Președintele Vladimir Putin a susținut un discurs naționalist antioccidental în Parlamentul rus (Discursul integral, aici)

Președintele Putin a susținut un discurs naționalist anti-Occident în fața parlamentarilor ruși, încercând să-și justifice invazia pe scară largă din Ucraina.

Brașovstiri.ro vă prezintă textul integral, preluat de pe cotidianul.ro, al discursului liderului rus, Vladimir Putin, rostit pe data de 21 februarie, la Gostiny Dvor din Moscova.


Bună ziua!

Dragi deputați ai Adunării Federale – senatori, deputați ai Dumei de Stat!

Dragi cetățeni ai Rusiei!

Cu mesajul de astăzi, vorbesc într-un moment dificil – o știm cu toții bine – un moment de hotar pentru țara noastră, într-un moment al schimbărilor cardinale, ireversibile în întreaga lume, a celor mai importante evenimente istorice care determină viitorul țării noastre și oamenii noștri, când fiecare dintre noi avem o responsabilitate uriașă.

În urmă cu un an, pentru a proteja oamenii de pe meleagurile noastre istorice, pentru a asigura securitatea țării noastre, pentru a elimina amenințarea venită de la regimul neo-nazist care s-a dezvoltat în Ucraina după lovitura de stat din 2014, s-a luat decizia de a efectua o operațiune militară specială. Și vom rezolva pas cu pas, cu acuratețe și consecvență, sarcinile care ne sunt în fața.

Începând din 2014, Donbass a luptat, a apărat dreptul de a trăi pe propriul pământ, de a-și vorbi limba maternă, a luptat și nu a renunțat în condițiile blocadei și bombardamentelor constante, a urii nedissimulate din partea regimului de la Kiev, a crezut și a așteptat ca Rusia să vină în ajutor.

Între timp – și știți foarte bine acest lucru – am făcut tot posibilul, într-adevăr tot posibilul, pentru a rezolva această problemă prin mijloace pașnice, am negociat cu răbdare o ieșire pașnică din acest conflict cel mai dificil.

Dar la spatele nostru se pregătea un cu totul alt scenariu. Promisiunile conducătorilor occidentali, asigurările lor cu privire la dorința de pace în Donbass s-au dovedit a fi, după cum vedem acum, un fals, o minciună cruntă.

Pur și simplu s-au jucat pentru timp, s-au implicat în șmecherie, au închis ochii la asasinatele politice, la represiunile regimului de la Kiev împotriva oamenilor obișnuiți, la batjocorirea credincioșilor și i-au încurajat din ce în ce mai mulți neonaziști ucraineni să desfășoare acțiuni teroriste în Donbass. . În academiile și școlile occidentale, ofițerii batalioanelor naționaliste au fost instruiți și au fost furnizate arme.

Și vreau să subliniez că, chiar înainte de începerea operațiunii militare speciale, Kievul negocia cu Occidentul privind furnizarea de sisteme de apărare aeriană, avioane de luptă și alte echipamente grele către Ucraina. Ne amintim și de încercările regimului de la Kiev de a achiziționa arme nucleare, pentru că am vorbit public despre asta.

Statele Unite și NATO și-au desfășurat rapid bazele armatei, laboratoare biologice secrete în apropierea granițelor țării noastre, au stăpânit teatrul viitoarelor operațiuni militare în timpul manevrelor, au pregătit regimul de la Kiev supus lor, Ucraina pe care o înrobiseră, pentru un mare război.

Și astăzi o recunosc – o recunosc public, deschis, fără ezitare.

Ei par să fie mândri, delectându-se cu trădarea lor, numind atât acordurile de la Minsk, cât și formatul Normandiei o performanță diplomatică, o cacealma. Se pare că tot timpul când Donbasul ardea, când s-a vărsat sânge, când Rusia sincer – vreau să subliniez acest lucru – s-a străduit sincer pentru o soluție pașnică, se jucau cu viața oamenilor, se jucau, în de fapt, după cum se spune în cercurile cunoscute, cărți marcate.

Această metodă dezgustătoare de înșelăciune a fost încercată de multe ori înainte. Ei s-au comportat la fel de neruşinat, de duplicitate, distrugând Iugoslavia, Irakul, Libia, Siria. Nu se vor spăla niciodată de această rușine. Conceptele de onoare, încredere, decență nu sunt pentru ei.

De-a lungul secolelor lungi de colonialism, dictat, hegemonie, s-au obișnuit să li se permită totul, s-au obișnuit să scuipe în întreaga lume. S-a dovedit că ei tratează popoarele din propriile lor țări la fel de disprețuitor, ca pe un stăpân – până la urmă, i-au înșelat și pe ei cinic sau i-au înșelat cu fabule despre căutarea păcii, despre aderarea la rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU privind Donbass. Într-adevăr, elitele occidentale au devenit un simbol al minciunilor totale fără principii.

Ne apărăm cu fermitate nu doar interesele, ci și poziția că în lumea modernă nu ar trebui să existe divizarea în țări așa-zise civilizate și toate celelalte, că este nevoie de un parteneriat onest, negând în principiu orice exclusivitate, mai ales agresivă.

Am fost deschiși, sincer pregătiți pentru un dialog constructiv cu Occidentul, am spus și am insistat că atât Europa, cât și întreaga lume au nevoie de un sistem de securitate indivizibil, egal pentru toate statele, și de mulți ani am sugerat partenerilor noștri să discute această idee împreună și să lucreze. asupra implementării acestuia. Dar ca răspuns au primit o reacție neclară sau ipocrită. Este vorba despre cuvinte. Dar au existat și acțiuni specifice: extinderea NATO la granițele noastre, crearea de noi zone poziționale de apărare antirachetă în Europa și Asia – au decis să se ascundă în spatele unei „umbrele” de la noi – aceasta este desfășurarea contingentelor militare. , și nu numai lângă granițele Rusiei.

Vreau să subliniez, da, de fapt, este bine cunoscut de toată lumea: nicio țară din lume nu are atât de multe baze militare în străinătate ca Statele Unite ale Americii. Sunt sute, vreau să subliniez asta, sute de baze în întreaga lume, întreaga planetă este blocată, trebuie doar să te uiți la hartă.

Întreaga lume a văzut cum se retrag din acordurile fundamentale în domeniul armelor, inclusiv din tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, rupând unilateral acordurile fundamentale care mențin pacea mondială. Din anumite motive, au făcut-o – nu fac așa ceva, după cum știți.

În cele din urmă, în decembrie 2021, am trimis oficial proiecte de acorduri de asigurare a securității către Statele Unite și NATO. Dar pe toate pozițiile cheie, fundamentale pentru noi, au primit, de fapt, un refuz direct. Apoi, în sfârșit, a devenit clar că s-a dat aprobarea pentru implementarea planurilor agresive și nu aveau de gând să se oprească.

Amenințarea creștea și în fiecare zi. Informațiile primite nu au lăsat nicio îndoială că, până în februarie 2022, totul era pregătit pentru o altă acțiune punitivă sângeroasă în Donbass, împotriva căreia, permiteți-mi să vă reamintesc, regimul de la Kiev a aruncat artilerie, tancuri și avioane în 2014.

Cu toții ne amintim bine imaginile când au fost efectuate lovituri aeriene împotriva Donețkului, lovituri aeriene au fost efectuate nu numai asupra acestuia, ci și în alte orașe. În 2015, au încercat din nou un atac direct asupra Donbass, continuând în același timp blocada, bombardamentele și teroarea împotriva civililor. Toate acestea, permiteți-mi să vă reamintesc, au contrazis complet documentele și rezoluțiile relevante adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, complet – toată lumea s-a prefăcut că nu se întâmplă nimic.

Vreau să repet acest lucru: ei au declanșat războiul și am folosit forța și continuăm să o folosim pentru a-l opri.

Cei care au planificat un nou atac asupra Donețk, Donbass și Luhansk au înțeles clar că următoarea țintă era o lovitură asupra Crimeei și Sevastopolului, iar noi știam și înțelegeam acest lucru. Și acum se vorbește deschis despre astfel de planuri de anvergură la Kiev – au dezvăluit, au dezvăluit ceea ce știam atât de bine.

Protejăm viețile oamenilor, propria noastră casă. Iar scopul Occidentului este puterea nelimitată. El a cheltuit deja peste 150 de miliarde de dolari pentru a ajuta și înarma regimul de la Kiev. Spre comparație: conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, țările G7 au alocat aproximativ 60 de miliarde de dolari în 2020-2021 pentru a ajuta cele mai sărace state ale lumii. De înțeles, nu? Pentru război – 150, și pentru țările cele mai sărace, care se presupune că sunt îngrijite în mod constant – 60, și chiar sub binecunoscutele cerințe de ascultare din partea țărilor – destinatarii acestor bani.

