Primăria Brașov vrea să reabiliteze monumentele istorice

Începute de aproximativ doi ani, demersurile pentru preluarea zidurilor de apărare, a turnurilor şi bastioanelor cetăţii medievale a Braşovului sunt acum în faza emiterii hotărârii de guvern prin care acestea urmează să fie radiate din domeniul public al Judeţului Braşov, urmând să rămână numai în proprietatea municipiului Braşov.
Documentele au fost transmise Guvernului României încă din toamna anului trecut, după care au fost transmise şi clarificările solicitate de Executiv. Totodată, municipalitatea braşoveană aşteaptă şi hotărârea de Guvern privind preluarea Cetăţuii de pe Dealul Straja de la Ministerul Finanţelor, după ce în această toamnă Consiliul Local Braşov a aprobat o hotărâre privind preluarea acestui obiectiv.

Anul acesta vor fi alocaţi banii pentru studii de fezabilitate
Acum, a precizat primarul Braşovului, George Scripcaru, „urmărim toate şedinţele de Guvern, pentru că aşteptăm actele normative prin care să se reglementeze situaţia juridică a monumentelor istorice”.
După ce se vor rezolva aceste probleme, primarul Braşovului a declarat că „avem în vedere să demarăm un program de reabilitare şi valorificare monumentelor. Pentru finanţarea lucrărilor, o soluţie ar fi accesarea banilor europeni, printr-un proiect care să includă atât zidurile, turnurile şi bastioanele, cât şi Cetăţuia de pe Dealul Straja. În bugetul local pe anul 2019 vor fi prevăzuţi bani pentru realizarea unor studii de fezabilitate, prin care să se stabilească ce avem de făcut”.
În prezent, Cetăţuia este în proprietatea Ministerului Finanţelor, care a obţinut în instanţă dreptul de proprietate a obiectivului, însă decizia nu este definitivă, având în vedere că deciziile instanţelor braşovene (Tribunalul Braşov şi Curtea de Apel Braşov) au fost contestate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În ceea ce priveşte zidurile de apărare, turnurile şi bastioanele acestea sunt acum „în conservare”.
Reamintim că prin HG 972 din 2002, acestea au fost înscrise în domeniul public al judeţului, dar şi în proprietatea Primăriei Braşov, iar situaţia juridică se va reglementa odată cu radierea acestor obiective din inventarul Judeţului Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.