Programul InvestEU, votat de Parlamentul European!

Eurodeputații au votat ieri, noul program InvestEU. El va mobiliza investiții publice și private și va garanta un acces simplificat la finanțare.

  • Programul vizează generarea unor investiții suplimentare de circa 400 de miliarde EUR
  • Companiile vor primi ajutoare pentru a depăși pandemia de COVID-19
  • Bază de lansare pentru investiții care altfel ar putea fi cu greu finanțate

Cu 26 de miliarde EUR (în prețuri curente) rezervate în bugetul UE ca garanție, se preconizează că InvestEU va mobiliza 400 de miliarde EUR pentru a fi investite în întreaga Uniune Europeană pentru perioada 2021 ‑ 2027. Noul program face parte din pachetul de redresare Next Generation EU în valoare de 750 de miliarde EUR și va stimula o serie de investiții strategice, durabile și inovatoare. De asemenea, el va remedia disfuncționalitățile pieței și situațiile de investiții sub nivelul optim și va reduce deficitul în materie de investiții în sectoarele vizate.

Citeste și:  Din 14 decembrie se va circula din nou, fără restricții, pe pasajul de peste DN11 - zona Prejmer

Investiții durabile și strategice

InvestEU susține investițiile strategice în fabricarea în UE de produse farmaceutice, dispozitive și materiale medicale (extrem de necesare în plină pandemie), precum și în producția de tehnologii ale informației și comunicațiilor, componente și dispozitive.

Acesta va finanța și o serie de proiecte durabile care pot demonstra că au un impact pozitiv asupra mediului, climei și societății. Proiectele respective vor trebui să respecte principiul conform căruia trebuie să se desfășoare „fără prejudicii majore”, adică nu pot avea efecte negative asupra obiectivelor de mediu și sociale ale Uniunii Europene.

În plus, eurodeputații s-au asigurat că InvestEU contribuie la realizarea obiectivului de a investi cel puțin 30% din fondurile europene în obiectivele privind clima până în 2027 și că susține IMM-urile care au fost afectate în mod negativ de pandemie și care se află în pericol de faliment.

Citeste și:  Primii artişti anunţaţi la Electric Castle 2023: The Chemical Brothers, George Ezra și Iggy Pop

Investiții suplimentare în valoare de aproximativ 400 de miliarde EUR

Investițiile suplimentare în întreaga Uniune Europeană sunt estimate la aproximativ 400 de miliarde EUR, iar garanțiile UE vor fi alocate următoarelor obiective de politică:

infrastructură durabilă: aproximativ 38%;

cercetare, inovare și digitalizare: 25%;

IMM-uri: aproximativ 26%;

investiții sociale și competențe: aproximativ 11%.

În plus, Fondului European de Investiții (FEI), care va contribui la punerea în aplicare a programului InvestEU, i se vor aloca fonduri suplimentare în valoare de 375 de milioane EUR.

Următorii pași

După ce și Consiliul aprobă în mod oficial regulamentul, acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Citeste și:  Comunicat MAE după ce Austria a respins aderarea României la Spațiul Schengen

Sursa, www.europarl.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.