Și unde se vorbește despre lupta împotriva sărăciei, despre dezvoltare durabilă, despre mediu? Unde se duce totul? Unde s-a dus totul? În același timp, fluxul de bani pentru război nu scade. De asemenea, nu economisesc cheltuieli pentru a încuraja tulburările și revoltele în alte țări și din nou în întreaga lume.

La o conferință recentă de la München, au existat nenumărate acuzații împotriva Rusiei. Avem impresia că acest lucru s-a făcut doar pentru ca toată lumea să uite ce a făcut așa-zisul Occident în ultimele decenii. Și ei au fost cei care au lăsat geniul să iasă din sticlă, au aruncat regiuni întregi în haos.

Potrivit experților americani înșiși, ca urmare a războaielor – vreau să atrag atenția asupra acestui lucru: nu am venit cu aceste cifre, americanii înșiși le dau – ca urmare a războaielor pe care Statele Unite le-au declanșat după 2001, aproape 900.000 de oameni au murit, peste 38 de milioane au devenit refugiați. Acum ei vor doar să ștergă toate acestea din memoria omenirii, se prefac că nu s-a întâmplat nimic.

Dar nimeni din lume nu a uitat și nu va uita acest lucru.

Niciunul dintre ei nu ia în calcul victimele și tragediile umane, pentru că, desigur, sunt în joc trilioane și trilioane de dolari; posibilitatea de a continua să jefuiești pe toată lumea; sub masca cuvintelor despre democrație și libertăți, să răspândească valori neoliberale și esențial totalitare; etichetați țări și popoare întregi, insultați în mod public liderii lor; suprima disidența în propriile țări; crearea imaginii unui inamic, abaterea atenției oamenilor de la scandalurile de corupție – până la urmă, toate acestea nu ies de pe ecrane, le vedem pe toate – de la problemele și contradicțiile interne economice, sociale, interetnice tot mai mari.

Permiteți-mi să vă reamintesc că în anii 30 ai secolului trecut, Occidentul a deschis de fapt calea naziștilor la putere în Germania. Și în vremea noastră, au început să facă „anti-Rusia” din Ucraina. Proiectul nu este de fapt nou. Oamenii care sunt cel puțin puțin cufundați în istorie știu perfect: acest proiect datează din secolul al XIX-lea, a fost alimentat în Imperiul Austro-Ungar, și în Polonia și în alte țări cu un singur scop – să distrugă aceste teritorii istorice. , care astăzi se numesc Ucraina , din țara noastră. Acesta este scopul. Nu este nimic nou, nicio noutate, totul se repetă.

Occidentul a accelerat astăzi implementarea acestui proiect prin sprijinirea loviturii de stat din 2014. La urma urmei, lovitura de stat este sângeroasă, anti-statală, anticonstituțională – de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, de parcă ar fi fost nevoie, au raportat chiar câți bani s-au cheltuit pe ea. Baza ideologică era rusofobia, naționalismul extrem de agresiv.

Recent, una dintre brigăzile forțelor armate ale Ucrainei, rușine să spună – rușine să ne fie, nu sunt, – a primit numele de „Edelweiss”, ca divizie nazistă, care a participat la deportarea evreilor, execuția prizonieri de război, în operațiuni punitive împotriva partizanilor din Iugoslavia, Italia, Cehoslovacia și Grecia.

Chevronurile lui Das Reich, „Cap mort”, „Galicia” și alte unități SS, care au și sânge pe mâini, sunt deosebit de populare în rândul Forțelor Armate ale Ucrainei și al Gărzii Naționale a Ucrainei. Mărcile de identificare ale Wehrmacht-ului Germaniei naziste sunt aplicate vehiculelor blindate ucrainene.

Neo-naziștii nu ascund ai cui moștenitori se consideră a fi. Este surprinzător că în Occident, niciunul dintre cei de la putere nu observă acest lucru. De ce? Pentru că, scuze pentru mutare, nu le pasă. Nu contează pe cine să pariezi în lupta împotriva noastră, în lupta cu Rusia. Principalul lucru este că ei luptă împotriva noastră, împotriva țării noastre, ceea ce înseamnă că toată lumea poate fi folosită. Și am văzut, și s-a întâmplat: atât teroriștii, cât și neonaziștii, chiar și diavolul unui chel pot fi folosiți, Doamne iartă-mă, atâta timp cât își îndeplinesc voința, servesc drept armă împotriva Rusiei.

Proiectul „anti-Rusia” se înscrie, de fapt, într-o politică revanchistă față de țara noastră, de a crea focare de instabilitate și conflicte chiar la granițele noastre. Și apoi, în anii 30 ai secolului trecut, iar acum ideea este aceeași – să direcționăm agresiunea spre est, să aprindem un război în Europa, să eliminăm concurenții prin procură.

Nu suntem în război cu poporul Ucrainei, am vorbit deja despre asta de multe ori. Poporul Ucrainei înșiși a devenit ostaticul regimului de la Kiev și al stăpânilor săi occidentali, care de fapt au ocupat această țară în sens politic, militar și economic, au distrus industria ucraineană timp de decenii și au jefuit resursele naturale. Rezultatul firesc a fost degradarea socială, o creștere colosală a sărăciei și a inegalității. Și în astfel de condiții, desigur, este ușor să strângi material pentru operațiuni militare. Nimeni nu s-a gândit la oameni, au fost pregătiți pentru sacrificare și, în cele din urmă, s-au transformat în material consumabil. E trist, e doar înfricoșător să vorbești despre asta, dar este un fapt.

Responsabilitatea pentru incitarea conflictului ucrainean, pentru escaladare, pentru creșterea numărului victimelor acestuia revine în întregime elitelor occidentale și, bineînțeles, a actualului regim de la Kiev, pentru care poporul ucrainean este, de fapt, un străin. . Actualul regim ucrainean servește nu intereselor naționale, ci intereselor țărilor terțe.

Occidentul folosește Ucraina atât ca berbec împotriva Rusiei, cât și ca teren de antrenament. Nu mă voi opri acum în detaliu asupra încercărilor Occidentului de a schimba valul ostilităților, asupra planurilor lor de a crește proviziile militare – toată lumea este deja conștientă de acest lucru.

Dar o circumstanță ar trebui să fie clară pentru toată lumea: cu cât sistemele occidentale cu rază lungă de acțiune ajung în Ucraina, cu atât vom fi forțați să îndepărtăm amenințarea de la granițele noastre. Este firesc.

Elitele Occidentului nu-și ascund scopul: să provoace ceea ce spun ei că este un discurs direct, „înfrângerea strategică a Rusiei”. Ce înseamnă? Pentru noi, ce este? Aceasta înseamnă să terminăm cu noi odată pentru totdeauna, adică intenționează să transfere un conflict local într-o fază de confruntare globală. Exact așa înțelegem toate acestea și vom reacționa în consecință, pentru că în acest caz vorbim de existența țării noastre.

Dar, de asemenea, ei nu pot decât să fie conștienți că este imposibil să învingeți Rusia pe câmpul de luptă, prin urmare, efectuează atacuri informaționale din ce în ce mai agresive împotriva noastră. În primul rând, desigur, tinerii, tinerele generații sunt aleși ca țintă. Și aici din nou mint în mod constant, denaturează faptele istorice, nu opresc atacurile asupra culturii noastre, asupra Bisericii Ortodoxe Ruse și asupra altor organizații religioase tradiționale ale țării noastre.

Uită-te la ce fac ei cu propriile lor popoare: distrugerea familiei, a identității culturale și naționale, perversiunile, hărțuirea copiilor, până la pedofilie, sunt declarate norma, norma vieții lor, iar clerul, preoții sunt obligați să binecuvântează căsătoriile între persoane de același sex. Dumnezeu să-i binecuvânteze, să facă ce vor. Ce vrei sa spui aici? Adulții au dreptul să trăiască așa cum își doresc, așa am tratat asta în Rusia și o vom trata mereu așa: nimeni nu invadează viața privată și nu o vom face.

Dar vreau să le spun: dar uite, scuză-mă, scripturile sacre, cărțile principale ale tuturor celorlalte religii ale lumii. Totul se spune acolo, inclusiv că familia este uniunea unui bărbat și a unei femei, dar chiar și aceste texte sacre sunt acum puse sub semnul întrebării. S-a raportat că Biserica Anglicană, de exemplu, plănuiește – deși abia încă – să exploreze ideea unui zeu neutru din punct de vedere al genului. Ce poți spune? Iartă-mă, Doamne, „nu știu ce fac”.

