Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei privind infrastructura de educație timpurie a municipiului Brașov, pentru perioada 2022-2030, document ce își propune, pe baza unei analize detaliate pentru fiecare cartier, să identifice nevoile și prioritățile pentru viitoarele investiții ale Municipalității în construirea de creșe și grădinițe.
Unul dintre obiectivele Municipalității este ca, până în 2030, să asigure infrastructura necesară pentru ca toți copiii cu vârste preșcolare să fie înscriși la grădiniță, iar grădinițele să respecte normele din domeniu cu privire la numărul de copii în grupă, spațiul pentru fiecare copil – atât în clase, cât și în curte – și dotările necesare pentru o funcționare optimă.
Cel de al doilea obiectiv este ca, tot până până în 2030, Municipalitatea să asigure numărul de creșe necesare pentru cel puțin 30% dintre copiii cu vârsta de până la 3 ani din municipiul Brașov.
,,În strategia de dezvoltare a Brașovului, capitolul Educație joacă un rol foarte important. Suntem în faza în care actualizăm strategia integrată de dezvoltare, iar «Strategia pentru educație timpurie» va intra în dezbatere publică începând de astăzi. Este un document care se referă la prioritizarea nevoilor de dezvoltare de infrastructură de educație în creșe și grădinițe, în cartierele Brașovului. Pe lângă proiectele pe care le avem deja în lucru, ne referim la patru creșe și la cinci grădinițe, prinse inclusiv în bugetul din acest an. Este foarte important să discutăm deschis despre nevoile Brașovului, repartizate pe cartiere. Aștept opiniile voastre cu privire la nevoia de creșe și grădinițe în Brașov”, a declarat Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov.
Conform analizei realizate la nivelul fiecărui cartier al municipiului în ceea ce privește infrastructura pentru învățământul antepreșcolar, se confirmă subdimensionarea rețelei de educație din municipiul Brașov. Astfel, 7 din cele 13 cartiere ale municipiului nu dispun de o creșă, iar acolo unde aceasta există, numărul de copii depășește semnificativ atât capacitatea infrastructurii, cât și dimensiunea grupelor, recomandată prin legislația în vigoare.
În acest moment funcționează creșe în cartierele Astra, Valea Cetății, Craiter, zona Gării, Tudor Vladimirescu și Bartolomeu. Acestea au locuri disponibile pentru 12,37% dintre copiii care au vârsta de până la 3 ani, iar numărul de copii din fiecare grupă depășește numărul recomandat. Obiectivul Municipalității pentru perioada 2022 – 2030 este acela de a asigura un număr suficient de locuri în creșe, astfel încât cel puțin 30% dintre copiii sub 3 ani să aibă un loc în creșe. Obiectivul a fost stabilit ținând cont de timpul necesar pentru realizarea acestor investiții, dar și de numărul relativ redus de copii cu vârste între 0-2 ani care sunt înscriși la creșă.
În ceea ce privește grădinițele, situația este mai bună: rețeaua de instituții de educație preșcolară din municipiul Brașov este, cel puțin din punctul de vedere al numărului, bine dimensionată. Cu toate acestea, repartizarea pe cartiere a fost realizată conform planificării și dezvoltării urbanistice din anii 1960-1980 și nu mai este sincronizată cu ultimele evoluții demografice înregistrate la nivelul municipiului. Locuitorii cartierului Astra (cel mai populat al municipiului, dar și cu o tendință accentuată de îmbătrânire a populației) beneficiază de acces la 9 grădinițe, în timp ce cartierele Bartolomeu Nord și Stupini (care au înregistrat în ultimul deceniu o dezvoltare rezidențială semnificativă), sunt deservite de câte una singură. În zona nouă a cartierului Tractorul, zona cu dezvoltarea rezidențială cea mai accentuată, abia în această perioadă a început construcția de grădinițe.
Pentru a atinge aceste ținte, Primăria propune, prin această strategie, îndeplinirea a două obiective, cu măsurile necesare realizării lor.
Primul obiectiv este îmbunătățirea accesului la servicii de educație timpurie în municipiul Brașov. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv trebuie realizate următoarele măsuri: identificarea spațiilor necesare pentru construirea unor noi unități de educație timpurie; construirea de noi creșe; construirea de noi grădinițe; extinderea capacității grădinițelor existente.
În ceea ce privește cel de al doilea obiectiv strategic, îmbunătățirea calității și relevanței mediilor de educație timpurie pentru stimularea dezvoltării elementelor de competență, acesta presupune o serie de măsuri care trebuie implementate de Municipalitate: reabilitarea creșelor și grădinițelor; dotarea creșelor și grădinițelor cu mobilier ergonomic, materiale educaționale și echipamente IT necesare desfășurării în bune condiții a actului educațional; asigurarea unor suprafețe suficiente pentru desfășurarea de activități în aer liber (spații verzi, locuri de joacă, mici grădini etc); amenajarea spațiilor de joacă cu echipamente și jucării corespunzătoare și adaptate tuturor vârstelor; amenajarea, în interior, a unor spații destinate activităților educative în grupe mici sau individuale, pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.
În proiectul de strategie supus dezbaterii publice, un capitol aparte îl ocupă prioritizarea investițiilor în infrastructura ante- și preșcolară, precum și criteriile care stau la baza acestei ierarhizări pe cartiere. Aceste criterii sunt: acoperirea nevoii de educație la nivel de cartier; atractivitatea instituțiilor de educație din cartier; încărcarea grupelor de copii; utilizarea spațiilor educaționale existente; accesul la activități în aer liber; nevoia de lucrări de reabilitare și modernizare.
Conform evaluărilor făcute în baza acestor criterii, construcția de creșe este prioritară în următoarele cartiere: Tractorul, Bartolomeu Nord, Astra, Centrul nou, Triaj și Stupini. În ceea ce privește construcția de grădinițe, cartierele Tractorul și Bartolomeu Nord se clasează tot pe primele locuri, urmate de Stupini, Florilor – Craiter, Triaj.
Primăria Brașov are în prezent mai multe proiecte de construire creșe și grădinițe, în diferite faze, unele în construcție, altele în faza de documentație sau obținere a finanțării.
Brașovenii sunt invitați să vină cu propuneri de completare sau modificare a acestui proiect de strategie până în data de 8 martie, pe e-mail-ul infopublice@brasovcity.ro, pe site-ul primăriei sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni.