Primarul Allen Coliban a prezentat public proiectul de buget pentru anul 2022

Primarul Allen Coliban a prezentat, ieri, 25 ianuarie, proiectul de buget pentru anul 2022, proiect care se află în dezbatere publică până în data de 4 februarie. Și în acest an, alocările bugetare vizează secțiunea de dezvoltare a orașului, investițiile și atragerea de fonduri europene sau naționale nerambursabile. Axele de dezvoltare propuse de primar pentru acest an sunt următoarele: „Brașovul dezvoltat armonios“; „Brașovul pietonilor, bicicliștilor și al traficului relaxat“; „Brașovul verde și curat“; „Brașovul educat“; „Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți“; „Brașovul administrat corect“; „Brașovul prosper“; „Brașovul cultural“; „Brașovul sportiv“.

În cadrul fiecărui program sunt incluse capitolele bugetare necesare realizării proiectelor pentru atingerea acestor obiective. Totalul cheltuielilor prevăzute în acest an pentru realizarea celor 9 programe depășește 1,2 miliarde de lei.

„Este un buget ambițios și un buget cu foarte multe elemente pe zona de investiții. Foarte multe documentații tehnice care stau la baza finanțărilor nerambursabile – nu putem să cerem finanțări pentru obiective de investiții fără să avem studiile de fezabilitate, iar în cele mai multe cazuri și proiecte tehnice sau alte documente – prin urmare avem foarte multe documentații în lucru anul acesta, continuăm ce am făcut anul trecut, pregătirea proiectelor mari și aducerea lor la punctul de depunere a cererilor de finanțare. De asemenea, avem multe proiecte care intră în execuție. Încărcarea este foarte mare pe zona de fonduri europene, investiții și achiziții publice, iar provocarea cea mai mare va fi să executăm acest buget, pentru că este datoria noastră să ne ridicăm la nivelul ambițiilor și nevoilor municipiului. Lista de investiții defalcată are undeva la peste 400 de elemente în acest an. Toate acestea sunt elemente pentru discuția și dezbaterea Consiliului Local la finalul lunii ianuarie și începutul lunii februarie. Vom avea ședință ordinară săptămâna aceasta, joi, și vom avea ședința dedicată aprobării bugetului local în 11 februarie. Vă stau la dispoziție în cazul în care există neclarități și vă rog să accesați adresa buget2022.brasovcity.ro, unde aveți formularul prin care ne puteți trimite sugestii sau orice tip de feedback. Ne vom întâlni marțea viitoare, 1 februarie, începând cu ora 16.00, la consultarea publică pe tema bugetului. Vă mulțumesc mult și un an bun să avem, inclusiv din punctul de vedere al execuției bugetare“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Brașoveanca Timea Lőrincz, prezentă în Geneva la o vizită de lucru
Foto. Allen Coliban

Proiectul a fost pus în dezbatere publică. Până în 4 februarie, ora 16.00, brașovenii își pot exprima punctul de vedere cu privire la propunerea de buget, direct pe portalul primăriei și, de asemenea, se pot înscrie la dezbaterea care va avea loc pe platforma ZOOM, în data de 1 februarie.

Bugetul previzionat din acest an depășește 1,2 miliarde lei, din care 1,07 miliarde lei reprezintă veniturile totale, iar 145 de milioane sunt alocările din excedentul anului 2021.

Primarul a prezentat fiecare program de dezvoltare a orașului și care sunt proiectele propuse pentru a îndeplini aceste programe.

Brașovul dezvoltat armonios este programul prin care Municipalitatea își propune să creeze acel echilibru între nevoia de dezvoltare și dorințele cetățenilor.

Astfel, la capitolul Urbanism și patrimoniu sunt prevăzute 26,4 milioane de lei pentru amenajarea de spații publice, care înseamnă locuri de joacă, parcuri sportive, suprafețe sintetice pentru terenuri de sport, amenajarea spațiului public din zona Modarom – Star, modernizarea Pieței Sfatului sau reabilitarea curții Bisericii Negre. Alte 25,76 de milioane sunt pentru capitolul Amenajare clădiri, care include finalizarea lucrărilor de reabilitare și refuncționalizarea imobilului de pe str. Michael Weiss nr.22, consolidarea zidului din ansamblul fortificațiilor (zona După Ziduri), reabilitarea troițelor din Municipiul Brașov, dar și modernizarea pieței Astra și a pieței Star, unde hala va fi transformată într-un spațiu dedicat micilor producători, în special cei locali.

Tot în cadrul acestui program sunt prevăzute achizițiile de terenuri în scopul amenajării unor zone industriale: CET Brașov, exproprieri, dar și construirea Monumentului eroilor brașoveni 1989, monumentului Liviu Cornel Babeş și cel al eroilor brașoveni 1987.

