Primarul din Zărneşti, trimis în judecată de DNA pentru tentativă la fraudă cu fonduri europene

Alexandru Lucian Igrişan (PSD), primarul orașului Zărnești a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru tentativă de fraudă cu bani de la Uniunea Europeană. În perioada în care ocupa funcţia de viceprimar al oraşului, ar fi pus la dipoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice mai multe documente false privind finalizarea unui centru de informare şi promovare turistică, în încercarea de a obţine pe nedrept fonduri nerambursabile de aproximativ 300.000 de lei.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în cursul anului 2016, în vederea finanţării proiectului „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Oraşul Zărneşti”, finanţat din fonduri nerambursabile, Alexandru Lucian Igrişan ar fi depus la autoritatea finanţatoare – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – mai multe documente false cum ar fi: situaţii de lucrări, procesul verbal de recepţie, raportul dirigintelui de şantier, ce atestau, contrar realităţii, finalizarea lucrărilor.

Citeste și:  „Trubadurul”, o operă romantică, cu intrigă de Ev Mediu, pe scena Operei Brașov

„În demersurile sale, inculpatul Alexandru Lucian Igrişan ar fi beneficiat de sprijinul a patru persoane (trei angajaţi ai Primăriei Zărneşti şi un diriginte de şantier) care, la vremea respectivă, au întocmit şi semnat documentele menţionate”, arată anchetatorii.

Pe 10 octombrie 2016, urmare a neregulilor constatate, MDRAP a reziliat contractul de finanţare fără a efectua nicio plată către Primăria Zărneşti, informează DNA.

„Prin aceste demersuri, Igrişan ar fi încercat să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei”, indică procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru persoane: Aurelia Grosaru, la data faptei director executiv în cadrul Direcţiei Economice a Primăriei oraşului Zărneşti, Iustina Codruţa Reit, la data faptei şef Serviciu Urbanism şi manager proiect în cadrul Primăriei oraşului Zărneşti, Mihaela Clinciu, la data faptei inspector achiziţii în cadrul Primăriei oraşului Zărneşti, şi o persoană fizică, la data faptei diriginte de şantier, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Citeste și:  Interes crescut pentru studiile în România: Aproape 140.000 de conturi create pe platforma "Study in Romania"

„În prezenţa apărătorilor aleşi, cei patru inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi”, precizează anchetatorii.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.