoizolare. Nici vorba să particip la înmormântarea persoanei dragi…amenda este de 1000 de euro și nici n-o să pot să mă întorc în România decât după 2 săptămâni…sunt sfătuită să întorc mașina și să merg înapoi la Brașov.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

M-a pleznit plânsul, ajung la punctul  de control românesc, explic situația, spun că n-am părăsit teritoriul vămii, că-s nevoită să mă întorc la Brașov.

Îmi întind formularul și îmi cer să indic adresa unde voi sta 2 săptămâni în izolare. Întreb, de ce să mă izolez, dacă n-am ieșit din vama, n-am coborât din mașina și n-am avut contact cu nimeni?! Și am mai întrebat, ce o să-mi scrie, de unde am intrat eu în România? din Romania????

Au spus că ei nu știu ce să facă în cazul meu, guvernul nu a prevăzut cazuri de urgenta și să sun să mă lămurească DSP-ul după ce ajung la Brașov.

M-au dat jos din mașina, m-au pus să deschid portiere și portbagajul cu toate că m-au văzut plansa și le-am spus că acum mai am de strabătut drumul de 320 km până Brașov.

Se făcuse deja ora 22.00…a intrat în vigoare restricția de circulația…. îi întreb dacă pot înnopta undeva la vama, răspuns negativ… pe marginea drumului. La -2°C fără haine groase, nu puteam, hotelurile sunt închise, oamenii nu te cazează…

Citeste și:  Paul Georgescu, înotătorul român care a parcurs strâmtoarea Cook din Noua Zeelandă în 9 ore

Mai in gluma,mai in serios, mi s-a spus că alta varianta decât să conduc, cu riscul să fiu oprita și arestată, chiar împușcată, n-am…

Uite așa, noi, cetățenii de jos, neglijați cu legile făcute de incompetenții de sus, ajungem și delicvenți fără voie și au și dreptil de a ne împușca !

Azi am vorbit cu un polițist care este responsabil de supravegherea izolării mele silite. I-am explicat că s-a făcut un abuz. L-am întrebat ce scrie în dosarul meu. Mi-a răspuns că este scris că am intrat din R.Moldova!!!! Și asta este o minciuna!!! În momentul în care se cere de la vama R.Moldova înregistrarea persoanelor intrate în R.Moldova și mai ales, IEȘITE CĂTRE ROMÂNIA, EU NU AM CUM SĂ FIGUREZ ÎN RAPOARTE!!!

Și atunci? Pe baza căruia act legal mi-au trecut intrarea în România din R.Moldova?!?!?!”, a povestit brașoveanca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.