Primul hotel campus ohma by winsedswiss, licențiat École hôtelière de Lausanne, se deschide pe 12 iulie, în Poiana Brașov

Academia hotelieră ohma Brașov, înființată de grupul educațional elvețian winsedswiss (World Institute of Service Education), sub licența prestigioasei instituții elvețiene École hôtelière de Lausanne (EHL), își deschide porțile pentru prima generație de studenți în 12 iulie, au anunțat reprezentanții academiei, la inaugurarea oficială a școlii din Poiana Brașov.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența ambasadorului Confederației Elvețiene în România, E.S. Arthur Mattli, secretarului de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, autorităților brașovene și reprezentanților mediului de afaceri din domeniul turismului.

,,Este o extraordinară și mare plăcere pentru mine să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Deschiderea unui hotel este ceva special, dar deschiderea unei școli de management hotelier așa cum este cea pe care o avem astăzi la Brașov este ceva foarte special. Felicit winsedswiss pentru acest succes. Într-un timp foarte scurt, în condiții dificile, ați făcut imposibilul posibil. Fără îndoială, această școală hotelieră va contribui semnificativ la dezvoltarea industriei hoteliere și a turismului brașovean. Sistemul de licențiere a celei mai vechi și dintre cele mai bune școli hoteliere din lume, Școala de Management Hotelier din Laussane, este o garanție pentru o educație de înaltă calitate în Poiana Brașov”, a declarat ambasadorul Elveției, E.S. Arthur Mattli.

Prezent la deschiderea primei academii-hotel din țară sub licența École hôtelière de Lausanne, secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, a vorbit despre importanța demersului grupul educațional elvețian pentru dezvoltarea învățământului profesional.

,,Învățământul profesional dual este, dacă nu singura, cea mai bună modalitate de a pregăti forța de muncă bine calificată de care România are nevoie. Din păcate, în ultimele zeci de ani, învățământul profesional și tehnic pierde adepți. În ciuda faptului că, statistic, anul acesta avem o cifră de școlarizare mai mare, în fiecare an numărul de locuri alocate acestui învățământ a crescut. Însă, cererea din partea tinerilor nu crește în același ritm. Dimpotrivă. învățământul profesional este văzut ca a doua, a treia, a patra alternativă, iar mesajele pe care le avem noi din partea agenților economici nu sunt cele mai bune. Am auzit de foarte multe ori că nivelul de pregătire la ieșirea din sistemul de învățământ profesional și tehnic nu corespunde cu nivelul de care este nevoie în întreprinderi sau la agenții economici. Și, atunci, cred că este esențial ca noi, Ministerul Educației, prin politicile economice, să revenim la ceea ce înainte se numea învățare la locul de muncă. Adică, atragerea agenților economici în acest sistem de învățământ profesional dual, care să asigure practica profesională și care să corespundă, într-adevăr, cerințelor pe care angajatorii le au. ohma face exact acest lucru. A avea un hotel-școală înseamnă a învăța să faci ospitalitate într-un loc în care chiar o vei face și nu doar pe băncile școlii, teoretic”, a precizat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației.

Citeste și:  Mobilitate verde - Pista de biciclete care va lega cartierul Astra de gară, centrul civic și centrul istoric intră în etapa de lucrări

Cursurile ohma Brașov vor debuta cu programul de formare profesională „Administrare Hotelieră“, modulul „Începător“, iar studenții vor putea aprofunda, prin practică, cunoștințele teoretice, respectând principiile sistemului de învățământ dual pe model elvețian. Școala va funcționa în cadrul hotelului ohma (fostul Casa Viorel) din Poiana Brașov, unitate preluată în gestiune de winsedswiss.

„Am ales un hotel-emblemă, cu tradiție și potențial, pentru a fi gazda studenților noștri, deoarece ne dorim să îmbinăm tradiția cu modernitatea, să refacem sistemul de învățământ dual și, totodată, să revigorăm și să profesionalizăm spiritul ospitalier al românilor. Din acest motiv, vom alege studenții academiei în baza a două criterii fundamentale: pasiunea și bunul-simț. Vom gestiona acest hotel cu suportul experților noștri care sunt, în același timp, instructori în academia ohma, certificați EHL. Astfel, asigurăm un lanț valoric, de la student la oaspete. Îndeplinim o funcție dublă: de a educa și de a repoziționa învățământul dual vocațional profesional. O meserie bună, recunoscută printr-un atestat sau o diplomă internațională, le oferă studenților libertatea de a-și alege locul de muncă, de la absolvirea școlii sau chiar din timpul școlarizării”, a declarat Ray Iunius, directorul general al grupului winsedswiss.

Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

În cadrul academiilor ohma, pot fi parcurse programe vocaționale ce asigură calificarea și specializarea cursanților în patru domenii profesionale – Culinar, Servicii de Alimentație Publică, Recepție și Cazare, Administrare Hotelieră – pentru obținerea Diplomei Profesionale fiind necesară parcurgerea a trei module independente, a câte 6 (șase) luni fiecare, corespunzătoare stadiului de pregătire și a experienței fiecărui candidat – Începător, Intermediar și Avansat – a căror absolvire este atestată de certificate VET by EHL (Vocational Education and Training by École hôtelière de Lausanne). Persoanele care au deja experiență în domeniul de interes se pot înscrie direct la modulele nivel mediu sau avansat, fără a-l parcurge pe cel pentru începători, prin echivalarea experienței acumulate.

Cursanții și absolvenții academiei sunt consiliați și sprijiniți în identificarea de stagii și locuri de muncă în industrie, corespunzătoare pregătirii lor, atât în țară, cât și în străinătate, de specialiștii în recrutare și plasare de personal, prin intermediul agenției de mediere pe piața forței de muncă talent by winsedswiss.

În plus, celor care vor dori să-și continue studiile în mediul universitar la École hôtelière de Lausanne, după absolvirea cursurilor ohma, le va fi echivalat anul pregătitor obligatoriu programului universitar EHL, aceștia intrând direct în procesul de selecție.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

În cadrul academiei, cursurile se susțin în limba engleză, prin urmare este necesar ca studenții să aibă minimum nivelul B2 conversațional.

În septembrie 2020, winsedswiss a inaugurat la Oradea prima academie din România sub egida École hôtelière de Lausanne – ohma by winsedswiss – ai cărei absolvenți efectuează, în prezent, stagii de practică în locații partenere ale WEG, din țară și din afara acesteia.

Pentru mai multe informații puteți accesa pagina https://ohma.swiss/ro/.

***

Grupul educațional elvețian winsedswiss (World Institute of Service Education), cu filiale în România, Elveția și Serbia, are ca obiectiv principal dezvoltarea și furnizarea de programe educaționale pentru fiecare perioadă a vieții unui om, de la grădiniță la universitate și până la pensie. Aceste programe acoperă domeniul serviciilor, de la ospitalitate, comerț cu amănuntul la managementul sănătății, al sportului și al luxului.

***

École hôtelière de Lausanne (EHL) este un ambasador al ospitalității tradiționale elvețiene și un pionier în educația ospitalieră încă din 1893, cu peste 25.000 de absolvenți în întreaga lume, având mai mult de 120 de naționalități. EHL este prima școală de management al ospitalității care oferă programe preuniversitare și universitare în campusurile sale din Lausanne, Singapore și Chur-Passugg, precum și soluții de învățare online. Universitatea de științe aplicate este clasată pe primul loc de QS World University Rankings by Subject și CEOWorld Magazine, iar restaurantul său gastronomic este singura instituție educațională din lume care deține o stea Michelin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.