Prefectul Brașovului a participat la inaugurarea Aleii Aviatorulor

Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a răspuns astăzi invitației de a participa la inaugurarea Aleii Aviatorilor, proiect al Ceetrus România și al Aeroclubului României, prin care se aduce un omagiu industriei aviatice și aviatorilor din Brașov.
Pe Aleea Aviatorilor a fost amplasat și va rămâne permanent un avion IAR 824, recondiționat cu sprijinul Aeroclubului României.
În mesajul pe care l-a adresat participanților la inaugurare, prefectul Mihai-Cătălin Văsii a spus:
„Mă bucur să fiu astăzi aici la un eveniment care onorează tradiția aviației brașovene. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, în anul în care ne aflăm, sărbătorim mai multe momente definitorii pentru aeronautica românească.
Acum 110 ani, Aurel Vlaicu a realizat și testat primul său avion.
De asemenea, se împlinesc 100 de ani de la fondarea Aeroclubului României, căruia îi urez La mulți ani, cer senin și să ducă mai departe cu mândrie zborul românesc.
Tot în 2020 marcăm împlinirea a 95 de ani de când la Brașov s-a înființat prima fabrică aeronautică din România, un nume de referință pentru întreaga industrie națională – IAR, edificată chiar în această zonă.
La IAR, acum 90 de ani, a fost construit și testat primul avion de vânătoare românesc, IAR-11 CV, proiectat de academician inginer Elie Carafoli, care era pe atunci directorul întreprinderii și care a lucrat la proiect împreună cu inginerul francez Lucien Virmoux, consilier tehnic la uzina brașoveană. IAR-11 CV a fost considerat printre cele mai performante avioane din această categorie pe plan mondial.
Sunt doar câteva dintre argumentele ce arată că România se numără printre pionierii aviației mondiale, iar Brașovul este indisolubil legat de tradiția aripilor românești. De aceea, avem datoria morală de a elogia știința și munca acelora care au scris pagini în istoria aeronauticii, iar acest proiect, la inaugurarea căruia ne aflăm astăzi, exact asta își propune. Felicitări pentru inițiativă și pentru materializarea ei și cred că nimeni nu îmi poate interzice să sper că într-un viitor poate nu atât de îndepărtat industria brașoveană și, în speță, cea aeronautică, vor cunoaște un nou avânt”.

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.