Primele semne că suntem în criză. Avem un deficit uriaș și rezerva valutară a țării a scăzut

Banca Națională a României a anunțat luni o scădere cu 335 de milioane de euro a rezervelor valutare ale țării. BNR are în acest moment în visterie 32,569 miliarde de euro, cu 0,8% mai puțin decât la ultima raportare. Rezervele interne de aur totalizează 103,7 tone, valoarea de piață a acestora fiind de 4,137 miliarde de euro.

Mișcările de pe piața financiară din luna iunie au făcut ca rezerva internă valutară a României să scadă simțitor. Conform Agerpres, intrările BNR pe luna iunie s-au situat la 1,025 de miliarde de euro, în timp ce intrările au fost de 1,290 de miliarde de euro. Rezervele internaționale ale României sunt de 36,706 miliarde de euro, sumă ce include valutele, dar și aurul pe care țara noastră le are depozitate în afara granițelor.

Citeste și:  Programul de adopții de la Zoo Brașov a ajuns la Părintele Adoptiv cu numărul 100

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală de 115 luni, la un randament mediu de 4,63% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Bugetul general consolidat a încheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 1,4% din Produsul intern brut (PIB), respectiv 14,7 miliarde de lei, acesta fiind cel mai semnificativ sold negativ din ultimii 8 ani.

În condiţiile în care, după primele patru luni ale anului, deficitul bugetului consolidat a fost de 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB) înseamnă că, în luna mai, soldul negativ a fost de 3,3 miliarde de lei.

Un nivel similar al deficitului bugetului consolidat a fost înregistrat în primele cinci luni ale anului 2011, când acest indicator a reprezentat 1,36% din PIB, potrivit datelor de arhivă ale Ministerului Finanţelor.

Citeste și:  Peste 8.000 de polițiști au acționat pentru începerea noului an școlar în siguranță

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că deficitul bugetar prognozat nu va fi depăşit la finalul anului, respingând afirmaţiile potrivit cărora deficitul pe primele cinci luni este foarte mare.

“Nu vă mai luaţi după ce spun cei din opoziţie, care spuneau şi anul trecut la fel despre deficitele de la început de an, s-a demonstrat foarte clar că la finalul anului, politica noastră de a avea un deficit pe timpul anului liniar s-a demonstrat că a fost o abordare corectă. Nu am depăşit anul trecut ce ne-am angajat, la fel şi în acest an. Este la cinci luni 1,4 deficitul şi se va păstra ceea ce noi am spus în 2018 şi anume 2,76”, a spus Teodorovici, întrebat despre informaţiile vehiculate de Opoziţie, potrivit cărora deficitul pe cinci luni ar fi foarte mare, similar cu cel din perioada crizei.

Citeste și:  Reîncep cursele RATBV pentru elevii brașoveni

La inceputul lunii iunie Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a mai împrumutat 780 de milioane de lei de la bănci.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în iulie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,21 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.