Citeste și:  Transavia Airlines vine pe Aeroportul Brașov? Zboruri directe către Paris-Orly posibile în 2025!

Milioane de oameni din Occident înțeleg că sunt conduși la o adevărată catastrofă spirituală. Elitele, sincer, doar o iau razna și se pare că nu există leac. Dar acestea sunt problemele lor, așa cum am spus, și suntem obligați să ne protejăm copiii și o vom face: ne vom proteja copiii de degradare și degenerare.

Este evident că Occidentul va încerca să submineze și să împartă societatea noastră, să se bazeze pe trădătorii naționali care în orice moment – vreau să subliniez acest lucru – au aceeași otravă de dispreț față de propria Patrie și dorința de a face bani din vânzarea de această otravă celor care sunt gata să plătească pentru ea. Așa a fost întotdeauna.

Oricine a pornit pe calea trădării directe, a săvârșirii infracțiunilor teroriste și a altor infracțiuni împotriva securității societății noastre, a integrității teritoriale a țării, va fi tras la răspundere în condițiile legii. Dar nu vom fi niciodată ca regimul de la Kiev și elitele occidentale care s-au angajat și s-au angajat în „vânătoarea de vrăjitoare” înainte, nu vom aranja cu cei care au făcut un pas deoparte, retrași din Patria Mamă. Să rămână pe conștiința lor, să trăiască cu ea – trebuie să trăiască cu ea. Principalul lucru este că oamenii, cetățenii Rusiei le-au dat o evaluare morală.

Sunt mândru – cred că suntem cu toții mândri – că oamenii noștri multinaționali, marea majoritate a cetățenilor au luat o poziție de principiu în raport cu operațiunea militară specială, au înțeles sensul acțiunilor pe care le facem, au susținut acțiunile noastre de protejare. Donbass. În primul rând, acest sprijin a manifestat un adevărat patriotism – un sentiment care este inerent istoric poporului nostru. Ea uimește prin demnitatea sa, conștientizarea profundă de către toți, subliniez, de către fiecare, a propriei soarte inseparabile de soarta Patriei.

Dragi prieteni, vreau să mulțumesc tuturor, tuturor poporului Rusiei pentru curaj și determinare, să le mulțumesc eroilor, soldaților și ofițerilor noștri ai armatei și marinei, Gărzii Naționale, membrilor serviciilor speciale și tuturor forțelor de ordine. agenții, soldați din corpurile Donețk și Lugansk, voluntari, patrioți care luptă în rândurile armatei de luptă de rezervă BARS.

Vreau să-mi cer scuze: îmi pare rău că în timpul discursului de astăzi nu voi putea numi pe toți.

Știți, când pregăteam acest discurs, am scris o listă lungă, lungă a acestor unități eroice, apoi am scos-o din discursul de astăzi, pentru că, așa cum am spus, este imposibil să numim pe toți și pur și simplu îmi era frică să nu jignesc pe cei pe care nu i-aș numi.

Închinăciune mică în fața părinților, soțiilor, familiilor apărătorilor noștri, medicilor și paramedicilor, instructorilor medicali, asistentelor care salvează răniții, lucrătorilor feroviari și șoferilor care aprovizionează frontul, constructorilor care ridică fortificații și refac locuințe, drumuri, dotări civile, muncitori și inginerii uzinelor de apărare, care lucrează acum aproape non-stop, în mai multe schimburi, până la muncitori rurali care asigură siguranța alimentară a țării.

Le mulțumesc profesorilor cărora le pasă sincer de tinerele generații din Rusia, în special acelor profesori care lucrează în cele mai dificile condiții, de fapt din prima linie; personalități culturale care vin în zona de război, în spitale pentru a sprijini soldații și ofițerii; voluntari care ajută frontul și civilii; jurnalişti, mai presus de toate, desigur, corespondenţi de război care îşi asumă riscuri în prima linie pentru a spune lumii întregi adevărul; pastori ai religiilor tradiționale rusești, preoți militari, al căror cuvânt înțelept sprijină și inspiră oamenii; funcționarii publici și antreprenorii – toți cei care își îndeplinesc datoria profesională, civică și pur și simplu umană.

Cuvinte speciale – rezidenți ai Republicilor Populare Donețk și Lugansk, regiunilor Zaporojie și Herson. Voi înșivă, dragi prieteni, voi înșivă v-ați determinat viitorul la referendumuri, ați făcut o alegere fermă, în ciuda amenințărilor și terorii neo-naziștilor, în condițiile în care ostilitățile erau foarte apropiate, dar nu a fost și nu este nimic mai puternic decât hotărârea voastră de a fi alături Rusia, cu Patria ta.

(Aplauze.)

Vreau să subliniez că aceasta este reacția publicului față de locuitorii din Republicile Populare Donețk și Lugansk, Zaporojie și Herson. Încă o dată: plecăciune scăzută la toți.

Am început deja și vom continua să construim un program de amploare pentru redresarea și dezvoltarea socio-economică a acestor noi subiecți ai Federației.

Este, de asemenea, despre revigorarea întreprinderilor și locurilor de muncă, porturile Mării Azov, care a devenit din nou o mare interioară a Rusiei, și construirea de noi drumuri moderne, așa cum am făcut în Crimeea, care are acum un teren de încredere. legătura cu toată Rusia. Cu siguranță vom implementa toate aceste planuri prin eforturi comune.

Astăzi, regiunile țării oferă sprijin direct orașelor, districtelor și satelor din Republicile Populare Donețk și Lugansk, Zaporojie și Herson, o fac cu sinceritate, ca niște frați și surori adevărați. Acum suntem din nou împreună, ceea ce înseamnă că am devenit și mai puternici și vom face totul pentru ca pacea mult așteptată să revină pe pământul nostru, pentru ca siguranța oamenilor să fie asigurată. Pentru asta, pentru strămoșii lor, pentru viitorul copiilor și nepoților, pentru restabilirea dreptății istorice, pentru reunirea poporului nostru, luptătorii, eroii noștri se luptă astăzi.

Dragi prieteni, vă rog să cinstiți memoria tovarășilor noștri de arme care și-au dat viața pentru Rusia, civili, bătrâni, femei, copii care au murit sub bombardamente din mâna neonaziștilor și a pedepsitorilor.

(Moment de reculegere.)

Mulțumesc.

Înțelegem cu toții și înțeleg cât de greu este acum pentru soțiile, fiii, fiicele soldaților căzuți, părinții lor, care au crescut apărători demni ai Patriei – la fel ca Tinerii Gărzi din Krasnodon, precum băieții și fetele care a luptat împotriva nazismului, a apărat Donbasul. Toată Rusia își amintește curajul, statornicia, cea mai mare forță, sacrificiul.

Datoria noastră este să sprijinim familiile care și-au pierdut rudele, cei dragi, să le ajutăm să-și crească și să-și crească copiii, să le oferim o educație și o profesie. Familia fiecărui participant la o operațiune militară specială ar trebui să fie în zona de atenție constantă, înconjurată de grijă și onoare. Nevoile lor trebuie să li se răspundă imediat, fără birocrație.

Propun crearea unui fond special de stat. Sarcina sa va fi vizată, asistența personală pentru familiile soldaților căzuți și veteranii operațiunii militare speciale. Acesta va coordona acordarea de sprijin social, medical, psihologic, va rezolva problemele de tratament și reabilitare în sanatoriu, va ajuta în educație, sport, angajare, antreprenoriat, pregătire avansată și în obținerea unei noi profesii. O sarcină separată cea mai importantă a fundației este organizarea îngrijirii pe termen lung la domiciliu, proteze de înaltă tehnologie pentru toți cei care au nevoie de ea.

Solicit Guvernului, împreună cu Comisia de Politică Socială a Consiliului de Stat, regiunile, să rezolve toate problemele organizatorice cât mai curând posibil.

Munca fondului de stat ar trebui să fie deschisă, iar procedura de acordare a asistenței să fie simplă, pe principiul „o fereastră”, fără trezorerie și birocrație. Pentru fiecare familie, subliniez, pentru fiecare familie a defunctului, pentru fiecare veteran, ar trebui să fie desemnat un asistent social personal, un coordonator care, în cursul comunicării personale în timp real, va rezolva problemele apărute. Aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că deja în acest an structurile fondului ar trebui să fie desfășurate în toate regiunile Federației Ruse.

