Primăria Brașov a obținut o finanțare nerambursabilă de 40 de milioane de lei pentru primele 5 blocuri depuse în cadrul PNRR, Valul Renovării

 • Cele 3 blocuri de la Patria, blocul potcoavă de pe Saturn și blocul de pe str. Apollo 5 vor beneficia de lucrări de reabilitare termică, de instalare a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice și de stații de încărcare autovehicule electrice.

Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat, în cursul zilei de ieri, 16 noiembrie, noile proiecte aprobate pentru finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta V – „Valul renovării“. În cadrul acestei componente, Brașovul a obținut aproape 40 de milioane de lei (39.908.299,36 lei, TVA inclus) pentru eficientizarea energetică a 5 blocuri depuse în prima etapă. Este vorba despre blocurile situate pe b-dul 15 Noiembrie 50, 50 A și 50B, b-dul Saturn nr. 41 și Apollo nr. 5. Finanțarea alocată prin PNRR acoperă 100% din cheltuielile eligibile.

,,Miercuri am primit o nouă veste bună pentru brașoveni: am obținut prima finanțare pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe prin PNRR. Este vorba de primele 5 blocuri depuse în prima etapă a Valului Renovării. Aproape 40 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, se vor investi în reabilitarea termică a acelor 5 blocuri, în instalarea unor sisteme care le vor permite brașovenilor să își producă energia electrică sau termică singuri, în trecerea la un sistem de iluminat eficient. La acestea se adaugă și 13 stații de încărcare a mașinilor electrice și a celor hibrid plug-in. Pe lângă faptul că finanțarea pentru aceste lucrări este asigurată 100% prin fonduri nerambursabile din PNRR, pentru Brașov este și o oportunitate de a vedea ce înseamnă trecerea către blocurile de locuințe care își produc singure energia necesară, cel puțin în anumite perioade ale anului. Iar prin această soluție nu vorbim doar de o reducere a costurilor pe care le plătesc locatarii pentru facturile la încălzire și energie electrică, ci și de o reducere a poluării, mai ales că Brașovul și-a propus ca ținte de mediu reducerea cu 55% a emisiilor CO2 până în anul 2030 și neutralitate climatică până în 2050”, a declarat primarul Allen Coliban.

Primarul a subliniat că eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe va continua și pe alte programe de finanțare. Municipalitatea, împreună cu asociațiile de proprietari interesate, pregătește documentația necesară pentru a putea aplica la Programul Operațional Regional, atunci când se deschide apelul de finanțare.

Citeste și:  Ce au căutat românii pe Google în 2022? Florin Salam l-a "detronat" pe Putin în topul căutărilor

Valoarea fondurilor aprobate pentru cele 5 blocuri este de 39.908.299,36 de lei (TVA inclus), sumă care include și amplasarea a 13 stații de încărcare a mașinilor electrice.

Din cele 74 de proiecte aprobate în această fază, proiectul primăriei de reabilitare a celor 5 blocuri s-a clasat între primele 3 proiecte ca valoare a finanțării.

Lucrările care se vor realiza prin intermediul acestui program sunt:

 • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
 • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
 • Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
 • Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
 • Lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
 • Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
 • Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;
 • Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente;
 • Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice;
 • Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.
Citeste și:  Primii artişti anunţaţi la Electric Castle 2023: The Chemical Brothers, George Ezra și Iggy Pop

Vă reamintim că în cadrul componentei 5 a PNRR, Valul Renovării, Municipalitatea a obținut finanțare și pentru proiectul “Reabilitarea Energetică a Școlii Gimnaziale nr. 5 Brașov – Corp B” în valoare de 1.839.790,21 lei fără TVA.

În cele două etape de finanțare a componentei ,,Valul Renovării”, Primăria Brașov a depus solicitare de finanțare pentru eficientizarea energetică a 20 de blocuri din municipiul Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.