Prevenţie si educaţie pentru sănătate

Campania de „Prevenţie si educaţie pentru sănătate” are aproximativ 12 mii de beneficiari

Campania de „Prevenţie si educaţie pentru sănătate”, desfăsurată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a ajuns la aproximativ 12 mii de beneficiari, în 52 ediţii! Pe parcursul anului, voluntarii au descins în diferite judeţe pentru a ajuta oamenii să constientizeze practicile care dăunează sănătăţii fizice si psihice. Programele educaţionale ale proiectului caritabil au fost implementate în medii defavorizate, în localităţi izolate, în scoli, în penitenciare, la familii cu situaţii materiale precare – monoparentale, cu copii nou-născuţi, etc.

Proiectul „Prevenţie si educaţie pentru sănătate” este o extensie a campaniei „Sănătate pentru Sate” si s-a născut ca urmare a concluziei că oamenii ajung să-si deterioreze sănătatea din lipsa cunostinţelor.

Beneficiarii Campaniei „Prevenţie si educaţie pentru sănătate” au asistat la prezentări PowerPoint interactive, de aproximativ 15 minute, pe următoarele teme de educaţie: stomatologie, boli de nutriţie si metabolism, psihologie/psihiatrie, recuperare medicală, igienă si sănătate publică. Specialistii PCMN au susţinut la fiecare ediţie a campaniei lecţii demonstrative de periaj corect al danturii, postură corectă a coloanei vertebrale, managementul furiei si prevenirea fenomenului bullying, prezentarea tehnicilor de prim-ajutor; respectarea normelor de igienă si sănătate publică; consiliere pentru prevenţia infracţiunilor; reconversie profesională si reintegrare socială; consiliere pentru cresterea copilului si menţinerea familiei, etc.

Prevenţia oro-dentară este o necesitate dată de prevalenţa deosebită a afecţiunilor dentare. De aceea, voluntarii le-au explicat tinerilor, în scoli, că vizitele la medic nu sunt atât de dureroase, precum se asteaptă, si le-au prezentat modalităţile de prevenire a cariei dentare.

„Se stie că în România consumul pastei de dinţi este relativ scăzut astfel că scopul campaniilor a fost de a-i constientiza pe copii asupra importanţei periajului dentar. I-am învăţat tehnica de periaj corectă, necesitatea utilizării mijloacelor auxiliare periajului în ideea reducerii incidenţei cariilor dentare. De asemenea, ei trebuie să stie despre importanţa vizitei la cabinetul stomatologic de două ori pe an, chiar dacă nu acuză dureri, fiindcă medicul poate descoperi eventualele căriuţe ascunse si alte probleme pe care ei nu le constientizează”, a declarat Claudia Budună, medic stomatolog.

De asemenea, medicul specialist în Diabet, Nutriţie si Boli Metabolice, Simona Carniciu, le-a vorbit copiilor despre alimentaţia sănătoasă si rolul ei în prevenţia bolilor cronice, dar si despre trucurile la care pot apela să-si satisfacă nevoia de dulce.

„Prevenţia este dovedită a fi eficientă doar la populaţia de vârstă tânără, de vârstă prescolară sau tineri, întrucât schimbarea stilului de viaţă este mai greu de îndeplinit la vârsta adultă fără o motivaţie serioasă (boală, evenimente importante, etc). Populaţia căreia ne-am adresat a fost atent aleasă de echipa voluntarilor împreună cu autorităţile colaboratoare. În toate zonele în care am mers, ne-a încântat receptivitatea autorităţilor, a personalului din educaţie si, mai ales, a copiilor de toate vârstele”, a spus medicul Simona Carniciu.

„În contextul naţional al problemei bullyingului care se incearcă sa fie stopat prin lege, prezenţa în campanie a specialistului în psihologie vine ca un pansament pentru comunităţile mai puţin norocoase. Ca psihoterapeut, apreciez că acţiunile voluntarilor au un impact cu efecte de scurtă si de lungă durată. Pe lângă bucuria din timpul prezentărilor, resimţită de toţi cei prezenţi, pe viitor, prin intermediul beneficiarilor, vom avea o generaţie mult mai deschisă, mai înţelegătoare si cu un comportament pro-social, atunci când nedreptatea îsi face simţită prezenţa. Pentru a asigura un viitor mai bun, este necesară continuarea campaniei si în anii următori, dar si cresterea numărului de beneficiari si voluntari/specialisti implicaţi”, a punctat Raluca Simion, doctor în psihologie.