Avem deja măsuri de sprijinire a veteranilor Marelui Război Patriotic, a veteranilor de luptă și a participanților la conflicte locale. Cred că pe viitor fondul de stat, despre care am menționat, se poate ocupa și de aceste probleme importante. Trebuie să o rezolvăm și cer Guvernului să o facă.

Ce ați dori să subliniați în special? Astăzi, militarii profesioniști, mobilizați și voluntari îndură împreună greutățile frontului – vorbim despre rechizite și echipamente, despre indemnizație bănească și plăți de asigurări în legătură cu rana, despre îngrijiri medicale. Cu toate acestea, contestațiile care vin la mine și la guvernanți – îmi raportează și ei despre asta – la parchetul militar, la comisarul pentru drepturile omului, indică faptul că departe de toate aceste chestiuni au fost încă rezolvate. Este necesar să înțelegeți în fiecare caz specific.

Și încă ceva: serviciul în zona unei operațiuni militare speciale – toată lumea înțelege acest lucru foarte bine – este asociat cu stres fizic, psihologic colosal, cu riscuri zilnice pentru sănătate și viață. Așadar, consider că este necesar să se stabilească pentru cei mobilizați, în general pentru tot personalul militar, pentru toți participanții la o operațiune militară specială, inclusiv voluntari, concedii regulate cu durata de cel puțin 14 zile și cel puțin o dată la șase luni, excluzând timpul de călătorie, astfel încât fiecare soldat de acolo avea ocazia să viziteze familiile, să fie aproape de rude și prieteni.

Dragi colegi!

După cum știți, am aprobat un plan de construcție și dezvoltare a Forțelor Armate pentru anii 2021-2025 prin Decret Prezidențial. Se lucrează la implementarea acestuia, se fac ajustările necesare. Și vreau să subliniez că pașii noștri următori pentru consolidarea armatei și marinei, dezvoltarea actuală și viitoare a Forțelor Armate trebuie, desigur, să se bazeze pe experiența reală de luptă dobândită în timpul unei operațiuni militare speciale. Este extrem de important pentru noi, s-ar putea spune chiar, absolut neprețuit.

Acum, de exemplu, nivelul de dotare a forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei cu cele mai noi sisteme este de peste 91 la sută, 91,3 la sută. Și acum, repet, ținând cont de experiența acumulată, trebuie să ajungem la același nivel înalt de calitate în toate componentele Forțelor Armate.

Ofițerii și sergenții care s-au dovedit a fi comandanți competenți, moderni și hotărâți – sunt mulți dintre ei – vor fi promovați în funcții superioare cu prioritate, trimiși la universități militare, academii și vor servi ca o puternică rezervă de personal pentru Forte armate. Și, desigur, ele trebuie să fie solicitate în rândul populației civile, în guvern la toate nivelurile. Vreau doar să atrag atenția colegilor mei asupra acestui lucru. Este foarte important. Oamenii ar trebui să înțeleagă că Patria își apreciază contribuția la apărarea Patriei.

Vom introduce în mod activ cele mai avansate tehnologii care să asigure o creștere a potențialului calitativ al armatei și marinei. Avem astfel de dezvoltări, mostre de arme și echipamente în fiecare zonă. Mulți dintre ei sunt semnificativ superioare omologilor lor străini în ceea ce privește caracteristicile lor.

Sarcina care ne aflăm acum este să implementăm producția lor în masă. Și o astfel de muncă este în desfășurare, în desfășurare, ritmul ei este în continuă creștere, și pe cont propriu, vreau să subliniez acest lucru, pe baza noastră științifică și industrială din Rusia, datorită implicării active a întreprinderilor mici și mijlocii de înaltă tehnologie. în punerea în aplicare a ordinului de apărare a statului.

Astăzi, fabricile noastre, birourile de proiectare, echipele de cercetare angajează atât specialiști cu experiență, cât și din ce în ce mai mulți tineri, talentați, calificați, care vizează un progres, fideli tradițiilor armurierului ruși – să facă totul pentru victorie.

Cu siguranță vom consolida garanțiile pentru colectivele de muncă. Acest lucru este valabil și pentru salarii și asigurări sociale. Propun lansarea unui program special de închiriere preferențială de locuințe pentru angajații întreprinderilor din industria de apărare. Rata de închiriere a acestora va fi semnificativ mai mică decât rata de pe piață, deoarece o parte semnificativă din plata locuinței va fi acoperită de stat.

Noi, desigur, am discutat această problemă cu Guvernul. Vă sfătuiesc să elaborați toate detaliile acestui program și, fără întârziere, să începeți să construiți astfel de locuințe închiriate, în primul rând, desigur, în orașe – centrele noastre importante de apărare, industriale și de cercetare.

Dragi colegi!

După cum am spus, Occidentul a desfășurat nu numai un front militar, informațional, ci și economic împotriva noastră. Dar nicăieri nu a reușit și nu va realiza nimic. Mai mult, inițiatorii sancțiunilor se pedepsesc pe ei înșiși: au provocat creșteri de prețuri, pierderi de locuri de muncă, închideri de fabrici, o criză energetică în propriile țări și le spun cetățenilor – auzim asta – ei spun că rușii sunt de vină pentru Tot.

Ce mijloace au fost folosite împotriva noastră în această agresiune de sancțiuni? Au încercat să rupă legăturile economice cu companiile rusești, să deconecteze sistemul financiar de la canalele de comunicare pentru a ne zdrobi economia, să ne priveze de accesul la piețele de export pentru a atinge veniturile. Acesta este furtul – nu există altă modalitate de a spune – rezervele noastre valutare, încercările de a prăbuși rubla și de a provoca inflație distructivă.

Repet, sancțiunile anti-ruse sunt doar un mijloc. Iar scopul, așa cum declară înșiși liderii occidentali, este un citat direct – să „facem suferință” cetățenilor noștri. „Fă să sufere” – astfel de umaniști. Ei vor să facă oamenii să sufere, destabilizand astfel societatea noastră din interior.

Dar calculul lor nu s-a materializat – economia și sistemul de management rus s-au dovedit a fi mult mai puternice decât credeau ei în Occident. Datorită muncii comune a Guvernului, Parlamentului, Băncii Rusiei, entităților constitutive ale Federației și, bineînțeles, a comunității de afaceri, a colectivelor de muncă, am asigurat stabilitatea situației economice, am protejat cetățenii, am salvat locurile de muncă, a prevenit o penurie pe piață, inclusiv mărfurile din primul

necesare, au susținut sistemul financiar, antreprenori care investesc în dezvoltarea afacerii lor, și deci în dezvoltarea țării.

Deci, deja în martie anul trecut, a fost lansat un pachet de măsuri de sprijinire a afacerilor și a economiei pentru o sumă totală de aproximativ un trilion de ruble. Aș dori să vă atrag atenția asupra acestui lucru: aceasta nu este o politică de emisii, nu, nu, totul se face pe o bază solidă de piață.

La sfârșitul anului 2022, produsul intern brut a scăzut. Mihail Vladimirovici a sunat și a spus: Aș vrea să-mi spui despre asta. Ieri, după părerea mea, această informație a apărut și pe bună dreptate, la timp, așa cum era de așteptat, totul este conform planului.

Am fost prezis, amintiți-vă, recesiune economică de 20-25 la sută, zece. Mai recent, am spus: 2.9 – am spus. Puțin mai târziu – 2,5. Produsul intern brut a scăzut cu 2,1% în 2022, aceasta este cea mai recentă dată. În același timp, permiteți-mi să vă reamintesc că în februarie-martie a anului trecut, așa cum am spus, au prezis un colaps al economiei pentru noi.

Afacerile rusești au reconstruit logistica, au întărit legăturile cu parteneri responsabili și previzibili – și există mulți dintre ei, majoritatea în lume.

Observ că ponderea rublei ruse în reglementările noastre internaționale s-a dublat față de decembrie 2021 și s-a ridicat la o treime, iar împreună cu monedele țărilor prietene, aceasta este mai mult de jumătate.

Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noștri la formarea unui sistem stabil, sigur de reglementări internaționale, independent atât de dolar, cât și de alte monede de rezervă occidentale, care, cu o astfel de politică a elitelor occidentale și a conducătorilor occidentali, își vor pierde inevitabil. caracter universal. Ei fac totul cu propriile mâini.

Știi, există o expresie atât de stabilă: pistoale în loc de unt. Apărarea țării este, desigur, cea mai importantă prioritate, dar rezolvând sarcini strategice în acest domeniu, nu trebuie să repetăm ​​greșelile trecutului, nu trebuie să ne distrugem propria economie. Avem totul pentru a asigura securitatea și a crea condiții pentru dezvoltarea încrezătoare a țării. În această logică acționăm și vom continua să acționăm.

