Premieră naţională la Filarmonica Braşov

Joi, 13 iunie ora 19.00 la Sala Patria, Filarmonica Brașov invită publicul brașovean meloman la Concertul Simfonic susținut de Orchestra Simfonică sub bagheta dirijorului Iulian Rusu.
Solist invitat este cunoscutul pianist Sandro Ivo Bartali, din Italia.
Programul serii este unul de exceptie, în repertoriu fiind prezentată o lucrare în primă audiție națională. Astfel, cei prezenți la concert se vor delecta cu următorul repertoriu:
G. Mahler – „Adagietto” din Simfonia a V-a
A. Rubinstein – Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră în re minor op. 70 (primă audiție națională)
J. Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor „La passione”.

Profil de artist…
Dirijorul român Iulian Rusu s-a născut în 1967. Și-a început muzica la vârsta de 9 ani, alegând clarinetul ca instrument principal.

Pasiunea pentru dirijare dezvăluie o altă parte a muzicianului complet și complex, prin stăpânirea limbajului specific neobișnuit chiar și pentru mulți muzicieni. A început cu dirijorul japonez Daisuke Soga în anul 1992. Observând calitățile sale reale în arta de a conduce în 1998, el îl ajută să obțină o bursă la clasa internațională conducătoare de dirijori din Csorna Ungaria.

Citeste și:  Vernisajul expoziției de sculptură „De la Singularitate la Expansiune”

În 1999, Iulian Rusu este admis la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie de Muzică, participă la cursurile Departamentului Conducător în clasa profesorului dirijor Cristian Brancusi. Cu profesorul dirijor Dumitru Goia își îmbunătățește tehnicile de dirijare în cadrul Master Class International (București) 2000, 2001, 2002. În anul 2003 participă la clasa internațională Master cu profesorul și compozitorul Jorma Panula din Finlanda.

În anul 2006, profesorul de masterat la Universitatea de Muzică din București, profesor universitar Octav Calleya (Malaga – Spania), îl invită la clasa internațională maghiară din Malaga, în compania Orchestrei Naționale de Tineret din Moldova, acordându-i o bursă de participare.

Citeste și:  Meșteșugurile românești renasc: Prima școală de meșteșugărit din România își deschide porțile, în județul vecin

A avut privilegiul de a studia cu cel mai mare dirijor al lumii, maestrul Sergiu Comissiona, care a împărtășit cu el din vasta cunoaștere și experiență îndelungată.

În 2011 a obținut un doctorat în muzică (dirijor orchestral) titlul de teză este: realizarea tradiției în România, stil, concept, spirit creator.

Iulian Rusu a fost profesor de orchestră de conducere și practică dirijată la Facultatea de Muzică din Brașov. A apărut ca dirijor al orchestrelor filarmonice: Brașov, Targoviste, Oradea, Bacău, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Botoșani, Arad, Craiova, Pitești, Orchestra Simfonică la Filarmonica Națională a Republicii Moldova, Ploiești, Orchestra Filarmonicii din Asia, Brașov Orchestra de Cameră, precum și unele ansambluri orchestrale și de cameră formate de artiști români la inițiativa sa.

Citeste și:  Siguranță sporită pe drumurile din Brașov și Sibiu: se montează parapete pe role pe mai multe tronsoane

El a făcut turnee și ca solist și ca dirijor în Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Spania, Suedia, Kuweit, Coreea de Sud, S.U.A.

Sandro Ivo Bartali
Apreciat de presa germană drept unul dintre ce mai importanți muzicieni ai ultimelor 3 decenii care provin din Italia, Sandro Ivo Bartali este un pianist virtuoz al cărui somptuos mod de interpretare captivat întreaga lume.
Încă din tinerețe a fost apreciat pentru stilul interpretativ, ce evidențiază gama largă a coloritului tonal și a virtuozității sale.

Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A dar si pe www.bilet.ro. Costul unui bilet este de 30 Ron.
Reduceri: 15 ron – pensionari și elevi, 10 ron – studenți.
Program casierie:
Luni – Miercuri: 12 – 15
Marți – Joi: 16 – 18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.