Primăria Brașov a deschis astăzi cel de al treilea centru de vaccinare, destinat exclusiv vaccinării cu Astra-Zeneca

Astăzi, 15 februarie, a fost deschis cel de al treilea centru de vaccinare, în cartierul Tractorul, pe str. Gloriei nr. 3, la fostul punct termic. Aceste va fi folosit exclusiv pentru vaccinarea persoanelor înscrise în etapa a II-a, cu vaccinul Astra-Zeneca. La deschidere au fost prezenți primarul Allen Coliban, directorul DSP, Andrea Neculau, și coordonatorul campaniei de vaccinare în municipiul Brașov, viceprimarul Flavia Boghiu.

„Brașovul stă foarte bine din punctul de vedere al derulării campaniei de vaccinare – am stat foarte bine încă de la început – și prin faptul că reușim să oferim centre de vaccinare în condiții foarte bune, în afara școlilor și în afara sălilor de sport. Prin urmare, la Brașov putem da un exemplu pentru felul în care au fost organizate aceste centre și pentru modul în care se desfășoară campania pentru etapa a II-a de vaccinare. Avem la ora actuală șapte fluxuri, acesta este al treilea centru deschis, și suntem pregătiți să deschidem mai multe în cazul în care Direcția de Sănătate Publică ne va solicita acest lucru. Vreau să subliniez foarte buna colaborare pe care o avem și am avut-o până acum cu autoritățile de sănătate publică“, a spus primarul Allen Coliban.

Centrul de pe strada Gloriei funcționează cu două cabinete (puncte de vaccinare), fiecare cu o capacitate de 60 de persoane pe zi.

„Noi la momentul acesta avem în jur de 29.600 de doze administrate, dintre care 10.000 sunt doza 2. În acest moment mergem cu motoarele un pic accelerate, datorită infuziei de vaccinuri Astra Zeneca, pentru că începutul a fost, după cum am remarcat cu toții, anevoios. De aceea, deschiderea acestor noi fluxuri din județ ne-a adus o gură de oxigen și permite mai multor persoane să acceseze programările din sistem. Începând de astăzi, aici, la acest centru sunt active două fluxuri care permit vaccinarea a 120 de persoane pe zi, cu vaccin Astra Zeneca. Încă de la bun început, alături de personalul din asistența școlară, am rezolvat, prin rețeaua medicilor de familie, participarea atât a medicilor, cât și a asistenților din sistem. Alături de ei au venit, cu foarte mult entuziasm, medici, asistenți din toate spitalele din județ, și pot spune că toate echipele, din toate centrele, sunt complete. Dacă vom mări numărul de fluxuri, ceea ce se va întâmpla cu siguranță la jumătatea lunii martie, va fi nevoie de și mai mulți oameni implicați în campania de vaccinare, și vom face apel, împreună cu primăria, la mobilizare suplimentară“, a declarat dr. Andrea Neculau, directorul DSP Brașov.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Centrul este unul dintre cele 4 pregătite pentru etapa a doua de vaccinare care se vor deschide în municipiul Brașov, cu un total de 16 puncte de vaccinare. Deschiderea celui de al patrulea centru, de la Sala Sporturilor, se va face în funcție de numărul de vaccinuri alocate de Ministerul Sănătății municipiului Brașov. Pe lângă acestea, un al cincilea centru, la fostul cinematograf  Popular, va putea fi pregătit dacă va fi necesar.

„Acest centru de vaccinare, de pe strada Gloriei nr 3, este important în primul rând pentru că vom putea crește numărul de brașoveni vaccinați. S-au introdus, prin deschiderea acestui centru, încă două fluxuri, iar ceea ce este foarte important este că aici se vaccinează doar cu vaccinul de la Astra Zeneca. Conform specificațiilor acestui vaccin, este recomandat persoanelor cu vârsta între 18 și 55 de ani. Programările se fac, în continuare, pe platforma națională, și ne bucurăm să vedem că un număr mare de brașoveni s-au programat deja pentru vaccinarea la acest centru“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Primele două centre au fost deschise la jumătatea lunii ianuarie, și funcționează la CATTIA (Bartolomeu, pe str. Institutului) și la Căminul pentru persoane vârstnice (str. Gladiolelor nr. 4). La cele două centre se utilizează vaccinurile BioNTech Pfizer (Comirnaty) și Moderna.

Programarea persoanelor care se încadrează în etapa a II-a se face pe platforma online disponibilă la nivel național, programare.vaccinare-covid.gov.ro, de la caz la caz, fie de către angajatorul persoanelor doritoare, fie de către persoana doritoare, fie de către medicul de familie, fie de către copiii beneficiarilor – dacă vorbim de persoane în vârstă – sau de Direcția de Asistență Socială, pentru cei care au nevoie de asistență în acest sens.

Odată cu programarea în platformă, se face automat și programarea la rapel, adică venirea la cea de-a doua doză de vaccin, la 21 de zile, în cazul vaccinului Pfizer, 28 de zile în cazul vaccinului moderna și 8 săptămâni în cazul vaccinului Astra Zeneca.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

În etapa a II-a de vaccinare sunt înscrise următoarele categorii de persoane:

  • Populația cu grad ridicat de risc: adulți cu vârsta peste 65 de ani; persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
  • Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale: personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora); personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume); uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale); personalul din unitățile de învățământ și creșe; personalul poștal și din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale); personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Cei care doresc să se programeze au la dispoziție un film de prezentare cu pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a face acest lucru.

Mai multe informații despre campania de vaccinare puteți găsi pe site-ul special creat de Municipalitate, covid19.brasovcity.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.