Rolul specialistilor în recuperare medicală, implicaţi în campanie, este acela de a prezenta beneficiarilor soluţiile prin care pot combate principalii factori de risc precum ţinuta gresită a corpului; purtatul greutăţilor în spate sau pe un singur umăr si lipsa exerciţiilor fizice adecvate.

Gelu Costache, asistent medical balneofiziokinetoterapie si recuperare medicală, a subliniat: „De fiecare dată, copiii au primit cu bucurie toate informaţiile, cu interes, au constientizat mai mult ce li se întâmplă, ce posturi gresite păstrează de-a lungul zilei, ce activităţi duc la aceste posturi gresite si cum le putem remedia, cum putem preveni deformările sistemului osteo-articular, în principal, ale coloanei, cum putem face ca deformările acestea care sunt provizorii si generatoare de durere să nu devină definitive, să nu ajungă într-un stadiu în care corecţia este mult mai grea, uneori si imposibilă. Evident ca ei, copiii foarte interesaţi, constientizează mai mult ce li se întâmplă, ce postura adopta ei de-a lungul zilei si rămân cu niste informaţii utile si chiar si cu o motivaţie să încerce din ce în ce mai mult să păstreze o postură corectă, să ducă un stil de viaţă activ, sportiv, care să păstreze cât mai mult starea de bine, starea de sănătate”.

„Înca de la o vârstă fragedă, igiena are un rol important în educaţia copilului. Dobândirea unor deprinderi igienice de timpuriu joacă un rol fundamental în educarea si păstrarea sănătăţii copilului si reprezintă o investiţie preţioasă pentru sănătatea si bunăstarea viitorului adult. Am speranţa că prin desfăsurarea la nivel naţional a campaniei de „Prevenţie si educaţie pentru sănătate”, atât în ceea ce priveste igiena personala, cât si celelalte paliere ale campaniei, ne-am atins scopul principal, acela de a-i influenţa si încuraja pe acesti copii să adopte obiceiuri sănătoase care să prevină îmbolnăvirile”, a susţinut farmacistul Sorina Aurica.

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a afirmat: „Este esenţial ca acesti copii să înveţe principiile unei vieţi sănătoase, încă de la această vârstă fragedă pentru a preveni mai târziu probleme grave de sănătate. Odată cu ridicarea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, s-a format o echipă de voluntari care au venit în sprijinul oamenilor desfăsurând numeroase campanii atât în mediul rural, cât si în orase. As putea spune că înainte de a fi gata fizic Catedrala Naţională s-a creat o Catedrală vie, prin acesti neobosiţi voluntari care străbat ţara de la un capăt la altul pentru a veni în sprijinul semenilor”.

„Voluntariatul nu este altceva decât iubirea lui Dumnezeu manifestată între oameni si cu oameni. Nevoia de voluntari si de fapte bune este multă si nelimitată, trăim într-o societate în care suferinţa este din toate punctele de vedere, morală, sufletească, socială, biologică si materială. Este mult vizibilă suferinţa si consider că, parafrazându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, „milostenia este mai mare decât cel care înviază morţii””, a declarat parintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiatorul campaniei sociale.

Campania de „Prevenţie si educaţie pentru sănătate” a debutat în august 2016 si judeţele unde a ajuns sunt: Ilfov, Prahova, Maramures, Brasov, Buzău, Brăila, Vrancea, Olt, Giurgiu, Arges, Dâmboviţa, Cluj si Bucuresti.

La fiecare ediţie a campaniei, după seminariile specialistilor, copilasii s-au putut bucura de diverse momente artistice si culturale susţinute de către artisti voluntari. De asemenea, beneficiarii au primit din partea voluntarilor produse de igienă, de strictă necesitate si alimente recomandate pentru o viaţă sănătoasă.

Campania „Prevenţie si Educaţie pentru Sănătate” se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române si sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator si coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Comunicat de presă al grupului de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.