Precizări privind modificarea condiţiilor de intrare în Republica Cehă, în contextul pandemiei de COVID-19

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile cehe au revizuit condiţiile de intrare în Republica Cehă, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri se aplică începând cu data de 9 iulie 2021. Potrivit informaţiilor publicate de autorităţile cehe, pe teritoriul Republicii Cehe se aplică sistemul de clasificare a statelor de provenienţă pe mai multe zone (verde, portocalie, roşie, roşu închis şi negru), în funcţie de gradul de răspândire a COVID-19 în aceste state.

România este inclusă în zona verde, fiind aplicabile următoarele măsuri la intrarea pe teritoriul Republicii Cehe:
– Toate persoanele trebuie să completeze, înaintea plecării în călătorie, formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/) şi să fie în posesia dovezii completării acestuia la sosirea în Republica Cehă.
– Persoanele vaccinate şi cele care au trecut prin boala COVID-19 în ultimele 180 de zile (care au fost infectate cu virusul SARS-CoV2 şi s-au vindecat) şi nu prezintă simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2, NU au alte obligaţii privind respectarea normelor epidemiologice, cu excepţia completării formularului electronic de sosire menţionat mai sus.
– Vaccinarea se dovedeşte cu certificatul european de vaccinare şi, tranzitoriu, cu certificatul naţional de vaccinare eliberat de statele membre UE, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze sau a dozei unice, după caz, şi să nu prezinte niciun simptom de COVID-19.
– Trecerea prin boală se dovedeşte cu un certificat medical în limba engleză, pe care sunt imprimate ştampila, datele de identificare şi numărul de telefon ale medicului care profesează într-un stat membru al Uniunii Europene. Confirmarea trebuie să conţină următoarele informaţii: persoana nu are simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi a trecut prin această boală, a fost supusă măsurii izolării şi de la data testului pozitiv care a indicat prezenţa bolii au trecut cel puţin 11 zile, dar nu mai mult de 180 zile.
– Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală au obligaţia de a fi în posesia rezultatului negativ al unui test antigen, nu mai vechi de 48 de ore, sau al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, este obligatorie completarea formularului electronic de sosire (https://plf.uzis.cz).
– Cetăţenii cehi şi persoanele cu drept de reşedinţă în Republica Cehă pot intra în acest stat chiar şi în cazul unui test pozitiv, efectuat cu mai puţin de 14 zile înainte de călătorie. Aceste persoane trebuie să utilizeze transportul individual, dacă este posibil.

Citeste și:  UNTOLD, ales pentru a doua oară, în top 10 cele mai mari festivaluri din lume

În cazul transportului public, persoanele aflate în această situaţie trebuie să informeze transportatorul înainte de plecare cu privire la infectarea cu SARS-CoV-2. După intrarea în Republica Cehă, aceste persoane trebuie să informeze autorităţile de sănătate publică şi să respecte regulile de izolare pentru 3 zile de la dispariţia simptomelor, dar cel puţin pentru 14 zile de la data primului test. Autorităţile cehe atenţionează că liniile aeriene pot aplica reguli mai stricte pentru transportul în astfel de situaţii.

Autorităţile cehe au comunicat că testul antigen sau PCR se poate efectua şi în maximum cinci zile de la intrarea în Republica Cehă după călătoria în străinătate, inclusiv într-un stat de pe lista verde.

Citeste și:  UNTOLD, ales pentru a doua oară, în top 10 cele mai mari festivaluri din lume

Angajaţii, elevii şi studenţii trebuie să îşi informeze angajatorul, respectiv unitatea de învăţământ, despre orice călătorie de peste 12 ore în străinătate, inclusiv într-un stat de pe lista verde. Angajatul sau elevul / studentul care se testează pe teritoriul ceh, în termen de cinci zile de la sosirea din călătorie, trebuie să poarte mască la locul de muncă sau în unitatea de învăţământ până la primirea rezultatului negativ al testării.

Sunt exceptate de la obligativitatea completării formularului electronic de sosire şi a testării următoarele categorii de persoane:
– Minorii cu vârsta sub 6 ani;
– Personalul din domeniul transportului internaţional, condiţionat de prezentarea unui document justificativ adecvat;
– Persoanele aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Cehe, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească 12 ore;
– Diplomaţii şi funcţionarii organizaţiilor internaţionale care călătoresc în Republica Cehă în scopuri oficiale, pentru o perioadă de maximum 72 de ore;
– Cetăţenii statelor vecine, dacă durata călătoriei nu este mai mare de 24 de ore;
– Artiştii şi sportivii profesionişti care se deplasează la evenimente şi concursuri;
– Lucrătorii, elevii şi studenţii transfrontalieri;
– Persoanele din statele vecine care călătoresc pentru îngrijirea unui membru de familie;
– Ofiţerii de poliţie şi din serviciul penitenciar;
– Lucrătorii din domeniul infrastructurii critice;
– Membrii serviciilor integrate de salvare.

Citeste și:  UNTOLD, ales pentru a doua oară, în top 10 cele mai mari festivaluri din lume

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Praga: 00420257534210. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Cehă: 00420607078501.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51905 şi http://praga.mae.ro/, informarea temeinică anterior deplasării în străinătate şi respectarea cu stricteţe a măsurilor aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.