Programul ‘O familie, o casă’. Noile condiții formulate de Guvern

Ministerul Finanțelor Publice propune printr-un proiect de act normativ modificarea Programului „Prima casã” și redenumirea acestuia în Programul „O familie, o casã”, astfel încât acest program guvernamental sã fie mai bine orientat spre caracterul social.  
Astfel, se vor revizui condițiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari și a prețului maxim de achiziție al locuinței care poate fi achiziționatã în cadrul Programului. În același timp, se propune acordarea de subvenții de dobândã constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toatã durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
„Am finalizat Programul O familie, o casã, în urma consultãrilor intense și constructive cu reprezentanții Bãncii Naționale a României. Inițiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim sã venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodatã, ne-am gândit sã ajutãm familiile tinere sã își cumpere o locuințã decentã. În egalã mãsurã, susținem sectorul construcțiilor ºi nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toatã economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncã și va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.
Prin proiectul de act normativ care modificã și completeazã OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului „Prima casã” se propune:
·        Modificarea titulaturii Programului „Prima casã” în programul „O familie, o casã”.
·        Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
Ø        la data solicitãrii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, dupã caz, nu pot depãși valoarea de 4.500 lei;
Ø        pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitãrii creditului garantat   veniturile nete lunare ale familiei nu pot depãși valoarea de 7.000 lei.
·        Mandatarea pe lângã Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea    emiterii de garanții în numele ºi în contul statului, în favoarea bãncilor care acordã credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
·        Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR  echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare, iar valoarea finanțãrii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
·        Acordarea urmãtoarelor subvenții de dobândã:
Ø        reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe  toatã durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
Ø        reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat  pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
·        Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.
Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica Transparențã decizionalã.

Citeste și:  Patronatele din turism cer amânarea începerii şcolii până pe 18 septembrie, în loc de 11 septembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.