Citeste și:  Lidl organizează a zecea ediție a campaniei de colectare a alimentelor, un gest de solidaritate pentru comunitățile defavorizate

De exemplu, multe de bază, aș dori să subliniez că este sectoarele civile ale economiei interne, nu numai că nu a redus, dar a crescut semnificativ producția în ultimul an. Pentru prima dată în istoria modernă a țării noastre, volumele de punere în funcțiune a locuințelor au depășit 100 de milioane de metri pătrați.

În ceea ce privește producția noastră agricolă, anul trecut a înregistrat ritmuri de creștere de două cifre. Mulțumesc foarte mult, plecăciune mică în fața producătorilor agricoli. Fermierii ruși au recoltat o recoltă record: peste 150 de milioane de tone de cereale, inclusiv peste 100 de milioane de tone de grâu. Până la sfârșitul anului agricol, adică până la 30 iunie 2023, vom putea aduce volumul total al exporturilor de cereale la 5.560 milioane de tone.

Chiar și acum 10-15 ani părea doar un basm, un plan absolut nerealist. Dacă vă amintiți – și cu siguranță unii de aici își amintesc, fostul viceprim-ministru și ministru al Agriculturii este aici – nu cu mult timp în urmă, am strâns 60 de milioane în general – pentru anul, iar acum vor fi 55–60 doar pentru potențialul de export . Sunt convins că avem toate oportunitățile pentru o descoperire similară în alte domenii.

Nu am permis o reducere a pieței muncii, dimpotrivă, am realizat o reducere a șomajului în condiții moderne. Astăzi, în fața unor dificultăți atât de mari din toate părțile, piața muncii a devenit mai confortabilă pentru noi decât era înainte. Amintiți-vă, înainte de pandemie, șomajul era de 4,7 la sută, iar acum este de 3,7, după părerea mea. Mihail Vladimirovici, cât este 3,7? 3,7 este un minim istoric.

Repet, economia rusă a depășit riscurile care au apărut – le-a depășit. Da, multe dintre aceste riscuri au fost imposibil de calculat în prealabil, a trebuit să răspundem literalmente din roți, deoarece au apărut probleme. Atât la nivel de stat, cât și în afaceri, deciziile au fost luate cât mai repede posibil. Aș dori să remarc că inițiativa privată, întreprinderile mici și mijlocii au jucat un rol imens aici – acest lucru nu trebuie uitat. Am evitat reglementările administrative excesive, părtinirea economiei față de stat.

Ce altceva este important? Scăderea economică de anul trecut a fost înregistrată doar în trimestrul al doilea – deja în trimestrul al treilea și al patrulea s-au remarcat creștere și redresare. De fapt, am intrat într-un nou ciclu de creștere economică. Potrivit experților, modelul și structura acestuia capătă un caracter calitativ diferit. Piețe globale noi și promițătoare ies în prim-plan, inclusiv Asia-Pacific [regiunea Asia-Pacific], propria noastră piață internă, științifice, tehnologice, resurse umane: nu aprovizionarea cu materii prime în străinătate, ci producția de mărfuri cu un nivel ridicat. valoare adaugata. Acest lucru face posibilă dezlănțuirea potențialului enorm al Rusiei în toate sferele și zonele.

Deja în acest an se prevede o creștere solidă a cererii interne. Sunt sigur că companiile noastre vor profita de această oportunitate pentru a crește producția, a produce cele mai solicitate produse și a ocupa nișe care au fost eliberate sau sunt eliberate după plecarea companiilor occidentale.

Astăzi vedem imaginea de ansamblu, înțelegem problemele structurale pe care trebuie să le rezolvăm în logistică, tehnologie, finanțe și personal. Am vorbit mult și constant despre necesitatea schimbării structurii economiei noastre în ultimii ani, iar acum aceste schimbări sunt o necesitate vitală, iar asta schimbă situația, și în acest caz în bine. Știm ce trebuie făcut pentru dezvoltarea constantă progresivă a Rusiei și, în special, pentru dezvoltarea suverană, independentă, în ciuda oricăror presiuni și amenințări externe, cu o garanție de încredere a securității și intereselor statului.

Vă atrag atenția și vreau să subliniez în special acest lucru: scopul muncii noastre este să nu ne adaptăm la condițiile actuale. Sarcina strategică este de a aduce economia noastră la noi frontiere. Acum totul se schimbă și se schimbă foarte, foarte repede. Acesta este un moment nu numai al provocărilor, ci și al oportunităților – astazi este adevărat, iar viața noastră viitoare depinde de modul în care le implementăm. Este necesar să se înlăture – vreau să subliniez asta – să se înlăture orice contradicții interdepartamentale, formalități, jigniri, omisiuni, alte prostii. Totul pentru cauză, totul pentru rezultat – totul ar trebui să vizeze acest lucru.

Începutul cu succes al companiilor rusești, întreprinderilor mici de familie este deja o victorie. Deschiderea de fabrici moderne și kilometri de drumuri noi este o victorie. O nouă școală sau grădiniță este o victorie. Descoperirile și tehnologiile științifice sunt, desigur, și o victorie. Contribuția fiecăruia la succesul general este ceea ce contează.

În ce domenii ar trebui să se concentreze munca de parteneriat a statului, regiunilor, afacerilor interne?

Primul. Vom extinde relațiile economice externe promițătoare și vom construi noi coridoare logistice. S-a luat deja decizia de a extinde autostrada Moscova-Kazan la Ekaterinburg, Chelyabinsk și Tyumen, iar în viitor la Irkutsk și Vladivostok cu acces în Kazahstan, Mongolia și China, ceea ce, printre altele, va extinde semnificativ legăturile noastre economice cu piețele din Asia de Sud-Est.

Vom dezvolta porturile Mării Negre și Azov. O atenție deosebită o vom acorda – o acordăm deja, știu cei care o fac zilnic – o atenție deosebită vom acorda coridorului internațional Nord-Sud. Deja în acest an, navele cu pescaj de cel puțin 4,5 metri vor putea trece prin Canalul Volga-Caspic. Acest lucru va deschide noi rute pentru cooperarea de afaceri cu India, Iran, Pakistan și țările din Orientul Mijlociu. Vom continua să dezvoltăm acest coridor.

Planurile noastre includ modernizarea accelerată a direcției de est a căilor ferate, a căii ferate transsiberiene și a BAM și extinderea capacităților Rutei Mării Nordului. Acesta nu este doar traficul suplimentar de marfă, ci și baza pentru rezolvarea problemelor naționale pentru dezvoltarea Siberiei, Arcticului și Orientului Îndepărtat.

Infrastructura regiunilor, dezvoltarea infrastructurii, inclusiv a comunicațiilor, telecomunicațiilor și a rețelei rutiere, vor primi un impuls puternic. Deja anul viitor, în 2024, cel puțin 85 la sută din drumurile din cele mai mari aglomerări ale țării, precum și mai mult de jumătate din drumurile cu semnificație regională și intermunicipală, vor fi aduse la o stare standard. Sunt sigur că o vom face.

Vom continua programul de gazificare gratuită. S-a luat deja decizia extinderii acestuia și la unitățile sociale: grădinițe și școli, clinici, spitale, feldsher și secții obstetricale. Și pentru cetățeni, un astfel de program va funcționa acum în mod continuu: aceștia vor putea întotdeauna să solicite racordarea la rețelele de alimentare cu gaz.

Anul acesta începe un amplu program de construcție și reparare a locuințelor și a serviciilor comunale. În zece ani, se plănuiește să investească cel puțin 4,5 trilioane de ruble în această zonă. Știm cât de important este acest lucru pentru cetățeni, cât de neglijat este acest domeniu – trebuie să muncim și o vom face. Este important ca programul să aibă imediat un început puternic, așa că cer Guvernului să-și asigure o finanțare stabilă.

Al doilea. Va trebui să extindem semnificativ capacitățile tehnologice ale economiei ruse și să asigurăm creșterea capacităților industriei interne.

A fost lansat un instrument de credit ipotecar industrial, iar acum va fi posibil să luați un împrumut ușor nu numai pentru achiziționarea de unități de producție, ci și pentru construirea sau modernizarea acestora. S-a discutat de multe ori suma unui astfel de împrumut și au vrut să o mărească, o sumă decentă, ca prim pas – foarte bine: suma unui astfel de împrumut este de până la 500 de milioane de ruble. Este disponibil la o rată de trei sau cinci procente timp de până la șapte ani. Mi se pare un program foarte bun, si ar trebui folosit.

