În urma propunerilor primite de la Primăria Brașov, din acest an, caietul de sarcini la nivel național pentru implementarea programului de furnizare și distribuţie a laptelui, produselor lactate, produselor de panificaţie și fructelor în şcoli și în grădinițe va conține prevederi inspirate din caietul de sarcini realizat la nivelul Brașovului, și va puncta elemente precum ,,produs ecologic”, ,,produs înregistrat pe schema de calitate UE (IGP, STG, DOP)”*, sau lanțul de aprovizionare.
,,În cadrul ședinței de Guvern de ieri (miercuri, n.n.), s-a aprobat hotărârea privind majorarea prețurilor pentru programul Cornul și laptele. Asta înseamnă că, cu această majorare de 16%, indexarea la nivelul inflației actuale, astfel, vom putea achiziționa produse la un preț actualizat pentru a ne asigura că acestea au cea mai bună calitate pentru școlile din Brașov. În urma propunerilor pe care Primăria Brașov le-a transmis către minister, elemente din caietul de sarcini pentru programul Cornul și laptele au fost introduse în caietul de sarcini la nivel național. Asta înseamnă că modificările pe care le-am implementat la nivel local anul trecut, la nivelul municipiului privind achizițiile, privind produsele eco ce să ajungă în școli la copiii brașoveni vor putea fi de acum implementate la nivel național. Totodată, în perioada următoare vom transmite Prefecturii solicitare de introducere a unor noi măsuri pe lângă furnizarea de produse, respectiv măsuri educative pentru copiii din școli. Ne dorim în acest fel să le dăm șansa copiilor din școlile brașovene să viziteze fermele în care se produce laptele pe care îl consumă, să viziteze livezile de unde primesc fructele în școli și să aibă parte de activități educative, de zile tematice, concursuri, în care să învețe mai multe despre alimentația sănătoasă”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Vă reamintim că, în septembrie 2021, municipalitatea a demarat procedura de achiziție a produselor din programul ,,Cornul și laptele”, procedură care, în urma parteneriatului cu World Wild Found (WWF) – România, a venit cu o nouă abordare a acestui program, astfel încât să primeze calitatea produselor, nu doar prețul cel mai mic, iar aceste produse să fie ecologice și furnizate de producători locali.
Chiar dacă în cazul produselor lactate, procedura de achiziție s-a finalizat foarte repede, câștigătorul fiind declarat o cooperativă agricolă, care reunește 30 de fermieri din județul Brașov, în cazul fructelor și a produselor de panificație procedura s-a prelungit până în acest an. Cauza a fost lipsa de oferte care să respecte criteriile de produse ecologice și care să fie furnizate de producători din zona Brașovului, care să se încadreze și în prețul stabilit de Guvern.
Odată cu majorarea aprobată de Guvern în această săptămână, dar și cu modificare criteriilor de atribuire, copiii și elevii brașoveni au cele mai bune șanse ca, începând din anul școlar 2022 – 2023, să primească produse de calitate, ecologice, furnizate de producători din județ.
În același timp, conform și declarației făcută de WWF la lansarea procedurii din 2021, această schimbare de abordare a autorităților locale, pentru aplicarea conceptului de achiziții publice verzi în domeniul alimentar în țara noastră ,,ar însemna redirecționarea banilor publici înspre fermele și comunitățile rurale din România și în practicile agricole prietenoase cu natura și cu sănătatea consumatorilor. Ar însemna deci o investiție majoră, directă, în economiile locale și în alte modele de producție și business, în ton cu provocările cu care ne confruntăm la nivel de societate – abandonul mediilor rurale și al fermelor, probleme de sănătate generate de calitatea alimentelor, criza climatică și cea a pierderii naturii”.