Premieră medicală la Brașov: primul stimulator cardiac fără sonde, implementat la un spital privat din oraș

Doctorul Sorin Micu a implantat săptămână trecută primul stimulator cardiac fără sonde, un dispozitiv revoluționar care reduce riscul de complicații pentru pacient, în cadrul spitalului privat CLINICCO.

Stimulatorul cardiac fără sonde, cunoscut și sub denumirea de stimulator cardiac leadless, este un dispozitiv medical implantabil utilizat pentru a controla ritmul cardiac în cazul unor afecțiuni precum bradicardia (ritm cardiac lent). Acest dispozitiv este similar în funcție cu stimulatorul cardiac tradițional, însă diferă în ceea ce privește modul în care este implantat.

În mod tradițional stimulatorul cardiac implică implantarea unor sonde subțiri și flexibile în interiorul inimii care sunt conectate la generatorul de impulsuri, plasat sub piele în zona pieptului. Aceste sonde transmit impulsuri electrice pentru a regla ritmul cardiac atunci când este necesar.

Citeste și:  Adaptarea ofertei educaționale și de formare cu cererea de pe piața muncii, facilitată prin platforma ReCONECT

În cazul stimulatorului cardiac fără sonde dispozitivul în sine este mult mai mic și nu necesită utilizarea sondei. Pentru că aparatul este plasat direct în interiorul inimii fără a fi nevoie de sonde externe, utilizând o tehnică de implantare minim invazivă.

Principalele avantaje ale stimulatorului cardiac fără sonde includ reducerea riscului de complicații legate de sondă și buzunarul extern subcutanat, cum ar fi infecțiile și deteriorarea vaselor de sânge sau a mușchiului cardiac.

Medicul este cel care decide dacă un pacient are sau nu nevoie de stimulator cardiac și ce tip de astfel de dispozitiv corespunde mai bine nevoilor unui anumit pacient.

Foto. Freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.