Începând cu acest an, a intrat în vigoare și un nou mod de funcționare a clusterelor industriale, în care sarcina fiscală și administrativă asupra companiilor rezidente a fost redusă, iar cererea pentru produsele lor inovatoare, care abia intră pe piață, este susținută de comenzi pe termen lung şi subvenţii de la stat.

Potrivit estimărilor, aceste măsuri ar trebui să asigure implementarea proiectelor solicitate în valoare de peste zece trilioane de ruble până în 2030, iar deja în acest an suma estimată a investițiilor poate fi de aproximativ două trilioane. Aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că acestea nu sunt doar previziuni, ci repere clar stabilite.

Prin urmare, cer Guvernului să grăbească cât mai mult posibil lansarea acestor proiecte, să dea un umăr afacerilor și să ofere măsuri sistemice de sprijin, inclusiv stimulente fiscale. Știu cum blocului financiar nu îi place să ofere beneficii și împărtășesc parțial următoarea poziție: sistemul de impozitare ar trebui să fie integral, fără nișe, excepții, dar se cere o abordare creativă în acest caz.

Așadar, începând cu acest an, companiile ruse pot reduce plățile impozitului pe venit dacă achiziționează soluții și produse IT avansate interne care folosesc inteligența artificială. Mai mult, aceste costuri sunt luate în considerare cu un coeficient crescut, de o ori și jumătate mai mult decât costurile efective. Adică, pentru fiecare rublă investită de companie în achiziționarea unor astfel de produse, pe care tocmai le-am menționat, există o deducere fiscală de o rublă și jumătate.

Propun extinderea acestui beneficiu fiscal la achiziționarea de echipamente rusești de înaltă tehnologie în general. Solicit Guvernului să facă propuneri cu privire la o listă a unor astfel de echipamente pe industrie în care sunt utilizate și la procedura de acordare a beneficiilor. Aceasta este o decizie bună care va relansa economia.

Al treilea. Cea mai importantă problemă de pe agenda dezvoltării creșterii economice este noile surse de finanțare a investițiilor, despre asta vorbim și noi mult.

Datorită unei balanțe de plăți puternice, Rusia nu are nevoie să se împrumute în străinătate, să se plece, să cerșească bani și apoi să aibă un dialog lung despre ce, cât și în ce condiții să ofere. Băncile interne operează stabil și constant, au o marjă solidă de siguranță.

În 2022, volumul împrumuturilor bancare acordate sectorului corporativ a crescut, știți, a crescut. Au fost multe temeri în acest sens, dar s-a înregistrat o creștere și a crescut cu 14 la sută, adică mai mult decât în ​​2021, fără nicio operațiune militară. În 2021, creșterea a fost de 11,7 la sută, iar acum este de 14 la sută. Portofoliul de credite ipotecare a adăugat și el 20,4 la sută. Dezvoltarea este în curs.

Ca urmare a anului trecut, sectorul bancar în ansamblu a lucrat cu profit. Da, nu este la fel de mare ca în anii precedenți, dar decent: profit – 203 miliarde de ruble. Acesta este, de asemenea, un indicator al stabilității sectorului financiar rus.

Potrivit estimărilor, deja în al doilea trimestru al acestui an, inflația din Rusia se va apropia de nivelul țintă de patru procente. Permiteți-mi să vă reamintesc că în unele țări din UE este deja 12, 17, 20 la sută, avem patru, ei bine, cinci – Banca Centrală, Ministerul Finanțelor se rezolvă între ele, dar va fi mai aproape de indicatorul țintă . Ținând cont de dinamica pozitivă a acestui și a altor parametri macroeconomici, se formează condiții obiective pentru reducerea ratelor dobânzilor de creditare pe termen lung în economie, ceea ce înseamnă că creditul pentru sectorul real ar trebui să devină mai accesibil.

Peste tot în lume, economiile pe termen lung ale cetățenilor reprezintă o sursă importantă de resurse de investiții și, de asemenea, trebuie să le stimulăm fluxul în sectorul investițional. Solicit Guvernului să grăbească depunerea proiectelor de lege către Duma de Stat pentru lansarea programului de stat relevant din luna aprilie a acestui an.

Este important să se creeze condiții suplimentare pentru ca cetățenii să investească și să câștige acasă, în interiorul țării. În același timp, este necesară garantarea siguranței investițiilor cetățenilor în economii de pensii voluntare. Ar trebui să existe același mecanism ca și în sistemul de asigurare a depozitelor bancare. Permiteți-mi să vă reamintesc că astfel de depozite ale cetățenilor în valoare de până la un milion 400 de mii de ruble sunt asigurate de stat și returnarea lor este garantată. Pentru economiile de pensii voluntare, îmi propun să stabilim dublul sumei – până la două milioane 800 de mii de ruble. De asemenea, este necesar să se protejeze investițiile cetățenilor în alte instrumente de investiții pe termen lung, inclusiv împotriva posibilului faliment al intermediarilor financiari.

Sunt necesare soluții separate pentru a atrage capital către întreprinderile cu creștere ridicată și de înaltă tehnologie. Li se va acorda sprijin pentru plasarea acțiunilor pe piața de valori autohtonă, inclusiv stimulente fiscale, atât pentru companii, cât și pentru cumpărătorii de astfel de acțiuni.

Cel mai important element al suveranității economice este libertatea de întreprindere. Repet: pe fundalul încercărilor externe de a controla Rusia, afacerile private au dovedit că se pot adapta unui mediu aflat în schimbare rapidă și asigură creșterea economică în condiții dificile. Prin urmare, fiecare inițiativă de afaceri menită să beneficieze țara ar trebui să primească sprijin.

În acest sens, consider corect să revin asupra chestiunii revizuirii unui număr de norme de drept penal în ceea ce privește așa-numitele infracțiuni economice. Bineînțeles că statul trebuie să controleze ce se întâmplă în acest domeniu, aici nu se poate permite permisivitatea, dar nici nu e nevoie să mergem prea departe. Este necesar să ne îndreptăm mai activ către această dezincriminare, despre care am vorbit. Sper că Guvernul, împreună cu Parlamentul, organele de drept și asociațiile de afaceri, vor desfășura această activitate în mod consecvent și temeinic.

În același timp, solicit Guvernului, în strânsă legătură cu Parlamentul, să propună măsuri suplimentare care să grăbească procesul de dezautorizare a economiei. Afacerile, în primul rând în sectoare și industrii cheie, trebuie să funcționeze în jurisdicția rusă – acesta este un principiu de bază.

Și în acest sens, dragi colegi, o mică digresiune filozofică. Ce ai vrea sa spui separat?

Ne amintim problemele și dezechilibrele cu care se confruntă economia sovietică târzie. Prin urmare, după prăbușirea Uniunii Sovietice, sistemul său planificat, în haosul anilor 90, țara a început să creeze o economie bazată pe relații de piață, proprietate privată – în general, totul este corect. În multe privințe, țările occidentale au servit drept exemple aici – consilieri, după cum știți, aici erau un ban pe duzină – și părea suficient doar pentru a le copia modelele. Adevărat, ei încă se certau între ei, îmi amintesc asta: europenii se certau cu americanii despre cum ar trebui să se dezvolte economia rusă.

Și ce s-a întâmplat ca urmare? Economia noastră națională a devenit în mare măsură orientată în mod specific spre Occident, în primul rând ca sursă de materii prime. Nuanțele, desigur, au fost diferite, dar în general ca sursă de materii prime. Motivele pentru aceasta sunt, de asemenea, de înțeles: noua afacere rusă în curs de dezvoltare a fost, desigur, menită, ca toate celelalte afaceri din toate celelalte țări, în primul rând pentru a obține profit, și rapid și ușor. Ce a adus-o? Aceasta este vânzarea de resurse: petrol, gaze, metale, cherestea.

Puțini s-au gândit și poate că nu a existat o astfel de oportunitate de a investi mult timp, așa că alte sectoare ale economiei, mai complexe, s-au dezvoltat slab. Și pentru a sparge această tendință negativă – toată lumea a văzut-o perfect, în toate guvernele – ne-a luat ani de zile, ajustarea sistemului fiscal și investiții publice de amploare.

Aici am realizat o schimbare reală, vizibilă. Da, există un rezultat, dar, repet, trebuie să ținem cont de situația în care s-a dezvoltat afacerea noastră, în primul rând mare. Tehnologia – în Occident, surse financiare mai ieftine și piețe profitabile – în Occident, desigur, și capitalul a început să curgă și acolo. Din păcate, în loc să extindă producția, să cumpere echipamente și tehnologii, să creeze noi locuri de muncă aici, în Rusia, au fost cheltuiți și pe proprietăți străine, iahturi și imobiliare de elită.

