Pregătiri pentru Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice, Brașov 2021

Artişti BD, ilustratori şi graficieni, invitaţi să creeze şi să trimită benzi desenate cu tema „Frica în istorie!” pentru Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice Braşov 2021. Evenimentul este produs de Asociaţia Forums alături de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, având partener principal Asociaţia PostModernism Museum.

Până pe 30 septembrie 2021, Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice Braşov strânge candidaturi de la artişti din toată ţara dar şi din străinătate pentru expoziţia principală organizată în cadrul festivalului. Şase câştigători vor fi premiaţi cu premii în valoare de 1.500 lei fiecare.

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice Braşov este primul festival BD cu tematică istorică. Produs de Asociaţia Forums alături de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, având partener principal Asociaţia PostModernism Museum, proiectul a fost lansat în anul 2018 ca un Salon BD menit să susţină dezvoltarea benzii desenate cu tematică istorică din România, apelând la cea mai puternică temă istorică a anului: Centenarul României. Ediţia 2019 a făcut trecerea de la un Salon BD la un Festival BD, iar tematica aleasă a fost „Europa 100”. Ediţia 2020 a însemnat confruntarea cu provocările pandemiei şi depăşirea acestora cu tematica potrivită: „Eroii care au făcut Istorie”.

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice Braşov 2021 îşi respectă statutul cultural inovator, câştigat în ediţiile anterioare, şi păstrează ambiţia de a transforma istoria Lumii în tematică de BD. Mai mult, ediţia anului 2021 înseamnă revenirea la formatul consacrat până în 2019 şi mult aşteptata trecere la statutul de festival internaţional.

Citeste și:  Centrul Cultural Reduta și Muzeul de Artă Brașov participă la Noaptea Albă a Galeriilor

FRICA ÎN ISTORIE !

Trăim vremuri în care frica de moarte îşi arată supremaţia covârşitoare. Pentru prima oară de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, tema morţii a cuprins întreaga lume, trasând zi după zi caracteristicile spaţiului public şi chiar ale celui privat. Viaţa noastră s-a schimbat fulgerător, dramatic, înfricoşător. Frica de moarte a pus pentru mulţi viitorul Lumii într-o nouă cumpănă.

În contextul crizei actuale, confruntată cu şocul social, economic şi cultural al pandemiei de COVID-19, recursul la partea întunecată a istoriei oferă înţelesuri şi speranţă. De aici şi oportunitatea tematicii „FRICA ÎN ISTORIE” pentru ediţia 2021 a festivalului nostru.

Astfel, Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice Braşov 2021 este nu numai singurul festival dedicat exclusiv benzilor desenate istorice ci şi singurul eveniment cultural la nivel european care propune „Frica în istorie” ca tematică de festival, introducând momente de cumpănă din istoria omenirii (războaie, epidemii, catastrofe naturale) în mediul artistic al benzii desenate.

Citeste și:  Concert special cu Călin Pop (Celelalte Cuvinte) și Raul Silaghi la Tâmplărie Pub

Artişti BD, ilustratori şi graficieni din România şi din străinătate sunt invitaţi să trimită lucrările pentru prezentare în cadrul Festivalului, în expoziţia principală şi catalogul festivalului.

Aplicaţia trebuie trimisă exclusiv în format electronic pe adresa salonbdbrasov@gmail.com până la data de 30 septembrie 2021 (inclusiv) şi constă în:

– Lucrarea, având subiect inspirat din tematica „Frica în istorie”, va avea format A3 – (copie) planşă/e, rezoluţie de minim 300 dpi pentru a fi printată pe format A2). Subiectul ales poate fi abordat într-o lucrare care să conţină două până la opt planşe;

– Informaţii suplimentare care să conţină: detalii despre lucrare (motivul alegerii subiectului, informaţii istorice inedite, surse documentare folosite, dacă lucrarea a mai fost sau nu publicată sau dacă face parte dintr-o lucrarea publicată anterior/ în curs de publicare);

– Scurtă biografie profesională (studii, expoziţii, link-uri către/imagini pentru lucrările proprii etc.)

Criteriile de selecţie pentru desemnarea celor 6 câştigători:

1. calitatea graficii (stil grafic ales, execuţie, originalitate);
– desen în creion (clasic sau digital);
– contur / tuş (clasic sau digital);
– culoare (clasic sau digital).

2. calitatea scenariului (cea mai buna adaptare a subiectului istoric);

3. calitatea benzii desenate – lucrarea finală (grafică, compoziţie, scenariu).

Prin participarea la selecţie, autorii sunt de acord ca lucrările trimise în format electronic să poată fi folosite ca imagini în comunicarea Festivalului. Trimiterea dosarului de aplicaţie reprezintă acceptul fiecăruia privind utilizarea vizuală a imaginilor lucrării proprii de către Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice Braşov, cu menţionarea autorului şi titlului.

Citeste și:  Festivalul Monodramei Independente revine pe scena Centrului Cultural Reduta! O întâlnire între artă, emoție și publicul brașovean

Până pe 5 octombrie 2021 organizatorii Festivalului vor selecta lucrările pentru organizarea expoziţiei şi realizarea catalogului.

Fiecare din cei 6 artişti premiaţi va primi un onorariu de 1.500 lei brut şi vor avea asigurate cheltuielile de deplasare la Festival (transport, cazare şi masa). Benzile desenate premiate vor fi publicate în revista „Historia”.

Decizia de selecţie a organizatorilor este finală.

Încă de la prima ediţie lucrările primite au fost publicate în cataloagele tipărite ale festivalului. Începând cu ediţia 2020, lucrările câştigătorilor sunt publicate în revista „Historia”, iar expoziţia outdoor realizată cu lucrările primite este itinerată la nivel naţional. Astfel, expoziţia „Eroii care au făcut Istorie” a fost prezentată în premieră la Braşov, apoi a fost itinerată la Sibiu, Deva, Bistriţa, Baia Mare, Craiova şi urmează să fie prezentată la Râşnov, Bucureşti şi Cluj.

Până în prezent, la ediţiile anterioare, au fost publicate 69 de lucrări de benzi desenate istorice primite de la 44 artişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.