Primăria Brașov a început demersurile pentru tranziția de la PETrică la Sistemul de Garanție-Returnare

După ce a făcut pionierat cu sistemul PETrică pentru colectarea ambalajelor, Brașovul și-a propus să fie primul oraș mare care amplasează sisteme RVM pe domeniul public pentru recuperarea ambalajelor cu garanție.

Brașovul continuă să fie unul dintre cele mai active orașe în ceea ce privește implementarea soluțiilor de colectare a ambalajelor de la populație. Astfel, după ce în 2021 a introdus în premieră sistemul PETrică, pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle și doze de aluminiu, iar în acest moment implementăm colectarea deșeurilor prin intermediul ecoinsulelor și al Centrelor de Aport Voluntar, Municipalitatea mai face un pas important în acest domeniu și a demarat procedurile pentru achiziționarea unor sisteme tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) prin care să se colecteze de la populație ambalajele cu garanție.

Citeste și:  Creștinii ortodocși și greco-catolici intră în Săptămâna Mare

,, Continuăm investițiile în transformarea Brașovului într-un oraș sustenabil, verde, iar una dintre componentele principale este cea de colectare a deșeurilor. Brașovul a făcut istorie în ceea ce privește colectarea ambalajelor prin sistemele PETrică, ajungând la peste 8 milioane de ambalaje colectate. Acum este momentul să trecem la un alt nivel și să ne implicăm în sprijinirea cetățenilor cu sisteme de colectare a ambalajelor cu garanție. Acum pregătim documentația pentru a lansa procedura de achiziție pentru 3 aparate tip RVM, pe care să le amplasăm în zone circulate, astfel încât să venim în sprijinul brașovenilor care plătesc garanție pentru ambalaje, dar și al micilor comercianți, care nu dispun de astfel de sisteme de colectare. Utilizarea sistemelor de colectare PETrică și-au dovedit eficiența nu doar prin numărul de ambalaje colectate, ci și prin schimbarea modului în care cetățenii se raportează la acest tip de colectare, iar cel mai bun exemplu este modul în care au reacționat la introducerea Sistemului de Garanție – Returnare, Brașovul fiind pe primele locuri la rata de colectare a ambalajelor cu garanție. De exemplu, am depășit, într-o lună, Cluj-Napoca, cu peste 200.000 de ambalaje returnate prin SGR, în condițiile în care populația Brașovului este mai mică decât cea a Clujului”, a precizat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Concert vocal-simfonic excepțional sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, în așteptarea sărbătorilor pascale, la Filarmonica Brașov

În acest moment, primăria este în etapa finală de întocmire a documentației de achiziție pentru 3 sisteme automate de colectare a deșeurilor de ambalaj, pentru următoarele tipuri de deșeuri: plastic (PET) cu volum între 0,1 și 3 litri; doze de aluminiu cu volum între 0,1 și 1 litru; sticle cu volum între 0,1 și 1,5 litru.

Conform prevederilor legale, pentru a veni în sprijinul comercianților care au o suprafață de vânzare mai mică de 200 de m.p., primăria îi invită pe aceștia să se organizeze într-o formă de asociere, cu care municipalitatea să intre în parteneriat și, astfel, să beneficieze de serviciile RVM-urilor instalate de municipalitate.

Totodată, luăm în calcul și posibilitatea transformării celor trei sisteme PETrică în sisteme de preluare a ambalajelor cu garanție, în momentul în care nu vor mai exista pe piață ambalaje fără garanție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.