Citeste și:  Romfilatelia prezentă la Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2024

Da, atunci au început să investească, desigur, în dezvoltare, desigur, dar la prima etapă, totul a mers acolo într-un flux larg în mare măsură pentru aceste scopuri – pentru consum. Și acolo unde există bogăție, acolo, desigur, sunt copii, educația lor, viața, viitorul lor. Și pentru stat i-a fost foarte greu să urmărească și să prevină o astfel de dezvoltare a situației, aproape imposibil – trăiam în paradigma pieței libere.

Evenimentele recente au arătat în mod convingător că imaginea Occidentului ca refugiu sigur și refugiu pentru capital s-a dovedit a fi o fantomă, un fals. Iar cei care nu au înțeles acest lucru la timp, care considerau Rusia doar o sursă de venit și plănuiau să locuiască în principal în străinătate, au pierdut mult: au fost pur și simplu jefuiți acolo, chiar și banii câștigați legal au fost luați.

Cumva, ca o glumă – probabil că mulți își amintesc – adresându-mă reprezentanților afacerilor rusești, le-am spus: ești chinuit de înghițirea prafului, alergând prin curțile și birourile oficialităților occidentale, economisindu-ți banii. Exact așa s-a întâmplat totul.

Știți, acum voi adăuga un lucru foarte important – simplu, dar foarte important -: credeți-mă, niciunul dintre cetățenii obișnuiți ai țării nu i-a fost milă de cei care și-au pierdut capitalul în băncile străine, nu i-au milă de cei care și-au pierdut iahturile. , palate în străinătate și așa mai departe, și așa mai departe, iar în conversațiile din bucătărie, oamenii și-au amintit probabil atât de privatizarea anilor 90, când întreprinderile create de toată țara au mers degeaba, cât și de luxul ostentativ, demonstrativ al așa- numite noi elite.

Ce altceva este de o importanță fundamentală? Toți anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice, Occidentul nu a încetat să încerce să dea foc statelor post-sovietice și, cel mai important, să termine în sfârșit Rusia ca cea mai mare parte supraviețuitoare a spațiului nostru de stat istoric. Ei au încurajat și au incitat teroriști internaționali împotriva noastră, au provocat conflicte regionale de-a lungul perimetrului granițelor noastre, au ignorat interesele noastre și au folosit mijloace de descurajare și suprimare economică.

Și marile afaceri rusești – de ce spun toate acestea – sunt responsabile pentru funcționarea întreprinderilor strategice, pentru mii de colectivități de muncă, determină situația socio-economică în multe regiuni, ceea ce înseamnă starea de lucruri: atunci când liderii și proprietarii unor astfel de o afacere se trezește dependentă de guverne care ducând o politică neprietenoasă față de Rusia, reprezintă o mare amenințare pentru noi, un pericol – un pericol pentru țara noastră. O astfel de situație nu poate fi tolerată.

Da, toată lumea are de ales: cineva vrea să-și trăiască viața într-un conac arestat cu conturi blocate, încearcă să găsească un loc, s-ar părea, într-o capitală vestică atractivă sau într-o stațiune, într-un alt loc cald din străinătate – acesta este dreptul oricărei persoane, noi nici nu încercăm. Dar este timpul să înțelegi că pentru Occident, astfel de oameni au fost și vor rămâne străini de mâna a doua cu care poți face ce vrei, iar banii, și legăturile, și titlurile achiziționate de conți, colegi, primari nu vor ajuta deloc aici. . Ei trebuie să înțeleagă: sunt acolo – clasa a doua.

Dar există o altă opțiune: să fii cu Patria ta, să lucrezi pentru compatrioți, nu doar să deschizi noi întreprinderi, ci și să schimbi viața din jurul tău – în orașe, orașe, în propria ta țară. Și avem mulți astfel de antreprenori, atât de adevărați luptători în afaceri – pentru ei este viitorul afacerilor interne în spatele lor. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că atât sursele de bunăstare, cât și viitorul ar trebui să fie doar aici, în țara natală, în Rusia.

Și atunci vom crea cu adevărat o economie solidă, autosuficientă, care nu se închide de la lume, ci își folosește toate avantajele competitive. Capitalul rusesc, banii primiți aici ar trebui să funcționeze pentru țară, pentru dezvoltarea ei națională. Astăzi, avem perspective mari în dezvoltarea infrastructurii, a producției, a turismului intern și a multor alte industrii.

Vreau să fiu auzit de cei care au întâlnit obiceiurile de lup din Occident: a încerca să alergi cu mâinile întinse, să te umilești, să te cerși banii, este inutil și, cel mai important, inutil, mai ales acum că înțelegi bine cine ești de-a face cu. Acum nu ar trebui să te agăți de trecut, să încerci să dai în judecată ceva, să implori. Trebuie să ne reconstruim viețile și munca, mai ales că sunteți oameni puternici – vorbesc cu reprezentanți ai afacerii noastre, îi cunosc pe mulți personal și de mulți ani – care au trecut printr-o școală de viață grea.

Lansați noi proiecte, câștigați bani, investiți în Rusia, investiți în afaceri și locuri de muncă, ajutați școlile și universitățile, știința și sănătatea, cultură și sport. Așa vă creșteți capitalul și câștigați recunoaștere, recunoștință din partea oamenilor pentru o generație viitoare, iar statul și societatea vă vor sprijini cu siguranță.

Vom considera că acesta este un cuvânt de despărțire pentru afacerea noastră – să construim munca în direcția corectă.

Dragi colegi!

Rusia este o țară deschisă și, în același timp, o civilizație distinctă. În această afirmație nu există nicio pretenție de exclusivitate și superioritate, dar această civilizație este a noastră – acesta este principalul lucru. Ne-a fost dat de strămoșii noștri și trebuie să o păstrăm pentru urmașii noștri și să o transmitem mai departe.

Vom dezvolta cooperarea cu prietenii, cu toți cei care sunt gata să lucreze împreună, vom adopta tot ce este mai bun, dar ne vom baza în primul rând pe potențialul nostru, pe energia creativă a societății ruse, pe tradițiile și valorile noastre.

Și aici vreau să spun despre caracterul poporului nostru: ei s-au distins întotdeauna prin generozitate, lățime de suflet, milă și compasiune, iar Rusia ca țară reflectă pe deplin aceste trăsături. Știm să fim prieteni, să ne ținem de cuvânt, nu vom dezamăgi pe nimeni și vom sprijini mereu într-o situație dificilă, fără ezitare venim în ajutorul celor care au probleme.

Toată lumea își amintește cum, în timpul pandemiei, am oferit – primul, de fapt – sprijin unor țări europene, inclusiv Italiei, alte state, în cele mai grele săptămâni ale focarului de covid. Să nu uităm cum venim în ajutor în cazul unui cutremur în Siria, în Turcia.

Poporul Rusiei este baza suveranității țării, sursa puterii. Drepturile și libertățile cetățenilor noștri sunt inviolabile, sunt garantate de Constituție și, în ciuda provocărilor și amenințărilor externe, nu ne vom retrage de la ele.

În acest sens, vreau să subliniez că atât alegerile pentru autoritățile locale și regionale din septembrie anul curent, cât și alegerile prezidențiale din 2024 se vor desfășura în strictă conformitate cu legea, cu respectarea tuturor procedurilor democratice, constituționale.

Alegerile sunt întotdeauna abordări diferite pentru rezolvarea problemelor sociale și economice. În același timp, forțele politice de conducere sunt consolidate și unite în principalul lucru și, cel mai important, fundamental pentru noi toți este securitatea și bunăstarea poporului, suveranitatea și interesele naționale.

Vreau să vă mulțumesc pentru o poziție atât de responsabilă și fermă și să amintesc cuvintele patriotului și omului de stat Piotr Arkadievici Stolypin – au fost spuse în Duma de Stat în urmă cu mai bine de o sută de ani, dar sunt pe deplin în ton cu timpul nostru. El a spus: „În problema apărării Rusiei, toți trebuie să ne unim, să ne coordonăm eforturile, îndatoririle și drepturile noastre pentru a menține un drept suprem istoric – dreptul Rusiei de a fi puternică”.

