Proiect: Identitatea persoanelor fizice și juridice va putea fi verificată prin video

Verificarea online a identității, prin video, în relațiile de afaceri și în relația cu autoritățile va căpăta un set de reguli clare, conform unui proiect de hotărâre a Guvernului pus recent în dezbatere de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Ca să se aplice, documentul trebuie doar aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. În esență, proiectul inițiat de ADR prevede reglementarea identificării prin video, aceasta urmând să fie o nouă modalitate de verificare la distanță a identității persoanelor fizice și juridice, potrivit avocatnet.ro.

Identificarea prin video va putea fi folosită, astfel, atât de către companii, în relațiile de afaceri (de exemplu, pentru identificarea online a clienților), cât și de către stat, în relațiile cu firmele și persoanele fizice (pentru a accesa online serviciile puse la dispoziție).

Citeste și:  70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

„Impactul social direct vizează faptul că persoanele fizice sau reprezentanții persoanelor juridice vor putea fi identificate/identificați la distanță, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la operatorul economic sau la ghișeele clasice ale instituțiilor publice pentru identificare și înrolare în sistemele ce pun la dispoziție servicii online. Totodată, procedura de identificare la distanță prin mijloace video va aduce un beneficiu persoanelor cu dizabilități motorii, întrucât nu mai este necesară deplasarea acestora”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului.

Conform informațiilor furnizate de ADR, verificarea identității prin video va putea fi făcută, în anumite condiții clar stabilite prin proiectul de HG, de către:

  • un prestator de servicii de încredere;
  • un prestator de servicii de plată;
  • o instituție publică;
  • un terț.
Citeste și:  70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

În nota de fundamentare este explicat că deja există țări din Uniunea Europeană care folosesc identificarea prin video pentru accesarea serviciilor online. Prin urmare, având în vedere și contextul epidemiei actuale de coronavirus, a apărut nevoia reglementării identificării video inclusiv la noi.

„În diverse țări din Uniunea Europeană, există deja furnizori de astfel de metode de identificare prin mijloace video recunoscute și confirmate de organisme de evaluare a conformității din respectivele țări. Totuși, pentru a putea fi utilizate serviciile de identificare prin mijloace video, este necesar ca acestea să fie recunoscute și reglementate la nivel național (…). În prezent, legislația națională nu reglementează utilizarea mijloacelor video în procesul de identificare în cadrul activităților desfășurate atât de operatorii economici, cât și de către autoritățile și instituțiile publice”, scrie în document.

Citeste și:  70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

Pentru context, e bine de știut că, în momentul de față, Fiscul pune la dispoziție un serviciu de verificare video a identității persoanelor fizice și juridice, dar numai pentru a valida conturile nou-create în Spațiul Privat Virtual. Spațiul Privat Virtual este folosit de contribuabili pentru a cere și a depune documente la Fisc, dar și pentru plata taxelor și impozitelor.

Atenție! Proiectul de HG NU se aplică. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.