Prăznuirea Nașterii Sfintei Fecioare Maria: Ceremonial UNIC la Brașov

Pregătiri intense pentru weekendul care se apropie, un sfârșit de săptămână cu o încărcătură și însemnătate aparte în viața creștinilor ortodocși din România, dedicat nașterii Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria. Pentru Brașov, sărbătoarea are o însemnătate aparte, dat fiind faptul că Sfânta Fecioară Maria a devenit din anul 2010 ocrotitoarea Brașovului, prin inițiativa Ordinului Militar Sfânta Maria, cu binecuvântarea preafericitului părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Manifestările prilejuite de Nașterea Sfintei Fecioare sunt organizate ca în fiecare an de Ordinul Militar Sfânta Maria, prin grija comandorului general al Ordinului prof. dr. Liviu Pandele în colaborare cu Mitropolia Ardealului, Jandarmeria Națională, Batalionul de Gardă și Protocol și Jandarmeria Călare a Direcției Generale a Municipiului București.

Anul acesta manifestările încep cu o lansare de carte, Cavalerii lui Dumnezeu, scrisă de Radu Silviu, o carte care va schimba tot ce știm despre o parte a istoriei noastre naționale, eveniment ce va avea loc sâmbătă la ora 14.00, la Centrul Cultural Reduta. La ora 16.00 în Piata Unirii din Șcheii Brașovului va avea loc un ceremonial religios și militar, unic în istoria Brașovului, gratie desfășurării impresionante de fotțe militare și a unei participări record a înalților prelați care au dat curs invitației la eveniment. Celemonialul va continua cu un Tedeum, fiind urmat de un pelerinaj care va coborî în Piața Sfatului.

Sărbătorită în data de 8 septembrie a fiecărui an în cadrul celebrarii creștin-ortodoxe a Nașterii Maicii Domnului, sărbatoarea marchează începutul Anului Nou Bisericesc.
Anul Bisericesc stă sub ocrotirea Maicii Domnului. Acest lucru ne este descoperit și în troparul slujbei în care îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a daruit în anul care a trecut și Îl rugăm să binecuvinteze anul care începe.
Praznicul Anului Nou bisericesc s-a așezat de catre Sfinții Parinți la Sinodul I de la Niceea, când marele împarat Constantin, biruind pe Maxențiu prigonitorul, a înnoit și a luminat toată lumea cu dreapta credință, dezrădăcinând praznicele păgânești. Astfel a izbăvit pe creștini de jugul greu al persecuțiilor, schimbând înțelesul Indictionului. Sfinții Părinți au rânduit să se prăznuiască Anul Nou bisericesc ca un început al mântuirii creștinilor, aducându-ne aminte de intrarea lui Hristos în mijlocul adunării evreilor și de vestirea din cartea lui Isaia a „anului Domnului bine primit”. Așadar, nu prăznuim praznicul Legii Vechi în prima zi a lunii septembrie, ci prăznuim intrarea Domnului, când singur dătatorul Legii S-a arătat pe Sine lumii, pogorându-Se din cele de sus și purtând în Sine pe Duhul Tatălui; când a scris Legea lui Dumnezeu, nu cu degetul, ci cu dumnezeiasca Sa limbă și cu prea dulcea Sa gura; nu pe lespezi de piatră, ci pe lespezile inimii noastre cele trupești. Mântuitorul, zidind cortul cel gândit al Bisericii Sale, S-a adus lui Dumnezeu-Tatăl jertfă sângeroasă pe Sine pentru păcatele noastre, singur fiind Arhiereul cel mare Care a străbătut cerurile, curățindu-ne pe noi de păcate prin sângele Său vărsat pe Cruce pentru noi, făcându-ne pentru El biserici sfinte, după cuvântul apostolului care zice: „Biserica lui Dumnezeu care sunteți voi este sfântă”.

Cavalerii lui Dumnezeu este un roman bine gradat, construit cu rigoare, cu personaje pe care nu le uiți în clipa în care ai terminat de citit. Ochiul scriitorului nu se oprește la aparențele fizice ale personajelor și lucrurilor, ci trece dincolo de ele. Atmosfera romanului, chiar dacă intangibilă, oferă o privire reală asupra unui univers inventat în vederea unui scop clar, bine precizat. Cu greu te poți desprinde de paginile lui. Cu lecția bine înțeleasă, însă, cumva, adânc înlăuntrul tău, aștepți o nouă intrigă, un nou pas, o nouă carte. Când reușești asta, ca scriitor, poți spune că ai câștigat războiul, nu doar o bătălie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.