Printre voluntarii care se află acum în frunte se numără deputați ai Dumei de Stat și ai parlamentelor regionale, reprezentanți ai autorităților executive la diferite niveluri, municipii, orașe, raioane, așezări rurale. Toate partidele parlamentare, asociațiile publice de frunte participă la colectarea de provizii umanitare și ajută frontul.

Vă mulțumesc din nou – vă mulțumesc pentru o poziție atât de patriotică.

Un rol uriaș în consolidarea societății civile, în rezolvarea problemelor cotidiene îl joacă autoguvernarea locală – nivelul de autoritate publică cel mai apropiat de oameni. Încrederea în statul în ansamblu, bunăstarea socială a cetățenilor, încrederea lor în dezvoltarea cu succes a întregii țări depind în mare măsură de munca sa.

Solicit Administrației Prezidențiale, împreună cu Guvernul, să înainteze propuneri pentru crearea de instrumente de sprijinire directă a celor mai bune echipe de management, practici în municipiile mari, mijlocii și mici.

Dezvoltarea liberă a societății este disponibilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru sine și pentru cei dragi, pentru țara proprie. Astfel de calități sunt stabilite din copilărie, în familie. Și, desigur, sistemul de educație și cultura națională sunt extrem de importante pentru consolidarea valorilor noastre comune și a identității naționale.

Folosind resursele Fondului de granturi prezidențiale, Fondului de inițiative culturale, Institutului de Dezvoltare a Internetului și alte instrumente, statul va sprijini toate formele de cercetare creativă – artă modernă și tradițională, realism și avangardă, clasică și inovație. Nu este vorba despre genuri și tendințe. Cultura este chemată să slujească binele, frumusețea, armonia, să reflecteze la probleme uneori foarte complexe, controversate ale vieții și, cel mai important, să nu distrugă societatea, ci să trezească cele mai bune calități umane.

Dezvoltarea sferei culturale va deveni una dintre prioritățile pentru renașterea vieții pașnice în Donbass și Novorossia. Aici va fi necesară restaurarea, repararea și echiparea a sute de instituții culturale, inclusiv fonduri și clădiri ale muzeelor, ceva care oferă oamenilor posibilitatea de a simți relația dintre trecut și prezent, de a o conecta cu viitorul, de a se simți apartenența la un singur. cultural, istoric, spațiu educațional al Rusiei veche de secole.

Cu participarea profesorilor, oamenilor de știință, specialiștilor, trebuie să îmbunătățim serios calitatea cursurilor școlare și universitare, în primul rând în științe umaniste – istorie, științe sociale, literatură, geografie – pentru ca tinerii să învețe cât mai multe despre Rusia, ea mare trecut, despre cultura și tradițiile noastre.

Avem o generație tânără foarte strălucitoare, talentată, care este pregătită să lucreze pentru binele țării în știință, cultură, sfera socială, afaceri și administrație publică. Pentru astfel de oameni, competiția Leaders of Russia, precum și Leaders of Revival, care se desfășoară în prezent în noile regiuni ale Federației, deschid noi orizonturi pentru creșterea profesională.

Aș dori să menționez că un număr de câștigători și finaliști ai acestor proiecte s-au oferit voluntari pentru unități de luptă, mulți dintre aceștia lucrând acum în teritoriile eliberate, ajutând la instaurarea vieții economice și sociale, acționând în același timp cu profesionalism, hotărâre și curaj.

În general, școala de operațiuni militare nu poate fi înlocuită cu nimic. Oamenii ies diferit de acolo și sunt gata să-și dea viața pentru Patrie, oriunde ar lucra.

Vreau să subliniez că cei care s-au născut și au crescut în Donbass și Novorossiya, cei care au luptat pentru ei, care vor fi principalul sprijin, ar trebui să fie principalul sprijin în munca comună de dezvoltare a acestor regiuni. Vreau să mă adresez lor și să spun: Rusia mizează pe voi.

Ținând cont de sarcinile de anvergură cu care se confruntă țara, trebuie să ne actualizăm serios abordările asupra sistemului de pregătire a personalului, a politicii științifice și tehnologice.

La recentul Consiliu pentru Știință și Educație, am vorbit despre necesitatea stabilirii clare a priorităților, a concentrării resurselor pentru obținerea de rezultate științifice specifice, fundamental semnificative, în primul rând în acele domenii în care avem o bază bună și care sunt de o importanță critică pentru viața țara, inclusiv transport, energie, același sistem de locuințe și servicii comunale, medicină, agricultură, industrie.

Noile tehnologii se bazează aproape întotdeauna pe cercetare fundamentală, cercetare fundamentală făcută în trecut, iar în acest domeniu, ca și în cultură, vreau să subliniez acest lucru, trebuie să oferim oamenilor de știință și cercetătorilor o mai mare libertate de creativitate. Este imposibil să-i împingi pe toți în patul Procustean al rezultatelor de mâine. Știința fundamentală trăiește după propriile sale legi.

Și voi adăuga că stabilirea și rezolvarea unor sarcini ambițioase este un stimulent puternic pentru tineri să intre în știință, o oportunitate de a demonstra că ești un lider, că ești cel mai bun din lume. Și echipele noastre științifice au multe de care să fie mândri.

În decembrie anul trecut m-am întâlnit cu tineri cercetători. Una dintre problemele pe care le-au ridicat a fost locuința. Proza este așa, dar importantă. Avem deja certificate de locuință pentru tinerii oameni de știință. Anul trecut, în aceste scopuri au fost alocate încă un miliard de ruble. Dau instrucțiuni Guvernului să determine rezervele pentru extinderea acestui program.

În ultimii ani, prestigiul și autoritatea învățământului secundar profesional a crescut semnificativ. Cererea de absolvenți ai școlilor tehnice și colegiilor este pur și simplu uriașă, colosală. Vedeți, dacă șomajul nostru a scăzut la un minim istoric de 3,7 la sută, înseamnă că oamenii lucrează și este nevoie de personal nou.

Consider că ar trebui extins semnificativ proiectul „Profesionalitate”, în cadrul căruia se creează clustere educaționale și industriale, se actualizează baza educațională, iar întreprinderile și angajatorii, în strâns contact cu colegiile și școlile tehnice, formează programe educaționale bazate pe nevoile economiei. Și, desigur, este foarte important ca în acest domeniu să vină mentori cu experiență în producție reală, complexă.

Sarcina specifică este de a pregăti aproximativ un milion de lucrători pentru electronică, robotică, inginerie mecanică, metalurgie, farmaceutică, agricultură și industria de apărare, construcții, transport, nuclear și alte industrii care sunt cheie pentru asigurarea securității, suveranității și competitivității Rusiei. în următorii cinci ani.

În cele din urmă, o întrebare foarte importantă este despre învățământul nostru superior. Schimbări semnificative sunt și aici, ținând cont de noile cerințe pentru specialiști în economie, sectoare sociale și în toate sferele vieții noastre. Este nevoie de o sinteză a tot ceea ce a fost mai bun în sistemul sovietic de educație și a experienței din ultimele decenii.

În acest sens, se propune următoarele.

Prima este revenirea la formarea tradițională pentru țara noastră de bază a specialiștilor cu studii superioare. Durata studiului poate fi de la patru la șase ani. În același timp, chiar și în cadrul aceleiași specialități și unei universități, pot fi oferite programe care diferă din punct de vedere al pregătirii, în funcție de profesia specifică, industrie și cererea pieței muncii.

În al doilea rând, dacă profesia necesită pregătire suplimentară, specializare îngustă, atunci în acest caz tânărul își va putea continua studiile într-o magistratură sau rezidențiat.

În al treilea rând, studiile postuniversitare vor fi alocate ca un nivel separat de educație profesională, a cărui sarcină este de a pregăti personal pentru activități științifice și didactice.

Vreau să subliniez că trecerea la noul sistem ar trebui să fie lină. Guvernul, împreună cu parlamentarii, va trebui să facă numeroase modificări la legislația privind educația, pe piața muncii etc. Aici trebuie să te gândești la toate, să lucrezi până la cel mai mic detaliu. Tinerii, cetățenii noștri ar trebui să aibă noi oportunități de educație de calitate, angajare și creștere profesională. Repet: oportunități, nu probleme.

Și aș dori să subliniez că acei studenți care învață acum își vor putea continua studiile conform programelor existente. De asemenea, nu sunt supuse revizuirii nivelul de pregătire și diplomele de studii superioare ale cetățenilor care au finalizat deja pregătirea în actualele programe de licență, de specialitate sau de master. Ei nu trebuie să-și piardă drepturile. Cer Frontului Popular All-Rusian să ia sub control special toate problemele legate de schimbările din domeniul învățământului superior.


Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.