Cotația aurului a explodat după atacurile din Iran. Este cea mai mare creștere din aproape un deceniu

Cotaţia aurului a trecut miercuri pragul de 1.600 de dolari pentru o uncie (28,3495231 grame), pentru prima dată în mai mult de şase ani, după atacurile lansate de Iran asupra unor ţinte americane din Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu dronă asupra unui comandant iranian, transmite Bloomberg.

Pe piaţa spot, cotaţia aurului a crescut cu până la 2,4%, până la 1.611,42 dolari uncia, cel mai ridicat nivel de după 2013, şi în jurul orei 5:49 a.m. era cotat la 1.593,86 dolari pe piaţa din Londra. Cotaţiile futures la aur au crescut şi ele cu 2,5%, informează Agerpres.

Metalul galben a început furtunos anul 2020, investitorii fiind îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu. Cotaţiile înregistrează cea mai mare creştere din aproape un deceniu, stimulat de politicile monetare relaxate ale băncilor centrale şi îngrijorările cu privire la evoluţia economiei mondiale.

„Sunt foarte surprins că Iranul a ales un astfel de mod deschis de a răspunde. Aproape că invită SUA să dezlănţuie un răspuns de tip ‘şoc şi groază’. Mă aştept ca aurul, argintul şi petrolul să continue să se aprecieze”, a declarat Jeffrey Halley, analist la Oanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.