Totodată sunt alocate fonduri pentru strategii și studii, cum ar fi Planul Urbanistic General și planuri urbanistice zonale, dar și pentru reabilitări de fațade, obiectivul pentru acest an fiind de 20 de clădiri.

Citeste și:  CJRAE Brașov organizează un webinar dedicat tulburărilor de spectru autist (TSA)

Brașovul pietonilor, bicicliștilor și al traficului relaxat include proiectele care vizează mobilitatea, dar abordarea este una sustenabilă. Astfel, 94,76 de milioane de lei sunt alocate eficientizării transportului public, prin achiziția de mijloace de transport prietenoase cu mediul, dar și prin asigurarea infrastructurii necesare dezvoltării acestui tip de transport. Alte 12,83 de milioane sunt alocate amenajării de parcări, de la park&ride-uri la principalele porți de intrare în oraș – Bartolomeu, Noua-Dârste, Triaj și DN 13 – la parcări rezidențiale multietajate.

Pentru dezvoltarea pistelor pentru biciclete sunt alocate 4,86 de milioane de lei, iar pentru dezvoltarea sistemului de stații de încărcare dedicate autoturismelor electrice sunt alocate alte 4,86 milioane de lei.

Aproape 20 de milioane lei sunt alocate pentru modernizarea străzilor, în special în zonele rezidențiale noi.

Brașovul verde și curat include fonduri pentru amenajarea de parcuri noi în zonele Centrul Nou, Astra, Bartolomeu și Tractorul, pentru achiziția de ecoinsule supraterane în locul platformelor de gunoi, a celor subterane în zona centrului istoric, dar și pentru curățenie, deszăpezire, creșterea calității aerului, biodiversitate, eficiență energetică sau implementarea proiectelor care au ca obiectiv reducerea impactului schimbărilor climatice.

Brașovul educat este programul prin care Municipalitatea își propune să crească calitatea infrastructurii educaționale și să creeze premisele necesare unei dezvoltări armonioase a tinerei generații. La acest capitol este prevăzută construcția de noi creșe sau grădinițe, în special în zonele de dezvoltare imobiliară, precum și reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirilor școlilor și liceelor, suma alocată fiind de peste 50 de milioane de lei.

Brașovul sănătos și cu grijă pentru toți este programul ce vizează creșterea calității serviciilor din domeniul medical și a celor din domeniul social.

Continuă pregătirea documentațiilor pentru construirea celor două spitale, regional și cel de pneumoftiziologie și boli infecțioase, dar și pentru înființarea unui centru pilot de asistență medicală comunitară și continuarea programului de înființare de cabinete stomatologice în școli.

Citeste și:  S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Continuă programele de sprijin social, cum ar fi primul ghiozdan, tichete pentru vârstnici sau trusoul pentru nou-născuți, dar și investițiile în infrastructura socială – construirea unui cămin pentru persoane fără adăpost, amenajarea unui bloc de locuințe sociale în locul actualului cămin pentru persoane fără adăpost, punerea în funcțiune a unei cantine sociale sau reabilitarea locuințelor modulare de pe str. Carierei.

Brașovul administrat corect pune accent pe proiectele care au ca scop digitalizarea administrației publice și creșterea transparenței serviciilor pe care municipalitatea le asigură cetățenilor.

Brașovul prosper se axează în acest an pe proiectele care au ca scop dezvoltarea turismului, în special proiectele de investiții care vizează Poiana Brașov, cum ar fi sania de vară, modernizarea domeniului schiabil și continuarea proiectului de amenajare de trasee de mountain-bike. În paralel se va lucra și la strategia turistică a Brașovului și la înființarea primei Organizații de Management al Destinației.

Brașovul cultural se va dezvolta pe trei direcții: investiții în infrastructura necesară dezvoltării activității culturale și punerea în circuit a celei existente, finanțarea instituțiilor culturale aparținând Municipalității și finanțarea evenimentelor și proiectelor culturale ale organizațiilor private. Valoarea finanțării pentru acest program ajunge la aproape 60 de milioane de lei.

Brașovul sportiv este, de asemenea, un program care ajunge la o alocare de 60 de milioane lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind destinată construirii de săli de sport pentru școli și licee și  amenajării de baze sportive necesare sportului de performanță.

Primarul Allen Coliban a prezentat și lista proiectelor pentru care Municipalitatea își propune să atragă fonduri nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin Programul Operațional Regional 2021-2027, prin programe operaționale sectoriale sau prin programe de finanțare naționale. În funcție și de axele de finanțare, aceste proiecte vor fi adaptate astfel încât Municipalitatea să reușească să atragă maximum de fonduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.